Haberler

Sivas - 21´İnci Pir Sultan Abdal Anma Etkinlikleri

Mustafa Demir: 'madımak Müze Olmalıdır'

MUSTAFA DEMİR: ''MADIMAK MÜZE OLMALIDIR'

"SİVASLILAR SUÇUYLA YÜZLEŞMELİ, BİZİMLE MADIMAK'A GELMELİ'

GELENEKSEL olarak gerçekleştirilen Pir Sultan Abdal anma etkinliklerinin 21'incisinde konuşan Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Murtaza Demir, Madımak'ın kamulaştırılması ile yıllardır süren bir ayıbın ortadan kalktığını belirterek, "Türkiye'nin aydınları olarak Madımak'ın müze yapılması isteğimizi hükümete bir kez daha iletiyoruz." dedi. Devleti Alevileri Sünnileştirme çabasından vazgeçmeye çağıran Demir, Sünni Sivaslıları da Alevilerden özür dileyerek 2 Temmuz'da birlikte Madımak önüne karanfil bırakmaya davet etti.

Pir Sultan Abdal 21'inci Anma Etkinlikleri programı Yıldızeli İlçesi'ne bağlı Banaz köyü yakınlarındaki Topuzlu Baba Fidanlığı'nda düzenlendi. etkinliğe Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Murtaza Demir, CHP İl Başkanı Bülent Renda Deniz, Türkiyle Partisi il yöneticileri, halk müziği sanatçısı Ali Kızıltuğ ile çevre iller ve yakın köylerden gelen vatandaşlar katıldı. Pir Sultan Abdal'ın sazı elinde heykelinin de bulunduğu ve daha önceki etkinliklerin yapıldığı alandaki hasarlı amfi tiyatronun onarılmaması nedeni ile bu yıl da etkinlikler fidanlık bölümünde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda daha sonra 2 Temmuz 1993 yılında Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu. Programa katılanlar ise okunan isimlere toplu halde 'Burada' diye bağırarak karşılık verdi. Etkinlik için alana gelenler Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenlerin isim plaketlerinin çakılı olduğu ağacı da ziyaret etti. Yerel sanatçıların seslendirdiği Türküler ile devam eden programda Banaz Köyü sema ekibi gösteri sundu.

KANLI SİVAS İMAJI

Etkinlikte konuşan Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Murtaza Demir, Pir sultan Abdal'ın yaşadığı yıllarda her köylü gibi çiftçilik çobanlık yaptığını, ama köylüsüne, yoldaşına yardım ettiğini, halkına karşı Bizanslaşan Osmanlı'ya karşı durduğu için asılmaya çalışıldığını dile getirdi. Pir Sultan Abdal'ın ölmediğinin ve yüreklerde yaşadığının en önemli göstergesinin bu etkinlik olduğunu dile getiren Demir, tıpkı Pir Sultan Abdal gibi, 2 Temmuz 1993'te Madımak'takilerin de öldürülemediğini dile getirdi. Demir, "Tıpkı Pir Sultan Abdal gibi, Sivas şehitlerini de öldüremediler. Aslında katil oldular. Bizim yöremizde, Anadolu'da 'Kanlı Sivas' imajı var. Bu deyim bize ait değildir. Bütün Anadolu halkı tarafından bilinen deyimdir. Biz Sivaslı olmaktan bu imaj nedeniyle utanç duyuyoruz. Sivaslı olduğumuzu söylemekte tereddüt ediyoruz. Bu çelişki devam ediyorsa da bunun kaldırılması gerekiyor. Bu utancı Sivas'ın üzerindeki kara lekeyi kim kaldıracak. Aleviler mi? Madımak'ta şehit edilenler mi. Hayır. Sivaslılar, Sünni kardeşlerimiz, çünkü Sünniler bizim bu yörede amca çocuklarımızdır. Bize, amca çocuklarına Sünni kardeşlerimizin sahip çıkması lazım. Sivas'ta yananlara sahip çıkıp yakanları lanetlemesi lazım. Ama biraz yüksek sesle lanetlemek gerek. Alçak sesle bunu ifade etmek yetmez, yetmiyor. Alevi-Sünni çelişkisini derinleştirmek isteyen yabancı güçler ve ortak piyonları vardır. Bu bakımdan kendilerine katılıyoruz. Sivas'ta bir provokasyon yapılmıştır. Bunu kim yapmıştır. Tamam ama buna alet olan kimlerdir. Madımak'ın önüne on binlerce insan nereden geldi. Bunlar Sivaslı değil mi. Kan davası mı istiyoruz. Hayır. Alevi kültüründe öldürme, şiddet yoktur. İnsan Alevi kültüründe kutsaldır. İnsan öldürülmez. Çorum, Maraş, Sivas, Gazi toplu katliamlardır. Bunlardan sonra hiç bir Alevi grubu çıkalım biz de birilerini öldürelim dememiştir. Türkiye'nin kıymetini bilmesi gereken budur. Bu inanç, bu kültürdür. Buna Türkiye'nin sahip çıkıp, koruyup kollaması ve destek vermesi gerekiyor. Bu dünyada eşi benzeri olmayan bir inançtır, kültürdür. Başbakana, siyasi partilere, ana muhalefete, Sayın Faruk Çelik bakanımıza seslenmek istiyorum. Alevi çalıştayı diyerek, bunu Kürt açılımına benzetmeyin, kadük etmeyin. Aleviler ne istiyor. Aleviler inançlarını özgür yaşamak istiyor. Alevilerin ibadethanesi cemevidir. Cemevine ibadet hakkı tanıyalım demek bile abestle iştigaldir." Dedi.

MADIMAK MÜZE OLMALI

Alevi açılımına da değinen Demir, bundan Türkiye olarak elte ettikleri şeyin Madımak Oteli'nin kumalaştırılması olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

"Madımak oteli kamulaştırıldı. Artık orada insan eti yenmiyor. Bu rezalete son veren hükümete ve bu çalışmayı yürüten bakana teşekkürü görev ve sorumluluk biliyorum. Türkiye'nin aydınları, Alevi ve Sünnileri olarak, demokrat ve laikler olarak Madımak'ın müze yapılması ısrarından vazgeçmeyeceğiz. Bu dileğimizi hükümete iletmiş olalım. Değerli Sivaslılar gelin suçunuzla yüzleşin. Şunu söyleyin. 'Evet yanlış yapıldı, Alevilerden özür dileriz' deyin. 'Bunun göstergesi olarak da hep birlikte 2 Temmuz'da Madımak'ın önüne gidip karanfil bırakıyoruz' deyin. Buna hakkımız vardır. Bu çelişki, bu yara ancak bu şekilde tedavi edilir, kabuk bağlar. Biz bu yaranın kabuk bağlamasından yanayız."

DEVLET TEMSİLCİSİ NEREDE

Pir Sultan Abdal etkinliğinin, Alevilerin yaptığı en önemli etkinliklerden biri olduğunu belirten Demir şöyle devam etti:

"Soruyorum, nerede hükümetin temsilcisi, devletin temsilcisi, hani Vali, hani kaymakam. Olur mu böyle bir şey. Bu devlete yakışıyor mu. Atatürk Türkiye'sine yakışıyor mu. Yakışmıyor. Saat 10'da bu etkinliğin başlayacağı biliniyorsa devletin temsilcisinin burada olması gerekiyor. Burası ulusal bir etkinliktir. Yurtdışından da insanlar geliyor. Bundan sonra valimizi de kaymakamımızı da görmek istiyoruz. Bu bizim hakkımız."

SÜNNİLEŞTİRME ÇABASINDAN VAZGEÇİN

Alevilerin olduğu gibi kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Murtaza Demir sözlerini şöyle tamamladı:

"Aleviliğimizden vazgeçmeyeceğiz. Devlet de Alevileri Sünnileştirme çabasından vazgeçmeli. Bundan maraz çıkar başka bir şey çıkmaz. Alevi köylerine cami yapmaktan vazgeçin. Alevileri ötekileştirmekten. bürokraside etkisizleştirmekten vazgeçin. Bu ülkede bölücülük vardır ama devlet asla bölücü olmalıdır."

Demir, bölücü terör örgütü PKK'nın yaptığı kanlı eylemleri asla tasvip etmediklerini ve şiddetle kınadıklarını da sözlerine ekledi. Pir Sultan Abdal anma etkinlikleri yarın da devam edecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title