Haberler

Sakarya'da Darağaçlı Eylem

Sakarya'nın Sapanca ilçesine bağlı Yanık köyünde açılması planlanan taş ocağına vatandaşların tepkisi devam ederken, köyde bugün yapılacak olan ÇED toplantısı iptal edildi.

Sakarya'nın Sapanca ilçesine bağlı Yanık köyünde açılması planlanan taş ocağına vatandaşların tepkisi devam ederken, köyde bugün yapılacak olan ÇED toplantısı iptal edildi.

Yüksek Hızlı Tren Projesi inşaatı kapsamında Yanık köyünde açılması planlanan taş ocağı sebebiyle köyde düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, toplantı yerinin tahsisinin sağlanamaması sebebiyle iptal edildi. Toplantının yapılacağını duyan yüzlerce vatandaş, köy meydanında toplanarak eylem yaptı. Meydana darağacı kuran vatandaşlar toplantı için gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Mustafa Yılmaz, Müdür vekili Ali Demirel, TCDD yetkilisi Şahin Özdemir ve firma yetkililerini protesto etti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde Sapanca Kaymakamı Osman Sarı, yetkililer ile vatandaşlar arasında gerilen havayı yumuşatmak için yoğun çaba harcadı. Eyleme İnşaat Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası ile çok sayıda sivil toplum örgütü de destek verdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar "Göl, çevresi ile beraber doğal kaynak olarak en zengin bölgelerinden bir tanesi. Bu doğal zenginlikler içerisinde 500 dönümlük bir alanda taş ocağı açılmak isteniyor. Taş ocağının burada yapılmasına karşı olan duyarlı yöre halkı, bugün yapılacak olan ÇED toplantısına tepki olarak burada toplandı. Bizde yöre halkının yapmış olduğu bu mücadeleye destek amacı ile buradayız. Yöre halkı ile beraber isteğimiz aynı, taş ocağı burada açılmasın, doğanın tahrip edilemeyeceği başka yörelerde açılsın" dedi.

Gelen devlet memurlarının vatandaşları tahrik ettiğini ileri süren Güreli, "Buraya gelen memurların görevi, toplumun tepkisini görüp, buradaki ortamı tutanağa döküp toplantı yapılamamağı ile ilgili gerekli tutanağı düzenleyip gitmek olmalıydı. Burada vatandaşı hal ve hareketleri ile tahrik ediyorlar, bu da devlet memurlarına ve devletimize yakışmıyor" diye konuştu.

Tutulan tutanak hakkında bilgiler veren Yanık Köyü Muhtarı Sibel Baykal ise, "İlgili mühendislik firmasının toplantı yerinin tahsisini sağlayamadığından toplantı yapılamadı. Tutanaklara bu geçti. Ayrıca burada yapılan eylemle de ilgili bilgiler yer aldı. Toplantının sanıyorum bir daha yapılması gerekecek. Bundan sonraki aşamaları beraber yaşayacağız" dedi.

İznin iptali için dava açtıklarını belirten Şehir Plancıları Odası Sakarya Temsilcisi Oya Arapoğlu, "Bizler Şehir Plancıları Odası olarak verilen iznin iptali için dava açtık. Yanık köyü sınırları içerisinde böyle bir taş ocağının açılması, hukuki olarak da planlama açısından da ve su kirliliği kontrol yönetmeliğine göre de Sapanca Gölü Koruma İmar Planlarına göre de tamamen aykırı bir karar. O nedenle kararın iptal edilmesini istiyoruz. Bu nedenle de Yanık köyü halkına her türlü desteği vermek için bugün buradayız" diye konuştu.

Sapanca Kaymakamı Osman Sarı, eylem sonrasında yaptığı açıklamada, "Hayırlı olur inşallah, bizler elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Vatandaşlar, "yer tahsisinin sağlanamaması" sebebiyle toplantının iptal edildiğini belirten tutanağın tutulması sonrasında dağıldı. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ali Demirel Sapanca Sakarya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title