Haberler

Özel Okullara Teşvik Talebi

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Gülan: "Türkiye'de özel okullarda yüzde 8'lik kapasite var ama okullar yarı yarıya boş çalışıyor" "Bugün aldığınız öğretmeni 40 yıl çalıştırmak zorundasınız ayrılmadığı sürece. Halbuki 10 yıl sonra Türkiye'nin öğretmen ihtiyacı, okul ihtiyacı azalmaya başlayacak.

HATİCE ÖZDEMİR - Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, Türkiye'de özel okullarda yüzde 8'lik kapasite bulunduğunu ancak okulların yarı yarıya boş çalıştığını, özel okulların devlet tarafından da teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Özel Okullar Birliği 13. Geleneksel Eğitim Sempozyumu için Antalya'ya gelen Gülan, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de özel okulda eğitim gören öğrencilerin oranının son 10 yılda yüzde 2'den yüzde 4'e yükseldiğini belirten Gülan, bu oranın Avrupa Birliği ya da gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 25 olduğunu dile getiren Gülan, "Bu ülkelerde özel okula giden öğrenci sayısının çok olmasının nedeni, devlet ya da yerel yönetimlerin masrafları ödüyor olması. Mesela ABD'nin Florida kentindeyseniz 7 bin dolar devlet sizin için ödeme yapar. Hollanda'daysanız 4 bin avro ödeme yapar. Norveç'te ise ister resmi okul, ister özel okulda olun devlet 16 bin 500 avro para harcar. Burada eğitimin özelleştirilmesi söz konusu" dedi.

Türkiye'deki özel okulların öğrencilerin yüzde 8'lik kesiminin ihtiyacını karşılayabilecek bir kapasiteye sahip olduğuna işaret eden Gülan, " Türkiye'de özel okullarda yüzde 8'lik kapasite var ama okullar yarı yarıya boş çalışıyor. Çünkü yeterli derecede bu parayı ödeyebilecek ekonomik güce sahip kesim yok" diye konuştu.

Devletin bu alanda teşvik vermesi gerektiğini vurgulayan Gülan, eski bakanlardan Adnan Kahveci'nin okula ödenen ücretin vergiden düşülmesi ya da vergi iadesi şeklinde düzenlenmesi yönünde bir kanun tasarısı hazırladığını ancak meclis gündemine getirilemediğini hatırlattı.

Özel okulların artmasının Türkiye açısından yararlı olacağını savunan Gülan, "Maalesef Türkiye'nin nüfus artış hızı düşmeye başladı. Bugün aldığınız öğretmeni 40 yıl çalıştırmak zorundasınız ayrılmadığı sürece. Halbuki 10 yıl sonra Türkiye'nin öğretmen ihtiyacı, okul ihtiyacı azalmaya başlayacak. Dolayısıyla bu işi özel sektöre yaptırırsanız, öğretmen işi bittiğinde de çekilmek zorunda kalır ama devlet yaparsa 40 yıl ödeme yapmak zorunda kalacak" dedi.

Özel okullara ders kitabının verilmesi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın özel okullara ders kitaplarını verme yönündeki açıklamalarını sevindirici bulduklarını kaydeden Gülan, özel okul kitaplarının maliyetinin 250 ile 500 lira arasında değiştiğini, birçok ailenin bunu alma sorunu yaşamayacağını ancak kitabı bulma konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Gülan, şöyle konuştu:

"İstanbul, Ankara, İzmir dışına çıktığınızda insanlar kitap bulamıyor. Tokat'a, Rize'ye, Artvin'e, Mersin'e gidin, kitap yok. Neden? Devlet belli miktarda sipariş veriyor ve kitap üreticisi de o kadar basıyor. Biz arayınca 'Elimizde yok' diyor. Artık devlet, özel okul sayısını da hesap ederek bunu basacak. Bu uygulama, hükümetin ve bakanlığın özel okullara bakış açısının çok olumlu yönde değiştiğinin göstergesidir. İnsanlar da kitap sıkıntısı çekmeyecektir. Bu karar için teşekkür ediyoruz."

Eğitim'de "yapboz tahtası" tartışması

Eğitimin "yapboz tahtasına döndüğü" yönündeki eleştirilere katılmadığını belirten Gülan, "Hangimiz son 2 yıl içinde dizüstü bilgisayarımızı değiştirmedik, hangimiz akıllı telefonun daha üst modeline geçmedik. Çünkü sürekli en son teknolojiyi kullanmanız gerekiyor. Bakıyorsunuz bu yılki bilgisayarlarda açılacak program, 2 yıl sonraki bilgisayarda açılmıyor. Öğrenciler için de en iyi öğrenme metodu neyse onu buluncaya kadar değiştireceksiniz" dedi.

Öğrenci seçme ve yerleştirme alanında da farklı metotlar uygulandığına işaret eden Gülan, bunun için sınav sisteminin ya da soruların değiştirildiğini söyledi. Eğitim alanında yapılan değişiklikleri çok fazla yadırgamadıklarını dile getiren Gülan, en iyiyi seçmek için her zaman farklı modellerin uygulanacağını ve buna göre dönüşümlerin değerlendirileceğini kaydetti.

"Dershaneler konusu siyasi boyut kazandı"

Gülan, günümüzdeki sınav sisteminin dershanelerdeki eğitim modeline dayalı olması nedeniyle dershanelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı, özel okulda okuyan, fen liselerine giden bir öğrencinin ya da çok zeki bir çocuğun da dershaneye ihtiyaç duyduğuna dikkati çekti.

Sınav sistemi değiştiği, müfredata dayalı soru sorulmaya başlandığı, okulların kalitesinin arttığı ve üniversitelere kendi öğrencilerini seçme hakkı verildiğinde, dershaneye olan ihtiyacın da azalacağını söyleyen Gülan, "Dershanelere olan ihtiyaç ortadan kalkmadığı müddetçe bu yeraltına iner. Yani parası olan özel derse gider, evine özel öğretmen getirir, parası olmayan sıkıntı çekmeye başlar. Doğru olan dershaneye olan ihtiyacın azaltılması ancak gelinen noktada olay siyasi boyut kazandı ve eğitim platformundan çıktı" dedi. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Cem Gülan Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

Yazar Azra Kohen'den skandal sözler: Filistinliler, çocuklarını bilerek bombaların atılacağı yerde oturtuyorlar

Yazar Azra Kohen'den skandal sözler: Filistinliler, çocuklarını bilerek bombaların atılacağı yerde oturtuyorlar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp 'tasarruf' vurgusu yaptı

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp "tasarruf" vurgusu yaptı

Bakmadan Geçme

Blum coin ne zaman listelenecek? Cuma mesajları | Anlamlı, kısa, ayetli, dualı ve hadisli hayırlı cumalar mesajları nedir? Dualı, anlamlı, güzel ve ayetli Cuma mesajları! 31 Mayıs resimli Cuma sözleri neler? #129330 İnstagramda sorun mu var 31 Mayıs 2024? #129300 İtalya Türkiye milli maç ne zaman? A Mili Takım 2024 hazırlık maçı ne zaman? #128681 #127987 31 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 31 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 31 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 31 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 31 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 31 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 31 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 31 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 31 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 31 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Liseliler dikkat! Devamsızlık 5 gün olursa teşekkür belgesi alınır mı? Lisede devamsızlık 5 gün olunca belge veriliyor mu?
Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

500

Yorumlar (1)

Şeyda. aydınm@m.m:

Teşvik çıktığı halde tercih yaşamadığım için yararlanamıyor ve bütün yetkili merceklere baş vurmama rağmen 3.teşvikten bi duyuru yok ve okula gidemiyorum şu An lütfen ilgilenirken cok sevinirim

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title