Haberler

Osmanoğlu: "Miras Konusuna Adalet Karar Verecek"

Sultan II. Abdülhamid'in torunlarından Orhan Osmanoğlu, medyada yer alan veraset davası ile ilgili şöyle konuştu: “Yürüyen bir süreç var. Gazetelerde çıkan haberlerle uzaktan yakından hiçbir alakamız yok. Biz ne Galatasaray Adası’nı istedik ne de 'İstanbul’un yarısını istiyoruz’ dedik.

Sultan II. Abdülhamid'in torunlarından Orhan Osmanoğlu, medyada yer alan veraset davası ile ilgili şöyle konuştu: "Yürüyen bir süreç var. Gazetelerde çıkan haberlerle uzaktan yakından hiçbir alakamız yok. Biz ne Galatasaray Adası'nı istedik ne de 'İstanbul'un yarısını istiyoruz' dedik."

Üsküdar Üniversitesi Tarih Kulübü tarafından üniversitenin Altunizade kampüsünde "Torunlarının Gözüyle II. Abdülhamid" konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye II. Abdülhamid'in soyundan gelen Orhan Osmanoğlu, Nurhan Osmanoğlu, Nilhan Osmanoğlu, Yavuz Selim Osmanoğlu, Berna Sultan Osmanoğlu ve Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu konuşmacı olarak katıldı. Söyleşi öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan II. Abdülhamid'in torununun torunu Orhan Osmanoğlu, son günlerde medyada yer alan veraset davasıyla ilgili bilgi verdi. 2010 yılında veraset davası açtıklarını ifade eden Orhan Osmanoğlu, şöyle konuştu: "Yürüyen bir süreç var. Gazetelerde çıkan haberlerle uzaktan yakından hiçbir alakamız yok. Biz ne Galatasaray Adası'nı istedik, ne de 'İstanbul'un yarısını istiyoruz' dedik."

Veraset davasına kendileri dışında da müdahiller olduğunu dile getiren Osmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sultan Abdülhamid'in resmi kayıtlarda 11 hanımı olduğu görülüyor. Dedem Selim Efendi'nin de 4 eşi olduğu görülüyor. Onların tarafından, ailelerinden katıldığını zannediyorum. Biz, şimdi öncelikle verasetnamenin çıkmasını istiyoruz ki kim torunu kim değil, kim yakın onlar belirlensin." Dava sonrasına da değinen Osmanoğlu, şunları söyledi: "Önce verasetnameyi açtıktan sonra, tabi ki ilerleyen zaman da Türkiye Cumhuriyeti şuan gerçekten adalet ve demokrasiye doğru gidiyorsa ki, büyük bir yol kat ettik. Bulgar vakıfları kendi vakıflarını aldı. Bir takım Rum vatandaşları tekrar haklarını aldı. Niye biz almayalım diye. Ama bu gazetelerde bahsedilen İstanbul'un yarısı gibi bir şey değil."

Sultan Abdülhamid'in çok büyük bir mal varlığına sahip olduğunu dile getiren Osmanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Fakat bizim istediğimiz burada Milli Emlak'a giden ve Milli Emlak'tan başka kişilere peşkeş çekilenler. Başka holdinglere veya şirket gruplarına satılan yerleri inşallah talep edeceğiz."

Osmanoğlu, bazı tarihçilerin, miras alamayacakları yönündeki açıklamalarıyla ilgili de şöyle konuştu: "Buna Türk adaleti karar verecek. Mahkeme, 'Siz hak talep edemezsiniz. Bir hakkınız yok' da diyebilir. Bizim boynumuz kıldan incedir."

Söyleşide öğrencilere tek tek kendini tanıtan hanedan üyeleri öğrencilerin sorularını cevapladı. Bir tarih programında II. Abdülhamid'in içki içtiğine ilişkin yorumların yapıldığına değinen Orhan Osmanoğlu, "Dedemiz değil içki kesinlikle abdestsiz gezmeyen bir padişah nasıl içki içtiğini ben anlamıyorum. Şehzadeyken de alkol almadığını en yakını olan kızı Ayşe Sultan kitabında yazıyor" dedi.

Osmanoğlu, 31 Mart olayı ile bağlantılandırılan darbelere ilişkin soruya ise şöyle karşılık verdi: "Günlük siyasete girmek istemiyorum ama günümüze kadar bu olaylar öyle devam ediyor. Geride bırakalım, artık dik durmanın zamanı diyorum."

Nilhan Osmanoğlu ise hanedan üyelerinin miras talebiyle ilgili bir soruya, "Sultan Abdülhamid'in kendine ait mülkleri vardı. Sizin dedenizin mal varlığı olsa bunu istemez misiniz?" karşılığını verdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Orhan Osmanoğlu Galatasaray Kayıhan Üsküdar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title