Haberler

Orman yangını riskine karşı erken uyarı sistemi 'MEUS' devrede

Güncelleme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 'Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi ile muhtemel orman yangınlarına karşı önceden tedbirlerimizi alıyoruz' dedi.

Orman yangını riskine karşı erken uyarı sistemi 'MEUS' devrede

Bakan Mehmet Özhaseki : "Orman yangınlarına karşı 'MEUS' ile önceden tedbir alıyoruz"

ANKARA - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi ile muhtemel orman yangınlarına karşı önceden tedbirlerimizi alıyoruz" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, orman yangını tehlikesine karşı önceden önlem alınmasını sağlayan 'Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi'ni geliştirdi. Erken uyarı sistemi MEUS'un temelinde; sıcaklık, rüzgar, yağış, nem ve sabit bakı haritalarını içeren bir algoritma bulunuyor. Bu algoritmanın işlemesiyle orman yangını çıkma riski bulunan bölgeler anlık olarak haritalandırılarak, ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanıyor.

Bakan Özhaseki, MEUS ile saatlik takip edilen veriler doğrultusunda olası yangın tehlikesine karşı önceden tedbir alınmasının sağlandığını belirtti. Bakan Özhaseki, "Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz, yerli ve milli bir yazılım olarak geliştirdiği MEUS ile sayısal hava tahmin modelinden alınan sıcaklık, nem ve rüzgar verileri ile bakı haritası kullanılarak, ülkemiz için gelecek 3 günü kapsayan orman yangını tehlike haritaları, saatlik olarak hazırlanıyor. Sistemde, rüzgarın hızı ve yönü, sıcaklık ve nem haritaları da yer alıyor. Tehlike oranları yüzde olarak sınıflandırılıp Türkiye haritası üzerinde renklendiriliyor. Her gün saatlik olarak hazırlanan verileri, Orman Genel Müdürlüğü ile de paylaşıyoruz" dedi.

"Yeşil vatanımızı korumaya devam edeceğiz"

Özhaseki, çalışmaların merkezine, bilimsel bilgiyi ve teknolojik gelişmeleri de aldıklarını vurgulayarak, "Bu kapsamda, yeşil vatanımız olan ormanlarımızı korumak için erken uyarı sistemi MEUS'u geliştirerek devreye aldık. Bu sistemle; orman sahamızı 7/24 tarıyor, anlık olarak takip ederek risk analizi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Özhaseki, her türlü imkanları kullanarak yeşil vatanı korumaya devam edeceklerini söyledi.

"Yangınla ilgili planlamalarda çok büyük önem arz ediyor"

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanı Hakan Doğan ise yaz mevsimiyle birlikte yükselecek olan sıcaklıkların yangın riskine yol açabileceğini ifade etti.

Orman yangınlarının çıkmasında meteorolojik faktörlerin yanı sıra beşeri faktörlerin de etkili olduğunu kaydeden Hakan Doğan, "Bir cam kırığının meydana getirdiği bir küçük kıvılcımla çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle ilerliyor ve geniş alanlara yayılıyor. Böylece MEUS, geniş alanlara yayılması muhtemel yangınlarla ilgili planlamalarda da çok büyük önem arz ediyor." dedi. Orman Genel Müdürlüğü'nün, orman yangınlarıyla daha etkin mücadele için MEUS'u aktif olarak kullandığını belirten Doğan, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak MEUS ile elde ettiğimiz verileri, Orman Genel Müdürlüğü ile anlık, AFAD Başkanlığı ile de günlük olarak paylaşıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Meteoroloji Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Mehmet Özhaseki Orman Yangını Çevre Orman Yangınları Ekonomi Güncel Haberler

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saral, DEM Partili vekili yumruklayan Karaismailoğlu'nu tebrik etti: Oflu duruşuna sağlık

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saral, DEM Partili vekili yumruklayan Karaismailoğlu'nu tebrik etti: Oflu duruşuna sağlık

İmamı okla vuran saldırgan, şortlu birinin namaz kılmasına sinirlenmiş

İmamı okla vuran saldırgan, şortlu birinin namaz kılmasına sinirlenmiş

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? Karatay, Beyşehir, Ilgın 26-27 Temmuz 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? Alanya, Korkuteli, Demre 26-27 Temmuz 2024 Antalya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? İnegöl, Nilüfer, Mustafakemalpaşa 26-27 Temmuz 2024 Bursa su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? Yenimahalle, Sincan, Bala 26-27 Temmuz 2024 Ankara su kesintisi listesi! Adalet bölümü kaldırıldı mı? Hangi liseler ve üniversitelerde Adalet bölümü var? 27 Temmuz 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, KARİYER, SAĞLIK burç yorumları! 27 Temmuz burç yorumları nedir? Kripto emojileri X platformundan kaldırıldı mı? Kripto emojileri neden kaldırıldı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 26 Temmuz günün maçları nereden izlenir? İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare namazı kaç rekat? İstihareye nasıl yatılır? Rüyada gül görmek ne anlama gelir? Rüyada kırmızı gül görmenin anlamı nedir? SearchGPT nedir? SearchGPT nasıl kullanılır, özellikleri neler? Koç kadını ve Terazi erkeği uyumlu mu? Koç kadını ve Terazi erkeği aşk uyumu nedir? Koç kadını ve Terazi erkeği anlaşabilir mi ? Çakal kaza mı yaptı? Rapçi Çakal nerede kaza yaptı, ne oldu? Kamala Harris kimdir? Kamala Harris kaç yaşında, nereli? Kıyma 4. Sezon 2. Bölüm ne zaman yayınlanacak? Kıyma dizisi nerede yayınlanıyor, konusu ne?
Bazı il ve ilçeleri sayıp 'Sizden nefret ediyorum' diyen Mardinli Marilyn Monroe hakkında suç duyurusu

Bazı il ve ilçeleri sayıp "Sizden nefret ediyorum" diyen Mardinli Marilyn Monroe hakkında suç duyurusu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title