Haberler

Olmert, Annapolis Öncesi Erdoğan ile Görüştü

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Salı Günü ABD'nin Ev Sahipliğinde, Annapolis'te Yapılacak Barış Konferansına Katılmak Üzere İsrail'den Ayrıldı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, salı günü ABD'nin ev sahipliğinde, Annapolis'te yapılacak barış konferansına katılmak üzere İsrail'den ayrıldı.

İsrail Başbakanı Olmert, İsrail'den ayrılmadan önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile telefon görüşmeleri yaptı.

Olmert, hareketi sırasında Annapolis toplantısının, iki halk için iki ulusal devlet çözümüne götürecek tüm kilit konularda ciddi görüşmelerin başlamasına imkan vermesini umduğunu söyledi. Olmert, Suriye'nin de konferansa katıldığını görmekten mutlu olacağını ifade ederken, ABD'nin, konferansa katılımı karşılığında Suriye'ye herhangi bir şey için söz verdiğini düşünmediğini dile getirdi. Olmert, Suriye ile görüşmeler için koşulların ortaya çıkması halinde, İsrail'in buna bakışının olumlu olacağını da kaydetti.

Suriye'nin konferansa katılıp katılmama konusundaki kesin kararını, toplantının gündemine göre bugün veya yarın vermesi bekleniyor. Suriye, Golan Tepeleri konusu gündemde olmadığı takdirde konferansa katılmayacağını bildirmişti.

Olmert'in ABD ekibinde Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Savunma Bakanı Ehud Barak da bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bugün ilerleyen saatlerde taraflarla bir araya gelerek, İsrail-Filistin arasında bir ortak deklarasyonu sağlamak için son görüşmeleri yapacak.

Salı günü yapılacak konferansın bir gün öncesinde, İsrail heyeti ABD Başkanı George W. Bush ile görüşecek. Bush ayrıca aynı gün, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelecek. İsrail heyetinde yer alan Savunma Bakanı Barak'ın da pazartesi günü ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile İran nükleer programını konu alan bir görüşme yapması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, pazartesi akşamı, Annapolis konferansına katılan tüm ülke ve uluslararası kuruluş temsilcilerini akşam yemeğinde ağırlayacak, yemekte Rice ve Bush, davetlilere hitap edecek.

Annapolis konferansı ise salı günü saat 10.00'da başlayacak.Çarşamba günü ise Olmert ve Abbas, ABD Başkanı Bush ile ayrı ayrı bir araya gelerek, bundan sonraki adımların neler olabileceğini görüşecekler.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title