Haberler

Nyt, Otele Dönüşen Sultanahmet Cezaevi'ni Haber Yaptı

New York Times Gazetesi, Otel Haline Getirilen Eski Cezaevleri Konulu Haberinde Halen Four Seasons Oteli Olarak İşletilen, İstanbul'daki Sultanahmet Cezaevi'nin Dünyada Otele Dönüştürülen İlk İnfaz Kurumlarından Biri Olduğunu Vurguladı. "Geceyarısı Ekspresi" Filminin Hikayesinin Geçtiği Sultanahmet Cezaevi'nin 1970 Yıllarından Başlayarak Siyasi Tutuklular İçin Kullanıldığını Anımsatan Gazete, O...

Dünyanın çeşitli ülkelerinde eski cezaevlerinin otel haline getirildiği belirtilirken, İstanbul'da Four Seasons oteline dönüştürülen Sultanahmet Cezaevi buna örnek gösterildi. New York Times gazetesi, "Geceyarısı Ekspresi" filminin hikayesinin geçtiği Sultanahmet Cezaevi'nin 1970 yıllarından başlayarak siyasi tutuklular için kullanıldığına dikkat çekti.

New York Times gazetesi, ABD'de eski cezaevlerinin giderek artan bir biçimde otellere dönüştürüldüğünü belirterek Kanada, İsviçre, Slovenya, Güney Afrika ve Avustralya gibi ülkelerde eski cezaevlerinde otel ve gençlik yurtlarının yapıldığına işaret etti. Gazete, bu çerçevede İstanbul'da restore edilerek lüks Four Seasons zinciri tarafından otel olarak işletilen Sultanahmet Cezaevi üzerinde durdu.

1918 yılında inşa edilen Sultanahmet Cezaevi'nin 1996 yılında hizmete açılan 65 odalı Four Seansos oteline dönüştürüldüğüne dikkat çeken gazete, Sultanahmet Cezaevi'nin dünyada otel haline getirilen ilk infaz kurumlarından biri olduğunu vurguladı.

ABD'li gazete, 1978 yılında çekilen "Geceyarısı Ekspresi" filminin hikayesinin Sultanahmet Cezaevi'nde geçtiğine işaret ettikten sonra şunları yazdı:

"1970 yıllarının sonundan kapatıldığı 1982 yılına kadar siyasi tutuklular için kullanılan cezaevi, bir otele dönüşüm çalışmaları için mantıklı bir adaydı çünkü, İstanbul'un eski semtinde, Mavi Camii ve Topkapı Sarayı yanıbaşındadır."

NYT'ye konuşan Four Seasons Genel Müdürü Marcos Bekhit de hotel binasının eski bir cezaevi oluşunun, getirdiği zorlukları anlatırken de bir örnek olarak cep telefonlarının aralıksız çalışmasının yoğun çaba gerektirdiğini kaydetti.

Bekhit, oda fiyatlarının 390 ile 3 bin 500 dolar arasında değiştiği otelin açıldığı dönemde bir cezaevi olduğunu saklamaya çalıştıklarını ancak daha sonra binanın tarihinin, müşterilerin otele çeken önemli bir unsur olduğunu gördüklerini belirterek "Şimdi ise, dünyanın en güzel cezaevinden çok sözediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de tarihi binalarının başka amaçları ile kullanılması ile ilgili kısatlamaların da kendileri uğraştırdığını söyleyen Bekhit, "Odaların büyüklüğü ve şeklinden hardal renkli boyaya kadar, hiçbir şeyi değiştirmemize izin verilmiyor. 12 ton hardal renkli – cezaevinin asıl rengi - boya kullanmak zorunda kaldık ve depolarımızda hala çok miktarda boya var" diye konuştu.

Bekhit, Four Seasons'un eski bir cezaevinde otel açmaya hazır olması onun için bir sürpriz olduğunu ancak şimdi cezaevi yapısının otelin başarısında önemli bir faktör olduğunu kabul ettiğini de söyledi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title