Haberler

Mersin'de Nöbet Tartışması

Nükleer karşıtlarının, NGS A.Ş.'nin Mersin'de açacağı bilgilendirme bürosunu protesto etmek için başlattıkları nöbet eyleminde orta refüjü kullanmalarına, trafik güvenliğini tehlikeye atacağı gerekçesiyle polisin izin vermemesi tartışmaya neden oldu.

Nükleer karşıtlarının, NGS A.Ş.'nin Mersin'de açacağı bilgilendirme bürosunu protesto etmek için başlattıkları nöbet eyleminde orta refüjü kullanmalarına, trafik güvenliğini tehlikeye atacağı gerekçesiyle polisin izin vermemesi tartışmaya neden oldu. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, emniyet yetkililerini sakin olmaya çağırdı.

Mersin'de nükleer karşıtları ile emniyet güçleri arasında nöbet tartışması yaşandı. Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP), Akkuyu Nükleer Santrali'ni yapacak Rus sermayeli NGS A.Ş.'nin Çamlıbel'de İsmet İnönü Bulvarı üzerinde açmak için hazırlıklarını sürdürdüğü büroyu protesto etmek için geçtiğimiz cumartesi günü nöbet eylemi başlattı. Büronun önünde ilk bir haftalık nöbeti tutmaya başlayan Yaşam Yolu Kültür Çevre Kooperatifi üyeleri, bugün pankartlarını büronun karşısında İsmet İnönü Bulvarı orta refüjünde açtı. Emniyet yetkilileri ise pankartların trafikte seyir halinde olan sürücülerin dikkatini dağıtacağı ve trafiği tehlikeye attıkları gerekçesiyle nükleer karşıtlarının orta refüjde pankartlarla durmalarını istemedi. Polisin tutumu üzerine NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan ve üyeler de nöbet yerine gelerek açıklama yapmak istedi. Bu sırada emniyet güçleri ile nükleer karşıtları arasında tartışma yaşandı. Trafik güvenliğinin tehlikeye atıldığını öne süren emniyet yetkilileri, Aslan'ın, basına açıklama yapılacağı çağrısını duyurduğu e-posta bildirisinde 'Yaşam Yolu Derneği üyelerine yapılan saldırı' ifadesini kullanmasına da tepki göstererek, suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.

Bir süre sonra olay yerine CHP Milletvekili Atıcı da geldi ve hem emniyet yetkililerini hem de nükleer karşıtlarını dinledi. Konuşmaların ardından emniyet yetkililerinin büronun önünde açıklama yapılmasına izin vermesiyle orta refüjden büro önüne geçen nükleer karşıtları ile bu kez de kaldırım tartışması yaşandı. Çalışmanın engelleneceği gerekçesiyle büronun önünün kapatılmasını istemeyen emniyet yetkililerine sakin olmaları çağrısında bulunan Milletvekili Atıcı, "Bu gerginlik yaratacak bir olay değil, büyük bir kitlesel hareket de değil. Burada gerginlik çıkarmak isterseniz çıkar ama siz de sakin olursanız çıkmaz. Bu kaldırım bu şirkete ait değil. Bu kaldırım milletin malı. Benim vergimle yapılan bu kaldırımın üzerinde ben açıklama yaparım. Ben cam çerçeve indiriyor muyum, kimseye saldırıyor muyum, küfür ediyor muyum? Bizim amacımız dükkanın önünü kapatmak değil, basın açıklamasını yapmak. Canımız nerede isterse orada yaparız. Anayasa bize bu hakkı vermiş. Benim canım burada yapmak istiyor ve kimseye zarar vermiyorsam sen de beni korumak zorundasın, o kadar" dedi.

Emniyet yetkililerinin Atıcı'ya, "Biz sakiniz. Büronun önü olmaz, çalışma engelleniyor. Büronun önünü kapatmayacaklar. Kocaman pankart açmışsınız, bir şoförün dikkati dağılsa kazaya sebep olsa mesulü sizsiniz" yanıtını vermeleri üzerine, karşı kaldırımdaki bilboardları gösteren Atıcı ise, "Peki bu bilboardlardaki reklamlar kimsenin dikkatini çekmiyor mu?" diye sordu. Emniyet yetkilisinin, "Demagoji yapmaya gerek yok vekilim" sözleri üzerine sinirlenen Atıcı, yetkiliyi "Sözüne dikkat et" diyerek uyardı. Tartışma çıkmamasını isteyen Atıcı, "Gerginlik yaratmayın. Bu halk Mersin'de nükleer santral kurdurmamaya çalışıyor, senin de çocuğunu korumaya çalışıyor. Burada parti, ideoloji, şiddet yok, cam çerçeve indirmek yok. Senin de görevin buradakileri korumaktır. Ne olur olayı gerginleştirme. Yardımcı olacaksınız. Birisi şiddet uygularsa da gereğini yapın. Ben de ona karşıyım ama şuradaki toplumsal birlikte yaşama güzelliğini ne olur bozmayın" diye konuştu.

Tartışmaların ardından büro önünde açıklama yapan NKP Sözcüsü Sabahat Aslan, cumartesi günü başlattıkları nöbet eyleminde güvenlik güçlerinin kendilerine çok yardımcı olduklarını belirterek, teşekkür etti. Aslan, "Fakat bugün biz kamuoyu yaratmak adına pankartlarımızla birlikte demokratik hakkımızı kullanmak adına orta refüjdeydik. En azından güvenlik güçleri bizi uyarabilirdi fakat uyarmadan kimliklerimizi alıp yasal işlem başlatmasını biz antidemokratik tavır olarak görüyoruz. Ben e-posta yoluyla 'saldırıya uğradık' derken fiziksel saldırı değildir bu kesinlikle psikolojik bir baskıdır ve bu da psikolojik bir saldırıdır. Biz burada yaşam hakkımızı savunmaya devam edeceğiz ve herkes bilsin ki, bu büronun açılmasına asla izin vermeyeceğiz. Biz burada nöbetimize devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. CHP'li Atıcı da Mersin halkının 35 yıldır nükleer mücadelesi verdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Mersin halkı 35 yıldır insanların sağlığını korumaya çalışıyor. Buna polis de aileleri de dahil. Hatta bu nükleer büroyu kuran işleten içindeki insanlar da dahil. Çünkü nükleer sızıntı olduğunda bu polistir, bu askerdir, bu CHP'lidir, MHP'lidir diye ayırmaz. Herkesin çocuğunu kanser eder. Yaşam Yolu Kültür Çevre Kooperatifi bir siyasi oluşum değil. Etrafta bir tane siyasi bayrak, bir tane şiddet unsuru, ellerinde taş, sopa yok. B insanlar anayasal haklarını kullanıyorlar. Ben polis arkadaşlarımdan da anayasal haklarını kullanan yurttaşlarımızın güvenliklerini sağlamalarını rica ediyorum, o kadar."

Açıklamanın ardından Atıcı, nöbet tutan nükleer karşıtlarına yanında getirdiği balık-ekmek ve şalgamı ikram etti. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Aytuğ Atıcı Çamlıbel Mersin Politika Güncel Haberler

Haziran enflasyonu hariç memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

Haziran enflasyonu hariç memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

Gözaltına alınan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı

Gözaltına alınan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı

Enflasyon mayıs ayında yüzde 3,37 arttı, yıllık bazda yüzde 75,45 oldu

Enflasyon mayıs ayında yüzde 3,37 arttı, yıllık bazda yüzde 75,45 oldu

Fikirtepe'de lise bahçesinde rezalet! İlişkiye girerken kameraya yakalandılar

Fikirtepe'de lise bahçesinde rezalet! İlişkiye girerken kameraya yakalandılar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title