Haberler

Merasim Sokak Saldırısı Davası

Ankara Merasim Sokak'ta, 29 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısıyla ilgili davanın ilk celsesinde mahkeme heyeti, müştekileri dinledi.

Ankara Merasim Sokak'ta, 29 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısıyla ilgili davanın ilk celsesinde mahkeme heyeti, müştekileri dinledi.

Merasim Sokak'ta 29 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısıyla ilgili PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin de aralarında olduğu 68 sanığın 30'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

Duruşmada, müştekiler söz alarak patlama anında yaşadıklarını anlattı. Olayda şehit olan Milli Savunma Bakanlığında sivil memur Güner Altınok'un eşi Levent Altınok, bazı sanıkların ana dillerinde savunma yapmak istemelerini eleştirerek, "Karşımda soysuzlar duruyor, şov yapıyorlar. Anadilde savunma hakkı olmalı ama bunu şova dönüştürüyorlar şahsiyetler. Bu soysuzlardan ve arkasındaki güçlerden şikayetçiyim." dedi.

Patlamada görme yetisini kaybeden 5 yaşındaki Buse Şenses'in annesi Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanlığında sivil memur olarak çalışan Şener Şenses de kızının ve kendisinin yaralandığını, kızının kalıcı olarak görme yetisini kaybettiğini, kendisinin de sol tarafında kalıcı yaralanmalar olduğunu anlattı. Buse Şenses'in babası Hüseyin Şenses de patlama neticesinde kızının kafatası kemiklerinin tahrip olduğunu ve bu yüzden ileriki yıllarda beyinsel fonksiyonlarının zarar görebileceğini belirterek, sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi.

Şenses ailesinin ifadeleri üzerine Mahkeme Başkanı Ademoğlu, "Allah sabır versin, geçmiş olsun." temennisinde bulundu.

Genelkurmay Başkanlığında binbaşı rütbesiyle görev yaptığını belirten mağdurlardan Tolga Burak Ekinli de patlama sırasında eşi ve çocuklarıyla evde bulunduklarını, fiziksel bir zarar görmediklerini ancak olaydan sonra psikolojisi bozulan kızının 4 ay tedavi gördüğünü söyledi. Tüm sanıklardan şikayetçi olduğunu belirten Ekinli, "Sanıkların birer maşa olduğunu düşünüyorum. Arkalarında bunlara talimat veren, bu eylemi planlayan başka teröristlerin varlığı aşikar. Bunlardan da şikayetçiyim. Bunların yakalanarak adalet önüne getirilmesini istiyorum." diye konuştu.

Serkan Altıntel de Milli Savunma Bakanlığında makine mühendisi olarak görev yaptığını, 142 numaralı servis aracında bulunduğunu ve başından yaralandığını belirterek, tüm sanıklardan şikayetçi oldu. Diğer müştekiler de sanıklardan şikayetçi olduklarını söylediler.

Müştekilerin ardından heyet, müşteki avukatlarının davaya katılma taleplerini dinledi. Milli Savunma Bakanlığı avukatı Berna Başdemir, "Zarar gören sıfatıyla davaya müdahil olmak istiyoruz. Şikayetçiyiz, sanıkların cezalandırılmalarını talep ediyoruz." dedi.

Mahkeme heyeti, beyanların dinlenmesinin ardından, duruşmaya yarın sabah devam edileceğini belirterek celseyi tamamladı.

Devlet Mahallesi Merasim Sokağı'nın İnönü Bulvarı kesimine yakın mesafede, askeri ve sivil servis araçları kırmızı ışıkta beklerken bomba yüklü otomobilin patlatılması sonucu 29 kişi hayatını kaybetmiş, 87 kişi yaralanmış, birçok araç ve bina zarar görmüştü.

Soruşturma sonucunda intihar saldırganının "Zinar-Raperin" kod adlı Abdulbaki Sömer olduğu belirlenmişti.

Saldırıya ilişkin iddianamede, PKK/KCK ile iltisaklı yayın yapan basın yayın organlarında eylemi TAK adında örgütün üstlendiği haberleri yer alsa da TAK'ın, PKK/KCK tarafından 2004'te kurulan paravan örgütlenme olduğu, terör örgütünün TAK ismini, örgütün uluslararası alandaki terörist imajından kurtulmak ve örgüt üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla kullandığı belirtilerek, TAK tarafından üstlenilen eylemlerin PKK/KCK üst yönetiminin talimatıyla ve terör örgütü PKK/KCK mensupları tarafından gerçekleştirildiği kaydedilmişti.

Üst düzey yöneticiler de iddianamede

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma sonucunda PKK'nın sözde üst düzey yöneticileri Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Cemil Bayık, Murat Karayılan, Fehman Hüseyin ile PYD'nin elebaşı Salih Müslim'in de arasında yer aldığı 68 kişi hakkında iddianame düzenlemişti.

İddianamede sanıkların kasten adam öldürme suçundan 29'ar kez, devletin güvenliğine karşı işlenen suçtan da birer kez olmak üzere 30'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmaları istenmişti.

Saldırıyla ilgili PKK/KCK yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 48 kişi hakkında yakalama emri çıkarıldı. Davanın dört tutuksuz sanığı bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Genelkurmay Başkanlığı Fehman Hüseyin PKK Politika Güncel Haberler

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

title