Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Antalya'da

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Son yıllarda getirdiğimiz eserlerin hepsini Türkiye'nin arkeolojik gücünü kullanarak getiriyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Son yıllarda getirdiğimiz eserlerin hepsini Türkiye'nin arkeolojik gücünü kullanarak getiriyoruz" dedi.

Antalya'nın Elmalı ilçesini ziyaret eden Bakan Günay'ı kaymakamlık binası önünde Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, Belediye Başkanı Hüseyin Altıntaş, İl Kültür Turizm Müdürü İbrahim Acar, daire amirleri ve siyasi partilerin ilçe başkanları karşıladı.

Kaymakam Çekmen tarafından ilçe hakkında bilgi verilen Bakan Günay, daha sonra Elmalı Müzesi'nde incelemelerde bulundu.

Müze Müdürü Azize Yener tarafından müzeyle ilgili bilgi verilen Bakan Günay, müzede bulunan Karaburun ve Kızılbel anıt mezarlarının içine girerek incelemelerde bulundu.

Bakan Günay, Elmalı'nın geçmiş yıllarda yurt dışına kaçırılan eserlerle adını duyurduğunu söyledi.

Yaklaşık bir yıldır ziyarete açık olan müzeyi 15 bine yakın kişinin ziyaret ettiğini bildiren Günay, "Geçmiş yıllarda Elmalı, yurt dışına kaçırılan bazı tarihi zenginliklerimizle gündeme gelmişti. Açılan davalardan Türkiye vazgeçti. Amerikadaki Metropolitan Müzesi de bu eserleri bize bağış olarak verdi" diye konuştu.

Son yıllarda birçok eseri geri kazandıklarını, bunun için hiçbir ücret ödemediklerini vurgulayan Günay, Elmalı hazineleriyle ilgili de hiçbir ücret ödemediklerini, son dönemde hiçbir ücret ödemeden diplomatik ilişki kanallarıyla bu eserleri geri aldıklarını kaydetti.

Geçtiğimiz yıl içinde 3 bin 500'den fazla eseri geri getirdiklerini, hatta bunlar için hiçbir taşıma ücreti de ödemediklerini dile getiren Günay, Türk Hava Yolları ile anlaşmaları olduğunu, kaçak bir eseri geri getirirken hiçbir ücret ödemediklerini söyledi.

Eski dönemdeki eser getirme yöntemiyle bugünkü eser getirme yöntemi arasındaki en önemli farkın bu olduğuna dikkati çeken Günay, "Son yıllarda getirdiğimiz eserlerin hepsini Türkiye'nin arkeolojik gücünü kullanarak getiriyoruz" diye dedi.

Bakan Günay, Elmalı Müzesi'nde sergilenen Elmalı hazinelerinin imitasyon olduğu, gerçeklerinin Elmalı'da sergilenip sergilenmeyeceği yönündeki soru üzerine, Elmalı Müzesi'nin ziyaretçi sayısının artması ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınması durumunda eserlerin bulunduğu bölgede sergilenmesinden yana olduğunu kaydetti.

Günay, Batı Akdeniz Bölgesi olarak bölgeye getirmeye çalıştığı dünya müzelerinden çok sayıda eser bulunduğunu, bunları yılbaşından sonra paylaşacağını söyledi.

Bakan Günay, bir gazetecinin "Noel Baba'nın kemiklerinin Türkiye'ye getirilmesi yönünde çalışma var mı-" sorusu üzerine ise şöyle konuştu:

"Şu anda resmi bir başvurumuz yok, ileride Noel Baba restorasyonunu tamamlayıp mükemmel hale getirince Anıt Müze'mizde sergilenmesinin en doğrusu olduğunu telaffuz etmiştim. İtalya'da büyük tartışmalarda neden oldu, önemli eserlerin bir gün ana vatanına döneceğine inanıyorum. Resmi bir başvurumuz yok, Anıt Müze'deki çalışmaları tamamladıktan sonra resmi başvurumuzu yapabiliriz.

Son zamanlarda prosedürü ve yasal zemini oluşturmadan bazı iyi niyetli girişimler var, bazı söylemler ortaya çıkıyor. Bu kişilerin ve basınımızın üsluba dikkat etmeleri gerekir. Son dönemlerde bu konularda açılmış davalar var, hukuki süreçler tamamlanmadan bir davayı açmak her zaman iyi sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle gerek bilim alanında çalışan arkadaşlarımız gerekse basın alanında çalışan arkadaşlarımız olarak üslubumuza dikkat edip bakanlıkla iş birliği içinde söylemler geliştirirlerse daha faydalı olur."

Bakan Günay, daha sonra Elmalı'yı kuş bakışı gören Topdağı Tepesi'ne giderek bir süre ilçeyi seyretti.

Muhabir: Mehmet Çakmak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA / Güncel

Ertuğrul Günay Antalya Türkiye Elmalı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title