Haberler

Kırım Tatarlarının Manevi Liderine Tutuklama Kararı

Güncelleme:

Kırım'daki Rusya yanlısı mahkeme Kırım Tatarlarının manevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında tutuklama kararı verdi.

Rusya tarafından 2014'te ilhak edilen Kırım'daki Tatarların manevi lideri, Kırım Tatar Milli Meclisi Birinci Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında tutuklama kararı verildi. Akmescit kentindeki Kiev yerel mahkemesi, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'a girmesi yasak olan Kırımoğlu hakkında gıyâbi tutuklama kararı aldı.

RUS SAVCIDAN MESNETSİZ İDDİALAR

Kırım'ın Rus savcısı Natalya Poklonskaya, Kırım savcılığının, "Kırımoğlu'nun Ukrayna'nın Kırım'a ablukasının organizatörlerinden biri olduğu" iddiasıyla mahkemeye başvurduğunu ve başvurunun kabul edildiğini açıkladı. Kırım'ın Rus Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantnov, Ukrayna Milletvekili Kırımoğlu'nun ülkede yönetimin değişmesinden sonra tutuklanabileceğini öne sürdü.

TÜRKİYE'NİN DESTEKLEDİĞİ BİR İSİM

Kırımoğlu, Türkiye'ye bir çok defalar gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmüş, destek istemişti. Türkiye'ye yakın bir isim olan Kırımoğlu hakkında tutuklama kararı verilmesi, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizden hemen sonra olması dikkat çekti.

RUSYA İLHAK ETTİ

Karadeniz'de statejik bir yarımada olan Kırım, 16 Mart 2014'te yapılan ve yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Tatarı'nın boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından anayurtları olan Kırım'dan sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Akmescit Tatar Rusya Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title