Haberler

Kck/Tm Ana Davası Yarın Başlayacak

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Terör Örgütü PKK'nın Gizli Şehir Yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'ne (kck/tm) Yönelik Soruşturması Yarın Başlayacak.

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, terör örgütü PKK'nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) yönelik soruşturması kapsamında 4 ayrı operasyonda yakalanan, aralarında BDP'li belediye başkanlarının da bulunduğu 103'ü tutuklu 151 sanığın yargılanmasına 18 Ekim'de (yarın ) başlanacak. Diyarbakır adliye binası içinde, duruşma için 500 kişilik özel bir salon yapılırken, 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 18 Ekim ile 12 Kasım tarihleri arasında sadece bu davanın duruşmaları yapılacak.

Terör örgütü PKK'nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'nin (KCK/TM) hedef alındığı 4 ayrı operasyon kapsamında tutuklanan ve aralarında BDP'nin 12 belediye başkanının bulunduğu 103'si tutuklu, 19'u firari konumdaki 151 kişi, ilk defa 18 Ekim'de Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

İDDİANAMESİ 7 AYDA YAZILDI

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü içinde hazırlanan özel odada, özel yetkili bir cumhuriyet savcısı tarafından 7 ayda hazırlanan 7 bin 500 sayfalık iddianamede, kapatılan DTP'nin 28 yöneticisi, 'silahlı örgüte üye olmak', 'gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet' ve 'örgüt propagandası yapmak'la suçlanıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile birlikte aralarında 12 BDP'li Belediye Başkanı, 2 İl Genel Meclisi Başkanı ve 2 belediye meclis üyesi için, 'Örgüt üyesi ve yöneticisi olmak', 'Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek' suçlamasıyla 36.5 yıla kadar; 11 sanık hakkında, 'Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet; diğer 124 sanık için de 5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

DURUŞMA SALONU YAPILIYOR

Sanık sayısının fazlalığı nedeniyle, Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ettikten hemen sonra, duruşmanın uygun ortamda yapılması için Adalet Bakanlığı'ndan salon talep etti. Uygun salon arayışına giren Adalet Bakanlığı ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır adliye binalarının arasındaki boş alana, yeni bir salon yapma kararı aldı. Çelik ve betondan 600 metrekare alan üzerine inşası devam eden ve 500 kişilik olacağı belirtilen salonda ses sistemini yanı sıra, hareketli kameralar da konulacak.

Sanık sayısının fazlalığını göz önüne alan mahkeme de ilk duruşmanın başlayacağı 18 Ekim günü ile 12 Kasım tarihleri arasına başka duruşma almadı.

300 AVUKAT SAVUNMA YAPACAK

Sanıkları başta Diyarbakır Barosu olmak üzere, bölge barolarından 300'e yakın avukatın savunması bekleniyor. Bu arada, BDP de, duruşma nedeniyle eylem takvimi oluşturduğu belirtildi.

Duruşmanın başlayacağı gün BDP'nin Diyarbakır adliyesi önünde kitlesel bir eylem yapmayı planladığı öğrenildi. Eyleme katılacakların, duruşmanın başladığı saatte Adliye önünde toplanacağı ve duruşma sonuna kadar bekleyeceği belirtiliyor.

500 POLİS GÖREV ALACAK

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'de, KCK/TM duruşması nedeniyle alınacak güvenlik önlemleri için son hazırlıklarını yapıyor. Çevik kuvvet ekiplerinin yanı sıra, 500 polisin adliye dışında ve içinde görev yapması planlanıyor.

Bu arada gerek görülmesi halinde, duruşmanın yapılacağı günlerde Diyarbakır Emniyetinde izinlerin kalkabileceği ifade edildi.

SORUŞTURMA NASIL BAŞLADI?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 2007 yılında teslim olan bazı terör örgütü üyelerinin verdiği ifadeler ile isimsiz ihbar mektupları üzerine başlattığı teknik takip sonucu, PKK'nın şehir eylemleri ile örgütsel çalışmalarını planlayan, yönlendiren ve düzenleyen bir yapılanma tespit etti.

İki yıl süren takibin ardından ilk operasyon, yerel seçimlerin ardından 14 Nisan 2009 tarihinde, KCK/TM'nin yönetici kadrosu olduğu ileri sürülen kişilere yönelik gerçekleştirildi. Bu operasyonda gözaltına alınan 72 kişiden, aralarında 3'ü kapatılan DTP'nin genel başkan yardımcılarının bulunduğu 52 kişi tutuklandı. Yaklaşık 2 ay sonra 11 ve 17 Haziran'da ikinci bir operasyon gerçekleştirildi ve DTP'li yöneticiler ve il genel meclisi üyelerinin aralaranıda bulunduğu 18 kişi tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile gerçekleşen 3 operasyonun ardından, KCK/TM'nin yeniden yapılanmaya gittiği ihbarı alınmasının ardından, 4'üncü ve en etkili operasyon için geçen yıl 25 Aralık'ta düğmeye basıldı. Geniş kapsamlı araştırma ve teknik takip sonunda Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Diyarbakır başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Siirt, Van, Şırnak, Batman, Şanlıurfa, Mardin olmak üzere 9 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenledi. Operasyonlarda, teknik takipte KCK/TM'den emir aldıkları ileri sürülen ve halen görevde bulunan 10'u belediye başkanı, 76 kişi gözaltına alındı. Son dalga operasyonda halen görevde bulunan 7'si belediye başkanı 23 kişi tutuklandı.

PLASTİK KELEPÇELİ BEKLEME KUYRUĞU

Belediye başkanları ve eski DEP milletvekili Hatip Dicle'nin aralarında bulunduğu sanıkların, adliyeye bahçesinde elleri plastik kelepçeyle bağlanmış şekilde, tek sıra halinde bekletilmeleri nedeniyle İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. Soruşturma hale devam ediyor.

DENİZ BAYKAL'DA İDDİANAMEYE GİRMİŞTİ

Sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede, CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 2009 yılındaki yerel seçimler öncesinde, Diyarbakır'a gelmek için KCK/TM yöneticilerinden izin istediği ileri sürülerek, KCK/TM yöneticisi olduğu iddia edilen sanık Nadir Yıldırım'ın Baykal'ın Diyarbakır'a gelmemesini, geldiği taktirde başbakanın gelişi sırasında düzenledikleri eylemleri yapacaklarını söylediği iddia ediliyor.

OBAMA'YA MEKTUP

İddianamede, Abdullah Öcalan'ın talimatı üzerine PKK'nın Avrupa sorumlusu olan ve aynı zamanda bir numaralı sanık olarak görünen Sabri Ok'un, hazırladığı bir mektubu Ahmet Türk aracılığıyla ABD Başkanı Barack Obama'ya Türkiye ziyareti sırasında verildiği kaydedildi.

KCK BAYDEMİR'İ SORGULADI

İddianamenin dikkat çeken bölümlerinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in 'Sayın Öcalan' kampanyasına imza atmadığı için KCK/TM tarafından sözde disiplin kuruluna sevk edilerek sorgulandığı belirtildi.

Baydemir'in, kapatılan DTP'nin Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak'a, "İntihar etmeyi düşündüm" dediği iddialarına yer verildi.

TÜRKAN SAYLAN İÇİN 'PKK'YA YARDIM ETTİ' İMASI

İddianamenin en dikkat çeken bölümü ise Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı merhum Prof. Dr. Türkan Saylan'ın terör örgütüne yardım ettiği yönündeki iddiaları oluşturdu.

İddianamede, Kamuran Yüksek'e yazıldığı ileri sürülen bir mektupta, Prdof. Dr. Türkan Saylan'ın, İstanbul'a eylem için gelen gençlere yardım ettiğinin yazıldığı öne sürüldü.

-KUTU 1 -

KCK nedir?

KCK, terör örgütü PKK'nın en üst organı olarak, 2005 yılında Irak'ın Kandil Dağı'nda 'PKK'nın yeniden inşası' başlıklı sözde '3'üncü Genel Kurul' toplantısında kuruldu. PKK sorumlularından Mustafa Karasu başkanlığında sözde Kürdistan Demokratik Konfederalizmi/ Türkiye Koordinasyonu adı altında yeni bir yapılanmaya oluşturuldu. 2006 Nisan ayında yine Kandil'deki PKK kamplarında yapılan toplantıda 'Türkiye Koordinasyonu' adı, 'Türkiye Meclisi' olarak değiştirildi. Bu yapının başına da, daha önce PKK'nın cezaevi sorumluluğunu yapmış, Abdullah Öcalan'ın en yakınındaki isimler arasında gösterilen ve yurt dışında yaşayan Sabri Ok getirildi.

KCK, altındaki tüm yapılanmaları bir devlet sistemi gibi örgütlendirmeyi amaçlayıp, PKK ile BDP ve geleneğinden gelen tüm partilerin üyelerini yargılayabilen, özellikle belediyeler üzerinde söz sahibi olan bir yapıya dönüştü. İdeolojik alan, siyası alan, sosyal alan, halk savunma alanı ve ekonomik alan başlıkları altında örgütlenen KCK/TM, konfederal bir sistemi esas alıyor. Türkiye'deki tüm çalışmaları yürüten ve planlayan, başkanlığını Sabri Ok'un yaptığı 30 kişilik bir 'Kordinasyon' olarak adlandırılan birim var.

KUTU 2 -

Tutuklu belediye başkanları

Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay, Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesi Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak'ın Cizre İlçesi Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa'nın Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Mardin'in Kızıltepe İlçesi Belediye Başkanı Ferhan Türk,

-KUTU 3

Diğer tutuklular

Kamuran Yüksek, Nadir Yıldırım, Mehmet Taş, Ünal Ahmet Çelen, Herdem Kızılkaya, Hüseyin Yılmaz, Ramazan Morkoç, Salih Alpdoğan, Ümran Genç, Mehmet Abbasoğlu, Selanik Öner, Kemal Aktaş, Çimen Işık, Zöhre Bozacı, Mehmet Nimet Sevim, Lütfü Dağ, Bayram Altun, Alican Önlü, Ahmet Birsin, Mehmet Akın, Ali Oruç, Hasan Hüseyin Ebem, Ercan Akyol, Ercan Sezgin, Temer Tanrıkulu, Kutbettin Kurt, Mehmet Tari, Hasan Üner, Hasan İraz, Şinasi Tur, Ebru Günay, Siracettin Irmak, Ahmet Makas, Abbas Çelik, Mazlum Tekdağ, Bahri Çeken, Hasan İnatçı, Rahmi Özmen, Mükail Karakuş, Celal Yoldaş, Ahmet Ertak, Ali Şimşek, Fırat Anlı, Hüseyin Kalkan, Nadir Bingöl, Emrullah Cin, Gül Cihan Şimşek, Hüseyin Bayrak, Hacı Erdemir, Heval Erdemli, Sebahattin Dinç, Abdullah Akengin, Kazım Kurt, Garip Kandemir, Şeyhmus Bayhan, Cebrahil Kurt, Yaşar Sarı, Ahmet Zirek, Arslan Özdemir, Engin Kotay, Roza Erdede, Mehmet Hatip Dicle, Kerem Duruk, Leyla Deniz, Nihayet Taşdemir, Dirayet Taşdemir, Pınar Işık, Esma Güler, Besime Konca, Fadile Bayram, Elif Kaya, Olcay Kanlıbaş, Pelgüzar Kaygısız, Pero Dündar, Sara Aktaş, Selma Irmak, Sevi Demir, Zahide Besin, Zeynep Boğa, Hacire Özdemir, Takibe Turgay, Alaattin Aktaş, Tuncay Korkmaz, Ramazan Debe, Fethi Suvari, Musa Farisoğulları, Muharrem Erbey, Mahmut Okkan, Nizamettin Onar, Zeynel Mat, Abdurrahim Tanrıverdi, Adnan Bayram, İhsan Sevitek, Mustafa Ocaklık, Osman Ocaklık, Seyithan Şen, Veysi Akar.

KUTU 4 -

Tutuksuz sanıklar

Demir Çelik, Servet Özen, Yaşar Çelik, Ahmet Yıldırım, Osman Baydemir (Yurtdışına çıkış yasağı var), Selim Sadak, Songül Erol Abdil, Fikret Kaya, Şükran Aydın, Nuran Atlı, Ahmet Cengiz, İhsan Uğur, Selahattin Elçi, Abdullah Demirbaş, (6 aylık tutukluluk süresini ardından sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildi), Yurdusev Özsökmenler, Yüksel Baran, Özlem Yasak, Rojda Balkaş, Bedriye Aydın, Mesut Çetin, Adil Erkek, Mehmet Deviren, Beyhan Sakin, Veysel Yıldırım, Hanifi Yöntem, Mehmet Nesih Çağlar, Önal İsmail Öner, Seyithan Haran, Türki Gültekin.

-KUTU 5 -

HAKKINDA YAKALAMA KARARI BULUNAN FİRARİ SANIKLAR:

Sabri Ok, Nesrin Deniz, Nurettin Demirtaş, Mustafa Sarıkaya, Hüseyin Zorlu, Ümit Aydın, Seda Akbaş Can, Ahmet Erden, Fikriye Aktaş, Müzeyyen Güneş, Nadire Nergiz, Ramazan Ödemiş, Neside Şahin, Kenan Ayas, Remzi Kartal, Gulabi Dere, Özlem Tanrıkulu, Hamit Arslan, Nazim Çağlak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title