Haberler

İspanya'da Eta Mahkumları Serbest Bırakılıyor

AİHM'nin kararını uygulayan İspanyol mahkemesi, toplumun büyük bölümünden gelen tepkilere rağmen cezalarını doldurmuş ETA üyelerini serbest bırakmaya devam ediyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ETA üyesi mahkum Ines del Rio'nun serbest bırakılmasını sağlayan kararını esas almak zorunda kalan İspanyol mahkemesi, cezaevinde mahkumiyet süreleri dolan ancak cezaları uzatılan ETA üyelerini serbest bırakmaya devam ediyor.

Ulusal mahkeme, son olarak 9 ETA mahkumunun daha serbest bırakılmasına karar verdi. Toplamda 37 kişinin katili olan 9 mahkumun aldıkları cezaların toplamı 2665 yıl iken, yine toplamında 232 yılda hepsi serbest kaldı.

Serbest kalanlar arasında, ETA'nın en kanlı saldırılarından biri olan, 1987 yılında Barcelona'daki Hipercor alışveriş merkezinde gerçekleşen, 21 kişinin ölümüne ve 45 kişinin yaralanmasına yol açan saldırıyı düzenleyenlerden Domingo Trotinio Arranz da yer aldı. İspanyol mahkemesi tarafından 1118 yıl hapisle cezalandırılan Arranz, cezasını 26 yıl çektikten sonra serbest kaldı. Arranz'ın normalde 2006 yılında serbest kalması gerekirken, İspanya Yüksek Mahkemesi'nin 2006 Şubat ayında cezaevindeki bir başka ETA üyesi olan Henri Parot için aldığı ve bu yüzden "Parot doktrini" olarak adlandırılan kararı gerekçe gösterilerek cezası 2017 yılına kadar uzatılmıştı.

"Parot doktrini", ETA mahkumu Ines del Rio'nun itirazıyla AİHM'ye taşınmıştı. AİHM'nin geçen Ekim ayında açıkladığı nihai kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 7. maddesindeki "Hiç kimse, suç işlediğinde yürürlükte olan cezadan daha fazlasına mahkum edilemez"  şeklindeki ifade nedeniyle "Parot doktrini" uygulamasını iptal ederek, İspanyol mahkemesinden Ines del Rio'yu serbest bırakmasını istemişti. İspanya'da son 3 haftada 11 ETA mahkumu serbest bırakılırken, gelecek aylarda 100'den fazla ETA mahkumu daha serbest bırakılmış olacak.

İspanya'da terör mağduru ailelerin kurdukları dernekler başta olmak üzere toplum büyük bölümü, ETA mahkumlarının serbest bırakılmasına tepki gösteriyor. Önce İspanya Başbakanı Mariano Rajoy daha sonra Kral Juan Carlos, terör mağduru derneklerin yöneticilerini kabul ederek, AİHM'nin kararından üzüntü duyduklarını ancak yasaların uygulanması gerektiğini söylediler.

AİHM'nin kararı, ETA üyeleri dışında İspanya'daki adi suçlular dahil tüm mahkumları kapsıyor. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title