Haberler

Irak'ta Şiddet Olayları

Irak Halk Kurtuluş Hareketi Genel Başkanı Zeydi: "Amerika'nın Irak'ı terk edip bölgeyi İran'a teslim ettiği kanaatinde olan Iraklı Şiiler, İran'ın ülkeye müdahalesini ve mezhepçiliği şiddetle reddediyor" "Maliki ve hükümetinin Şiilerle uzaktan yakından alakası yok"

Irak'ın tanınan sivil toplum kuruluşlarından Halk Kurtuluş Hareketi Genel Başkanı Uday ez-Zeydi, "Amerika'nın Irak'ı terk edip bölgeyi İran'a teslim ettiği kanaatinde olan Iraklı Şiiler, İran'ın ülkeye müdahalesini ve mezhepçiliği şiddetle reddediyor" dedi.

AA'ya konuşan Zeydi, Iraklı Şii Araplar olarak İran tipi Şiilik anlayışından farklı düşünceye sahip olduklarını belirterek, " İran, Bedir Tugayları gibi silahlı milislerle, Hamaney'den  ( İran'ın dini lideri) emir alan siyasi partilerle, ülkeye yerleştirdiği din adamlarıyla, onlarca uydu kanalıyla Caferi-Arap mezhebini, Safevi-Fars Şiiliğine dönüştürmek için çalışıyor" şeklinde konuştu.

"Ehli beyt düşmanı Sünniler, Şiileri öldürmek istiyor propagandası yapan, sahabelere ve Peygamberimizin eşlerine iftiralar atan bir Safevi-Fars Şiiliğine karşı çıkıyoruz" diyen Zeydi, şöyle devam etti:

"Bizler, hepimizi birleştiren Kur'an ve Sünnet temelli düşünceye sahibiz. Bu anlamda Iraklı ve diğer Arap Şiileri tahrik edecek Rafizi, Safevi gibi sıfatlardan şiddetle kaçınılması gerektiğini söylüyoruz. Zira bizler, İran'ın değil Arap ve İslam dünyasının parçasıyız. Amerika'nın Irak'ı terk edip bölgeyi İran'a teslim ettiği kanaatinde olan Iraklı Şiiler, İran'ın ülkeye müdahalesini ve mezhepçiliği şiddetle reddediyor."

Güney Irak Caferilerinden aktivist Zeydi, Irak'ta gösterilerin, Arap Baharı'nın fitilini ateşleyen Tunus'taki olaylardan önce başladığını hatırlatarak "Biz, Amerikan ve İran işgaline karşı olduğumuzu, ülkemizde yürütülen mezhepçiliği kabul etmediğimizi dile getirmek için pekçok Arap ülkesinden önce sokaklara çıktık" diye konuştu.

Başbakan Nuri El-Maliki'ye bağlı güvenlik güçlerinin göstericilere yönelik saldırılarında çok sayıda gencin yaralandığını ve hayatını kaybettiğini, kendisi dahil bazı aktivistlerin tutuklanarak sindirilmeye çalışıldığını vurgulayan Zeydi, Irak'ta mezhepler arasında sistematik olarak fitne çıkartan odaklar bulunduğunu savundu.

"Maliki ve hükümetinin Şiilerle uzaktan yakından alakası yok"

Maliki'nin Irak'taki Şiilerin tümünün temsilcisi olmadığını ifade eden Zeydi, "Maliki, Şii olduğunu iddia ediyor ancak meşruiyetini dayandırdığı kesimin büyük çoğunluğu tarafından desteklenmiyor. Maliki ve hükümetinin Şiilerle uzaktan yakından alakası bulunmuyor" ifadesini kullandı.

Maliki hükümetine yakın medya organlarını taraflı olmakla suçlayan Zeydi, el-Enbar'daki gösterileri yayınlayan televizyon kanallarının Şii nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki Maliki karşıtı gösterilere özellikle yer vermediğini savundu.

- Türkiye'den beklentiler

Türkiye'nin bölgede oynadığı rolün önemine de değinen Zeydi, Türkiye'den Osmanlı döneminde Irak'taki tüm kesimleri kucaklayan siyaset anlayışını sürdürmesini beklediklerini kaydetti.

Zeydi, Şii sıfatını kullanan Maliki hükümetine ve siyasi sürece karşı direnen Iraklı gençlerin Türkiye, Arap ve İslam ülkelerince desteklenmesini istedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Nuri El Maliki Türkiye İran Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024? Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü? Bir Sevdadır yok mu? Bir Sevdadır neden yok, bitti mi? Bir Sevdadır final mi yaptı 1 Mayıs Çarşamba? Şahane Hayatım final mi yapıyor? Şahane Hayatım bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu final mi yapıyor? Sandık Kokusu bitiyor mu 2024? Taş Kağıt Makas final mi yapıyor? Taş Kağıt Makas bitiyor mu 2024? Kuruluş Osman final mi yapıyor? Kuruluş Osman bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu 21. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title