Haberler

İhracatçılar: "Hükümetin 107 Milyar Dolarlık İhracata Teşekkürü Zam Olmamalıydı"

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, İhracatçıların Hükümetten Maliyetlerinin Aşağı Çekilmesi Yönünde İyileştirme Beklerken, Gelen Elektrik Zammıyla 2008 Yılına İlişkin Bütün Şevklerinin Kırıldığını Bildirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, 45 bin dolayındaki Türk ihracatçısının bu yıl gece-gündüz çalışarak, düşük kur, yüksek faiz başta olmak üzere tüm olumsuzlara karşın 107 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek, gösterilen bu özverinin karşılığının yüzde 10'luk elektrik zammı olmadığını kaydetti.

Türkmenoğlu, ihracatçıların hükümetten maliyetlerinin aşağı çekilmesi yönünde iyileştirme beklerken, gelen elektrik zammıyla 2008 yılına ilişkin bütün şevklerinin kırıldığını bildirdi.

EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu yaptığı açıklamada, son günlerde basında üretimini durduran firma haberlerinin sık sık yer aldığına dikkat çekti. Yüzde 10'luk elektrik zammının makul görülemeyeceğini kaydeden Türkmenoğlu, "Türkiye'nin acil yapması gereken girdi maliyetlerini arttırıcı tedbirlerden vazgeçip, girdi maliyetlerini rakiplerimizle aynı seviyeye çekmek olmalıdır. Bu da enerji maliyetlerini düşürmek, istihdam üzerindeki kamu yüklerini azaltmakla olur" dedi.

Türkiye'nin ihracata dayalı büyüme modelini izlediğine dikkat çeken Türkmenoğlu, elektrik fiyatlarının Çin, Hindistan, İran, Brezilya, Arjantin, Rusya Federasyonu gibi ülkelerle kıyaslanmasının daha sağlıklı olacağını kaydetti.

-"ELEKTRİK FİYATLARI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNÜ ÇARPTI"-

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin de açıklamasında, Eylül 2006 tarihinde demir-çelik sektörü için belirlenen "Düz Ark Ocağı ve İndiksiyon Ocağı Tarifesi"nin kaldırılmasıyla yüzde 20 civarında enerji fiyatlarının arttığını belirtti. Şahin, yeni zamla elektrik zammının demir-çelik sektörüne etkisinin yüzde 30'a ulaştığını, sektör olarak elektrik fiyatlarından ikinci büyük darbeyi yediklerini vurguladı. Elektrik fiyatlarına yapılan zammın demir-çelik fiyatlarına ton başında 7 dolar civarında ek maliyet getirdiğini kaydeden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elektrik enerjisi, demir-çelik girdi maliyetleri arasında, hurdadan sonra en yüksek paya sahip. Türk lirasının değer kazanması da dikkate alındığında, demir-çelik sektöründe dolar cinsinden enerji girdi maliyetlerindeki toplam artış, yüzde 40'ın üzerine çıkıyor. Nihai ürün fiyatlarının düşüş eğilimi içerisinde olduğu ve bıçak sırtı marjlarla üretim faaliyetlerinin sürdürüldüğü bir ortamda, zamlar sektörün uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü olumsuz yönde etkiliyor. Konutlara yönelik elektrik enerjisi fiyatlarına, sanayi kesimine kıyasla, 5 puan daha yüksek zam öngörülüyorsa da bu fark, AB ülkelerindeki bireysel tüketici ile sanayiye uygulanan elektrik enerjisi fiyatları arasındaki farkı yakalamaya yetmiyor."

-"KAYIP KAÇAKLAR BİZE ÖDETİLİYOR"-

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç de açıklamasında, elektrik enerjisi fiyatlarına yapılacak yüzde 10'luk zammın sıkıntılı süreçten geçen madencilik sektörüne etkisinin çok daha olumsuz olacağını savundu. Erdinç, Türkiye'de bazı bölgelerde elektrik enerjisinde yüzde 60-65'e varan kayıp-kaçakların sanayi sektörüne fatura edildiğini ve bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini savundu. (ANKA)

(NUR/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title