Haberler

Hollanda'da Türk kökenli siyasetçiye 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanımadığı için baskı

Güncelleme:

Hollanda'da Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisinden (BBB) milletvekili seçimlerine hazırlanan Veenendaal Belediye Meclis Üyesi Yasin Makineli, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmemesi ve yaklaşık iki yıl önceki Filistin'i destekleyen bir haber sebebiyle İsrailli lobi gruplarından...

Hollanda'da Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisinden (BBB) milletvekili seçimlerine hazırlanan Veenendaal Belediye Meclis Üyesi Yasin Makineli, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmemesi ve yaklaşık iki yıl önceki Filistin'i destekleyen bir haber sebebiyle İsrailli lobi gruplarından özür dilememesi yüzünden partisinin milletvekili aday listelerinden çıkarıldığını söyledi.

Makineli, AA muhabirine, milletvekili adaylık sürecine ve partisinin aday listesinden çıkarılışına ilişkin açıklamada bulundu.

Seçmen profilini genişletmek ve Hollanda'daki Türk seçmenlere ulaşmak için BBB'nin kendisiyle görüştüğünü belirten Makineli, adaylık sürecinde kendisiyle çok defa görüşüldüğünü ve partisinin muhafazakar kimliğinden haberdar olduğunu söyledi.

Makineli, "Dini ve manevi değerlerimin bilincindeydiler ve bu konularda herhangi bir geri adım atmayacağımı kendilerine ilettim. Görüşlerim biliniyordu, gerek sosyal medya gerekse Belediye Meclisindeki konuşmalarımda duruşum belliydi." ifadesini kullandı.

BBB'nin 23 Eylül'deki parti kongresinde adaylığının kabul edildiğini aktaran Makineli, aday listesinde 43. sıradan milletvekili adaylığının bulunduğunu ve tercihli oylarla seçilme şansının yüksek olduğunu vurguladı.

Makineli, aday listelerinin açıklanmasının ardından adaylığının engellenmek istendiğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

"İki meselede benden beyanatta bulunmamı istediler. Birincisi; yaklaşık iki sene önce Filistin'i destekleyen bir haber sebebiyle İsrailli lobi gruplarından özür dilemem ve ikincisi; 'Türklerin, Ermenilere soykırım yaptığı' yalanını kabul etmem. Bu iki maddede bana baskı uyguladılar. Ben de 'kesinlikle bunu yapmayacağımı, buradaki milletimize ve ecdadımıza hakaret etmeyeceğimi, onları zor durumda bırakmayacağımı' kendilerine açıkça söyledim."

BBB yetkililerinin kendisini ikna etmek için uzun süre uğraştığını vurgulayan Makineli, BBB yöneticilerini, "Ben bunu kabul etmem. Bir makam elde etmek için kendi milletini üzenlerle bizi karıştırmayın. Bu yaptığınız uzun süre unutulmayacak" diyerek uyardığını aktardı.

Makineli, 2006'da Türk kökenli üç siyasetçinin de benzer bir dayatmayla karşı karşıya kaldığını ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarından ötürü aday listesinden çıkarıldığını anımsatarak "Aradan geçen 17 yıla rağmen Türk toplumu bunu unutmadı. Bunu BBB partisine açıkça söyledim; 'Kesinlikle bir daha Türk toplumu sizi desteklemez.' dedim." ifadesini kullandı.

"Hollanda toplumu haklı duruşumuzu anladı"

BBB'nin parti programındaki, milletvekillerinin önemli konularda kendi kişisel görüşlerini belirtebileceği ifadesine güvenerek partiye katıldığına işaret eden Makineli, "Hollanda toplumu, haklı duruşumuzu anladı. Türk kökenli olmayan çok sayıda kişi, hatta BBB'deki Hollandalılar da bana yapılanın haksızlık olduğunu ifade etti." dedi.

Makineli, Avrupa'daki siyasette çifte standardın mevcut olduğunu ve burada doğan gençlerin bu çifte standartla büyüdüğünü belirterek, "Buradaki toplumun hakkını savunmak ve çifte standartla mücadele etmek kolay bir şey değil, çetin bir mücadele. Bu haksızlık bizi yolumuzdan döndüremeyecek. Benim yaşadığımı benden sonrakilerin yaşamaması için mücadele edeceğiz." diye konuştu.

Hollanda'da 2006'da adaylıktan çıkarılan Türk kökenli siyasetçilerden de destek mesajları aldığını aktaran Makineli, 17 yıldan sonra hala aynı şeylerin yaşanmasının daha acı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

"Çifte standartlara ve sadakat sorularına maruz bırakılıyoruz"

Anayasal olarak Türk siyasetçilerin ve herkesin Hollanda siyasetinde yeri bulunduğunu belirten Makineli, şunları söyledi:

"Ama işimiz daha zor çünkü çifte standartlara ve sadakat sorularına maruz bırakılıyoruz. Biz Avrupa'da doğduk, büyüdük, burada ekmek kazanıyoruz, tabii ki kendimizi buraya sadık hissediyoruz. Ama özümüz olan ülkeyi de seviyoruz. Bu çok doğal bir şey ve bu tür sadakat soruları, Türk kökenli siyasetçileri çok zorluyor."

Makineli, sadakat sorularıyla "kökeninin geldiği ülkenin aleyhine tavır almak" şeklinde beklenti oluşturduğundan yakınarak, "Bazılarının yaptığı gibi bir makam elde etmek için kendi değerlerimize karşı çıkmayız." dedi.

Partisinin 50 kişilik milletvekili aday listesindeki tek Türk kökenli ve Müslüman aday olduğunu vurgulayan Makineli, "Sadece bana bu sorular soruldu ve bu dayatmalar yapıldı. Diğer adaylara geçmişteki olaylarla ilgili görüşleri sorulmadı." ifadesini kullandı.

1915'te yaşanan olaylara yönelik Ermeni iddialarının siyasetçilerin değil, tarihçilerin meselesi olduğunu belirten Makineli, "Biz bu ülkenin bir parçasıyız, bunu kimse inkar edemez. Bizlerin Hollanda'daki geleceği için mücadeleye devam edeceğiz. Toplumumuzu ayrıştırmak yerine birleştirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Hollanda AD gazetesindeki haberde, BBB Parti Başkanı Erik Stegink'in, Makineli'nin aday listesinden çıkarıldığını teyit ettiği fakat çıkarılma nedenine ilişkin yorum yapmadığı aktarıldı.

Hollanda'da iki dönemdir Veenendaal Belediye Meclis Üyeliği yapan Makineli, 1915 Ermeni olaylarına yönelik tavrı sebebiyle 22 Kasım'da yapılacak parlamento seçimlerinde, BBB'nin milletvekili aday listelerinde yer alamayacak.

Kaynak: AA / Güncel

Milletvekili Hollanda Filistin Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title