Haberler

Eta, Silahlarının Bir Kısmını Teslim Etmeye Hazırlanıyor

İspanya'da Bask bağımsızlığı için mücadele eden ETA'nın 21 Şubat'ta silahlarını teslim etmek için ilk adımı atması bekleniyor.

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele veren ve AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA'nın son günlerde gündeme gelen silahları teslim etme yönündeki ilk adımını cuma günü atması bekleniyor.

ETA'nın 2011 Ekim ayında açıkladığı silahlı faaliyetlerini kalıcı bir şekilde bırakma kararını denetleyen uluslararası komisyon, birkaç gün içinde Bask bölgesinde incelemelere başlayacak. Bu sırada ETA'nın sözünü yerine getirdiğini göstermek için silahları ve patlayıcıları sakladığı yerlerin bazılarını bildirdiği uluslararası heyetin Hollandalı başkanı Ram Manikkalingam'ın 21 Şubat cuma günü bu yerleri açıklayacağı iddia edildi.

İspanya'daki terörle mücadele birimlerinin basına sızdırdıkları bilgilerde, ETA'nın 8 Şubat'ta yayınladığı bildiride bahsettiği, "Bask'taki barış sürecine kısa zamanda anlamlı katkı yapma" vaadini, bazı silahlarını teslim ederek yerine getireceği ve bu şekilde İspanyol ve Fransız hükümetlerine baskı yapmayı amaçladığı ifade edildi.

Sri Lanka'daki barış sürecinde de danışmanlık yapan, ETA'nın silahlı faaliyetlerini bıraktığını denetleyen uluslararası komisyona başkanlık eden Manikkalingam'a, Bask'taki temaslarında komisyon üyelerinden Fleur Ravenzbergen, Pamela Kalkman ve Juan Garrigues Tena'nın da eşlik edeceği belirtildi.

Bu arada, Bask bölgesinde yaklaşık 2,5 yıldır yeni bir sürece girilmesinin ardından en fazla gündemde olan konu ETA mahkumlarının şartlarının yumuşatılması ve Bask bölgesindeki hapishanelere taşınmaları talebiydi. İspanyol hükümeti, bu taleplere şimdiye kadar hep olumsuz yanıt verdi.

İçişleri Bakanı: "Silah teslim etmek istiyorlarsa bu kadar çok açıklamaya gerek yok" -

ETA'nın cuma günü silahların bir kısmını teslim edeceğine yönelik haberlerle ilgili görüşü sorulan İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, "Tiyatro zamanı geçti. Beklentimiz sadece gerçekçilik. Hükümet sadece bir bildiri bekliyor, o da ETA'nın şartsız kendini feshetmesi. Bunun dışındaki tiyatrolara alet olmayacağız. Bir çok kez söyledik. Eğer silah teslim etmek istiyorlarsa bu kadar çok açıklamaya gerek yok. Teslim etsinler yeter. Hükümet, jandarma ve polis, bu silah tesliminin gerçek mi yoksa aldatıcı mı olduğunu anlamak için yeterli uzmanlara sahip" dedi.

Bask Özerk Yönetimi hükümeti sözcüsü Josu Erkoreka ise silahsızlanmanın barış süreci için vazgeçilmez bir unsur olduğunu vurgulayarak, "Bask hükümeti, barış ve birlikte yaşamanın kalıcı olması ve şiddetin son bulmasının sağlamlaştırılması için hiçbir fırsatı kaçırmayacaktır" diye konuştu.

Bask hükümeti olarak barış sürecindeki önceliklerinin "silahsızlanma, terörün kayıplarının tanınması, tüm mağdurların yaralarının sarılması, mahkumlara yönelik politikalarda esneklik ve Bask'ta dört büyük siyasi parti arasında uzlaşı arayışı" olduğunun altını çizen Erkoreka, silah teslim etmesi halinde ETA ile masaya oturma olasılığını dışarıda bırakmadıklarını kaydetti. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title