Haberler

Erdoğan: Toplam Net Borç Geriledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2005'te 270 Milyar YTL Olan Toplam Net Borcun, 2008 Yılının İlk Çeyrek Sonu İtibariyle 147 Milyar YTL'ye Gerilediğini Belirterek, 'Türkiye'nin Net Dış Borcu, 2002 Yılında 88 Milyar YTL İdi. Bugün 10 Milyar YTL'ye Gerilemiştir' Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2005'te 270 milyar YTL olan toplam net borcun, 2008 yılının ilk çeyrek sonu itibariyle 147 milyar YTL'ye gerilediğini belirterek, ''Türkiye'nin net dış borcu, 2002 yılında 88 milyar YTL idi. Bugün 10 milyar YTL'ye gerilemiştir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Ankara Sanayi Odasının (ASO) yeni hizmet binasının açılışında Zafer Çağlayan Meclis Salonu'nda yaptığı konuşmada, muhalefete yönelik eleştirilerde bulundu ve muhalefetin ekonomi adına ezberlediği tek verinin borçlar olduğunu söyledi.

Muhalefetin bu konuda yaptığı eleştirileri her seferinde yanlış verilerle açıkladığını kaydeden Erdoğan, kamu net borç stokunu açıkladı. Erdoğan, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin kamu net borç stoku, tarihinde ilk kez 2005 yılından itibaren gerilemeye başlamıştır. 2005 yılında 270 milyar YTL olan toplam net borç, 2008 yılının ilk çeyrek sonu itibariyle veriyorum, 147 milyar YTL'ye gerilemiştir.

Dış borçtaki gerileme daha hızlıdır. Türkiye'nin net dış borcu, 2002 yılında 88 milyar YTL idi. Bugün 10 milyar YTL'ye gerilemiştir. Küsuratları söylemiyorum. Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranladığınızda borçlarımızın nereden nereye geldiği daha net görülecektir. 2002 yılında yüzde 64.3'tü, bugün yüzde 29. Bunu konuşmuyorlar, halbuki bunun altının çizilmesi gerekiyor. Gövden ne? Kilon ne? Görelim, zafiyetini ona göre ölçelim. Sizin milli geliriniz veya Gayrı Safi Milli Hasılanızı söylemiyor, geliyor borcunuzu söylüyor. Eğer sen borca bakarsan, dünyanın en borçlu ülkesi Amerika. Trilyonlarca dolar borçları var ama kimse Amerika küçük bir ülke, Japonya küçük bir ülke, şu kadar borcu var der mi? Çünkü adamların Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası, bir diğer ifadeyle milli geliri almış başını gidiyor. Konuştukları zaman da bizdekiler de ne yapıyor, bunu çarpıtıyor.

Oluşturulmaya çalışılan belirsizlik ortamına rağmen hedeflerimizden asla taviz vermeyeceğiz. Yurt içinde ve yurt dışında politikalarımızı gerçekleştirmek, hedeflerimize ulaşmak için var gücümüzle gayret göstermeye devam ediyoruz.''

Türk ekonomisinin tam 25 çeyrektir büyüme kaydettiğini ve bunun görmemezlikten gelinemeyeceğini belirten Başbakan Erdoğan, ''Herhalde 25 çeyrek devam eden bir sanal süreç olmaz, bir yapay süreç olmaz. Bu iddiaların, bu ifadelerin sahipleri Türk sanayinin, sanayicilerinin dinamizmini, heyecanını, kararlılığını, tecrübelerini bilmeyen, anlamayan kesimlerdir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, AB içinden bazı kesimlerin, Türkiye'ye alternatifler üretme çabası içinde olduğunu, son zamanlarda bazı yerlerde ''çirkin yakıştırmalar'' yapıldığını, bunları ciddi şekilde izlediklerini dile getirdi.

Erdoğan, şunları söyledi:

''İşte, AB ile alakalı olarak Türkiye, AB'ye peşkeş çekildi... Sizler sanayicisiniz, bunu söyleyen anlayış, bunu söyleyen mantık, önce şu millete bir hesap vermeli. Bunlar düşünerek söylenen laflar değil, bunlar sadece hamaset. Bu ülke hamasetten çok çekti. Hamasetin yapılacağı yer var. O milli bir heyecan. Ama onu o milli heyecan gününde yapalım. Onu gelip de aklın, bilginin, tecrübenin, neticelendirmenin olması gereken, bu ticaretin içine, bu sanayileşmenin içine sokmayalım. Yatırım olmadan istihdam olmaz, üretim olmaz. Bunların üçü de olmadan kusura bakmayın, ihracat olmaz, netice almak olmaz.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'leri belli oldu mu, açıklandı mı? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
5 parti bir araya gelerek Kurtuluş İttifakı'nı kurdu

5 parti bir araya gelerek Kurtuluş İttifakı'nı kurdu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title