Ejder Meyvesi Toroslar'da
Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, anavatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika olan ve Türkiye’de ‘ejder meyvesi’ olarak bilinen ’pitahaya’yı, Mersin’de yetiştirmek için kolları sıvadı.
Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, anavatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika olan ve Türkiye'de 'ejder meyvesi' olarak bilinen 'pitahaya'yı, Mersin'de yetiştirmek için kolları sıvadı. Avrupa'da tanesi 15 dolara alıcı bulan, Türkiye'de ise 10-15 liradan satılan meyvenin, Mersinli üreticiler için alternatif ürün olabileceği ifade edildi.
Mersin'de ilk olarak tropikal meyve yetiştiriciliği yapan Mehmet Tanrıverdi tarafından yetiştirilmeye başlanan ve büyük ilgi gören ejder meyvesi, şimdi de Toroslar Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü'nde yetiştirilmeye başlandı. Meksika, Orta ve Güney Amerika tropik orman bölgelerine özgü bir kaktüs türü olan ejder meyvesinin, oldukça düşük maliyetli ancak bol kazançlı bir ürün olduğu ifade edildi.
Konuyla ilgili Park Bahçeler Müdürlüğü'nde açıklama yapan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, özellikle ilçenin genişleyen coğrafyasında çiftçilikle uğraşan kesimin oldukça fazla olduğunu hatırlattı. Bu nedenle tarım ve hayvancılığı kalkındırmak, bu alanda ufuk açmak için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Tuna, "Bu anlamda tabii ki narenciyeyi ciddi anlamda üreten bir bölgeyiz ama narenciyenin özellikle arz-talep dengesinin farklı oluşu ve ihracat noktasındaki sıkıntılardan dolayı, üreticilerimiz emeklerinin karşılığını almakta zorlanıyor. O nedenle biz de sürekli arayış içerisindeyiz. Bu anlamda yeni bir cins üzerinde çalışma yapıyoruz. Pitahaya, ejder meyvesi de denilen bir bitki üzerinde çalışıyoruz. Yaptığımız araştırmalara göre, kısa zamanda çok fazla ürün ve çok fazla değer elde edilebiliyor. Tropikal bir bitki ama Mersin şartlarında da yetiştirilebiliyor" dedi.
Ekvator ülkelerinde yetişen bu bitkinin, Mersin'de de yetiştirilebileceğini, geçtiğimiz sene bir vatandaşta gördüklerini dile getiren Tuna, "Bu üründe 1,5 dönümlük yerden 150 bin lira gelir elde etme şansı var. Bu bitki beyaz ve kırmızı olmak üzere iki tür. Beyazı 12 ay meyve veriyor, kırımızı olanı ise 4 ila 6 kez meyve verebiliyor. 100 gramdan 600 grama kadar büyüklükte olabiliyor. Fazla su istemiyor, ilaç istemiyor, gübre istemiyor. Bakımı zor olmayan değerli bir bitki. Dondurma yapımında da kullanılabiliyor. Vücuda faydalı olan bir bitki. Özellikle antikanserojen olması da çok önemli. Birçok özelliği olan, pazar problemi olmayan bir bitki. Bugün burada ilk defa tohumundan ekimini yaptık. Biz bunu yetiştirip, vatandaşlarımıza dağıtmak suretiyle ürün çeşitliliğini sağlamak istiyoruz. Türkiye'de en önemli durum şu; çok üretilen ürün cinslerinde, o ürüne eğer pazar bulamıyorsanız, değerini düşük tutmak zorundasınız. Bölgemizde çiftçilerin elinde kalan portakallar, şu anda yerlerde geziyor. İnşallah ejder meyvesi konusunda, ekili dikili alan sayısını çoğaltabilirsek, vatandaşlarımız da bu durumdan memnun kalacaktır" diye konuştu.
Tuna, daha sonra Park Bahçeler Müdürlüğü bünyesindeki fidanlıkta, ejder meyvesi tohumlarını toprakla buluşturdu. - MERSİN