Haberler

Dünya Hayırseverler Forumu

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, dünyada çatışmaların uzamaması için uluslararası politik ve ekonomik mekanizmaların insani yardım aktörleriyle birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, dünyada çatışmaların uzamaması için uluslararası politik ve ekonomik mekanizmaların insani yardım aktörleriyle birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Kınık, Dünya Müslüman Hayırseverler Konseyi (WCMP) tarafından düzenlenen "Dünya Hayırseverler Forumu"nun ardından AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, İslam dünyasındaki hayırseverleri bir araya getiren etkinliğin Dünya İnsani Zirvesi sonrasında gerçekleştirilmesinin büyük anlam taşıdığını belirtti.

Forumun yardımların teşvik edilmesi, dünyadaki krizlere daha sürdürülebilir bağış ve finans sistemi sağlanmasına katkı sunduğunu ifade eden Kınık, etkinlikte 21. yüzyıldaki insani yardım sistemini ve gelecekte mevcut sistemin ihtiyaç duyduğu revizyon ile reformları ele aldıklarını kaydetti.

Özellikle 2005'ten bu yana revize olmayan insani yardım sisteminin yeni bir bakış açısına ihtiyacı olduğunu ortaya koyduklarını dile getiren Kınık, şöyle konuştu:

"2005'teki reform bize üç farklı yaklaşım getirmişti. Bu büyük devrim niteliğindeydi. BM, insani yardım sistemine koordinasyon mekanizmasını önerdi ve İnsani Yardım Ofisi kuruldu. Bu da insani yardım oyuncuları arasındaki mekanizmayı sağladı. İkinci olarak uzmanlık sistemine göre kuruluşlar ayrıldı, kümelenme yapısı oluşturuldu. Herkesin her şeyi değil, herkesin bildiği işi yaptığı bir insani yardım sistemi kurulmaya çalışıldı ve bunda da büyük oranda başarılı olundu. Onun ötesinde sündürülebilir finansman modeli getirildi. Bütün bunların bir paydaşlık üzerine inşa edilmesi öngörüldü."

Kınık, bugün gelinen noktada bazı sıkıntıların görüldüğüne dikkati çekerek, insani yardım mekanizmasını sadece insanlara sağlık, gıda temini sağlamak olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.

-"Daha adil bir finansal dağılım bekliyoruz"

Ekonomik ve politik kurumaların da insani yardım sektörüyle paralel hareket etmesinin büyük önem taşıdığına işaret eden Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aksi takdirde bir kişiye yardım götürürken çatışmalar 10 kişiyi yardıma muhtaç hale getiriyor. Dünyada çatışmaların uzamaması için uluslararası politik mekanizmaların insani yardım aktörleri ile birlikte çalışması gerekiyor. Bütünleşik yaklaşımı gündeme getirmeye çalıştık. Bugün dünyada ihtiyaç olunun insani yardım 300 milyar doların üzerinde. Ne kadar topluyoruz, 26 milyar dolar. Yüzde 10'luk bir finansal karşılama söz konusu. Bu çok büyük bir acziyet ifade ediyor. İnsanlara yeteri kadar koruma sağlayamıyorsunuz, insani yardım desteği veremiyorsunuz. Özel koruma ihtiyacı olan kadın, özürlü, yaşlı ve çocuklara yeterli insani desteği sağlayamıyorsunuz. İnsani yardım aktörlerinden küçük ve orta büyüklükte olanların kaderleri hep o büyüklükte kalmak, bu sistem onları büyütmüyor. Büyükler hep büyük, küçükler hep küçük kalıyor. Daha adil bir finansal dağılım bekliyoruz. Bu anlamda sistemin yerel aktörlere daha fazla finans desteği vermesi gerekiyor. Ancak BM'nin insani yardım noktasındaki çağrısı sadece yüzde 42 noktasında karşılık buluyor."

Dünya İnsani Zirvesinin sonuçlarına da dikkati çeken Kınık, zirvenin bütünleşik insani yapıyı oluşturmak için bir fırsat olduğunu ancak zirveye G-7 ya da G-20 gibi ülke liderlerinin katılmamasının beklentiyi karşılamadığını söyledi.

Kınık, her şeye rağmen ortaya koyulan yaklaşımın güçlü olduğunu ve bu İstanbul deklarasyonunun yeni bir insani yardım sistemi için referans olacağını dile getirdi.

Yardım programlarının ele alındığı forum, İslam dünyasından önemli kurum ve kuruluşların, bankaların, yatırımcıların temsilcilerini bir araya getirdi. Dün başlayan ve bugün sona erecek olan forumda, Hollanda ve Katar'dan gelen kamu ile özel kuruluşların muhtaç Suriyeli yüksek öğretim öğrencileri için oluşturduğu 28 milyon dolarlık bütçenin etkin kullanımı da ele alınacak.

Dünya Hayırseverler Forumu, daha önce Abu Dabi, Doha, Dubai, Kuala Lumpur ile Washington DC'de, 2008'de de İstanbul'da yapılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Türk Kızılayı İstanbul Kınık Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title