Haberler

Dha İstanbul - Almanya'daki Töre Cinayetinin Türkiye'de Görülen Davası Beraatle Sonuçlandı

Yüksel KOÇ / İSTANBUL DHA Almanya'da 2005 yılında kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülen Hatun Sürücü'nün ölümüne ilişkin olarak Türkiye'de yargılanan diğer kardeşleri Alparslan Sürücü ve Mutlu Sürücü davasında karar çıktı.

Yüksel KOÇ / İSTANBUL DHA

Almanya'da 2005 yılında kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülen Hatun Sürücü'nün ölümüne ilişkin olarak Türkiye'de yargılanan diğer kardeşleri Alparslan Sürücü ve Mutlu Sürücü davasında karar çıktı. Mahkeme, "Tasarlayarak öldürmeye yardım suçundan" suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan her iki kardeşin de beraatine karar verdi.Almanyada görülen davada ise Ayhan Sürücü 9 yıl 3 ay ceza almış, geçtiğimiz yıl tahliye edilmişti.

Almanya'nın Başkenti Berlin'de 2005 yılında Hatun Sürücü adlı kadının erkek kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmesine ilişkin olarak diğer kardeşleri Alparslan ve Mutlu Sürücü hakkında, "Kasten öldürmeye yardım" suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada karar çıktı. İstanbul Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına, tutuksuz yargılanan sanık Mutlu Sürücü katılırken, yine tutuksuz yargılanan kardeşi Alparslan Sürücü duruşmaya gelmedi.

Mahkemede verdiği eski savunmamı tekrar ettiğini söyleyen Mutlu Sürücü, "O savunmama ekleyecek bir şey yoktur" dedi.

AVUKATLAR BERAAT İSTEDİ

Mutlu Sürücü'nün Avukatı Deniz Altaylı'nın Yurtbaş, Hatun Sürücü'nün ölümüne ilişkin aile meclisi tarafından alınmış bir karar olmadığını savunarak, "Müvekkilim ne bu suçu işlemiş nede bu suça yardım etmiştir" İddia edildiği gibi aile meclisinde alınmış bir karar yoktur. Ne suç işlemiş nede suça yardım etmiştir. Beraatine karar verilmesini istiyorum" dedi.

Alparslan Sürücü'nün Avukatı Eylem Kayabalı ise, "Müvekkilim 2005 yılında Almanya'da işlenmiş olan cinayet suçuna iştirak etmediği gibi, Almanya'daki yargılama sonucunda da beraat etmiştir. Suçu işleyen sanık Ayhan, eylemin bireysel olduğunu ve aile meclisi kararı olmadığını beyan etmiştir. Almanya'daki kararın bozulma nedeni somut bir delile dayanmıyor. Bozma kararı tamamen siyasal ve sosyal etkiyle verilmiştir. Müvekkilimin suçsuz olduğu dosya kapsamında anlaşılmıştır, beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

'MAHKEMEDEN BAĞIMSIZ, ADİL BİR KARAR BEKLİYORUM'

Son sözü sorulan sanık Mutlu Sürücü, "Mahkemeden bağımsız, adil bir karar bekliyorum" dedi.

MAHKEME HER İKİ KARDEŞİN BERAATİNE KARAR VERDİ

Kısa bir aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Mutlu ve Alparslan Sürücü'nün kızkardeşleri Hatun Sürücü'yü öldüren Ayhan Sürücü'nün eylemine katıldıklarına dair yeterli ve kesin delil bulunamadığından, her iki kardeşi de, "Tasarlayarak öldürme eylemine yardım" suçundan beraatine karar verdi.

DURUŞMADAN SONRA BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Duruşmadan sonra Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platforma adliye önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Rukiye Leyla Süren, her iki sanık hakkında da beraat kararı verildiğini hatırlatarak, "Başından beri söyediğimiz, suçlu veya suçsuz tanımlaması yerine suçun işlendiği yerdeki tanıkların Türkiye'de dinlenmesi, dosyanın gerçek anlamda tanıklarıyla delilleriyle irdelenmesiydi. Maalesef bu gerçekleşmedi" dedi.

Burada dinlenen tanıklar Alparslan Sürücü'nün eşi ve patronu olduğunu hatırlatan Süren, "Ayhan Sürücü de katıldı, tanıklık yaptı ve yalnız başına buna karar verdiğini beyan etti. Dolayısıyla çıkan sonuç beraat oldu. Sonuç çok da sürpriz olmadı bizim için. Bizim davaya katılma talebimizi reddedildiği için bu davayı temyiz etme yetkimiz hukuken yok. Bizim amacımız ceza alsınlar veya almasınlar değil, bizim amacımız gerçek yargılama yapılmasıydı" dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformun Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise şunları söyledi: "Hatun Sürücü öldürüldü ve toprağın altında, kendini ifade edebilecek bir durumda bile değil. Yaşam hakkı elinden alındı, öldürülen yüzlerce binlerce kadın kardeşimiz gibi. Hiçbir kadın ölümü haketmiyor."

OLAYIN GEÇMİŞİ

Berlin'de yaşayan Hatun Sürücü, 7 Şubat 2005 tarihinde kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmüş, Alman Federal Mahkemesi cinayeti işleyen Ayhan Sürücü ile cinayete birlikte karar verdiklerini iddia ettiği ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'yü de tutuklayarak dava açmıştı.

Yaklaşık 14 ay cezaevinde kalan ve delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye'ye dönmüş, yargılama sonucunda Ayhan Sürücü ise 9 yıl 3 ay hapis cezası almıştı.Geçtiğimiz yıl hapis cezasını tamamlayarak tahliye edilen Ayhan Sürücü de Türkiye'ye dönmüştü.

20'ŞER YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

Ancak Berlin Savcılığı'nın, Mutlu ve Alparslan Sürücü için verilen beraat kararına itiraz etmesi üzerine, soruşturmanın eksik yapıldığı gerekçesiyle 2 kardeş hakkında verilen beraat kararı bozularak, haklarında tutuklamaya yönelik arama kararı çıkarıldı.

Türkiye, Ümraniye'deki adreslerinde yakalanan şüpheli 2 kardeşin, Anayasa'nın 38. maddesi, TCK'nın 18. maddesi ve Avrupa Sözleşmesi'nin 6. maddesi gereğince Almanya'ya iade edilmemesine karar verilerek, Türkiye'de yargılanmaları için Berlin Savcılığı'ndan soruşturma evraklarını istedi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Mutlu ve Alparslan Sürücü hakkında, kardeşleri Hatun Sürücü'yü "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-Adliye önünde yapılan açıklama

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Almanya Türkiye Berlin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title