Haberler

Davutoğlu, Kongre üyeleriyle toplantı yaptı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'nin başkenti Washington'daki temasları çerçevesinde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın yanı sıra Kongre'de de görü...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'nin başkenti Washington'daki temasları çerçevesinde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın yanı sıra Kongre'de de görüşmeler yaptı ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile bir araya geldi.

Davutoğlu, temaslarının Kongre ayağında, Temsilciler Meclisi'ndeki Türkiye Dostluk Grubu Eşbaşkanları ve Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi ile Silahlı Hizmetler Komitesi'nin bazı üyeleriyle toplantı düzenledi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, toplantıda Kongre üyelerinin en çok üzerinde durduğu konu İran oldu.

Amerikalı milletvekilleri Davutoğlu'na, İran'ın nükleer programına ilişkin devam eden gelişmeleri nasıl değerlendirdiği, Türkiye-İran ilişkilerinde son dönemdeki canlılık ve buradan ne tür gelişmelerin beklenebileceği, Türkiye'nin İran'daki yeni yönetime ilişkin görüş ve değerlendirmeleri hakkında sorular sordu.

Kongre üyelerinin gündeme getirdiği bir diğer konu da Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde sözleşme görüşmelerine Çinli bir firmayla başlama kararı oldu. Ancak bu konuda bir rahatsızlığın dile getirilmediğini, sürecin gelişimine dair sorular sorulduğunu ifade eden kaynaklar, Bakan Davutoğlu'nun da Türkiye'nin bu konuda tamamen objektif kriterler çerçevesinde hareket ettiğini, nihai kararın verilmediğini söylediğini aktardı.

Görüşmede Türkiye-İsrail ilişkileri konusunda da Bakan Davutoğlu'na sorular geldi. Davutoğlu, Türkiye'den özür dilenmesiyle başlayan normalleşme sürecinde nelerin yapıldığı ve süreçte gelinen nokta hakkında bilgi verdi, Türkiye olarak bu sürece bağlı olduklarını ve normalleşme yönünde iradelerinin bulunduğunu vurguladı.

-Davutoğlu'na Suriye'yi sordular-

Kongre üyeleri, Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda üstlendiği büyük sorumluluğu takdir ettiklerini de belirtti. Toplantıda Davutoğlu'na, Suriye konusunda gelecek dönemde nasıl gelişmelerin olabileceği, bir çözümü mümkün görüp görmediği ve Cenevre-2 süreciyle alakalı sorular yöneltildi.

Davutoğlu da Türkiye'nin bu konudaki görüşlerini aktarırken, uluslararası toplumun şu ana kadar etkisiz kaldığını ancak bundan sonra en azından bir şeyler yapılması gerektiğini, Türkiye ile ABD'nin bu konuda beraber çalışma iradesine sahip olduğunu belirtti.

Türkiye-Irak ilişkilerinin de konuşulduğu toplantıda, Bakan Davutoğlu, hem Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hem de merkezi Bağdat hükümetiyle olan ilişkilerini bir bütün olarak gördüklerini anlattı. Kongre üyeleri Davutoğlu'na, Türkiye'nin son dönemde Irak'la ilişkilerindeki canlanma hakkında sorular sordu.

-Kongre üyelerinden "Türkiye ve ABD birlikte çalışmalı" vurgusu-

Toplantının genel anlamda verimli bir görüş alışverişine sahne olduğunu ifade eden kaynaklar, Kongre üyelerinin, Türkiye'nin ABD'nin çok önemli müttefiki olduğunu, Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerini, Türkiye'nin zor bir bölgede ABD ile ortak çıkar ve değerlere sahip bir ülke olarak kendileri için çok önem taşıdığını, bugün gelinen noktada bölgede önemli değişimlerin yaşandığı bir dönemde bu ilişkiyi daha da geliştirme konusunda kendilerinin de arzu ve kararlılık içinde olduklarını söylediklerini dile getirdi.

Kongre üyeleri, gelecek dönemde Türkiye ile ABD'nin birlikte çalışması gereğine vurgu yaptı.

Davutoğlu, ABD'nin de Türk dış politikasının en önemli ayaklarından biri olduğunu, iki ülkenin birçok konuda beraber çalıştığını, ortak gündemlerinin iki ülke arasında olabilecek en geniş gündeme haiz olduğunu, Afganistan'dan Avrupa'ya, Balkanlar'dan Ortadoğu'ya kadar her türlü konunun bu gündemin içinde yer aldığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile görüşmesinde de başta Suriye ve İran olmak üzere bölgesel gelişmelerin ele alındığı öğrenildi.

Davutoğlu, Washington'dan ayrılmadan önce ayrıca, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde ABD'deki bazı düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu

Yayınlayan: Tarkan Demir

- Buluşmanın gerçekleştiği salondan detaylar

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Chuck Hagel John Kerry Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title