Haberler

Çok Eşli Sözlere Çok Sesli Tepki

'Benim Kitabımda Peygamber Var, Hukuksal Endişem Yok' Diyerek Çok Eşliliği Savunan ve Kendisi 3 Evli Olan Tekstilci Kadınları İsyan Ettirdi.

"Benim kitabımda Peygamber var, hukuksal endişem yok" diyerek çok eşliliği savunan, kendisi de üç eşli olduğunu açıklayıp kabul eden tesettür konfeksiyoncusu Mustafa Karaduman, kadınları isyan ettirdi.

Karaduman’ın, medeni hukuku hiçe sayan açıklamalarına karşı kadınların verdiği tepkiler özetle şöyle:

Halide İncekara (AKP İstanbul Milletvekili): "Çok eşliliği kabul etmek mümkün değil. Bazı kişilerin zaman zaman paranın, itibarın, zaafiyetin getirdiği nedenlerle normal dışı davranışları olabiliyor. Kadın estetiği üzerinden para kazanan bir kişinin, kadınları aşağılayıcı bir yaklaşım sergilemesine ise en büyük tepkiyi tüketici olan kadınlar gösterecektir."

Güldal Akşit (AKP İstanbul Milletvekili): "Biz bir kişinin, resmi nikahı ile bir eşinin olmasını doğal kabul ederiz. Onun dışındakiler benim nazarımda bir evlilik değildir."

KADINA HAKARET

Nükhet Hotar Göksel (AKP Genel Başkan Yardımcısı): "Ben kadın ve erkek için tek eşliliği savunan bir görüşe sahibim. Bunun dışındakiler kadının ve erkeğin doğasına uymaz."

Canan Güllü (Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı): "Laik cumhuriyetin, medeni kanununun geçerliliğini koruduğu bir ülkede böyle demeçler bizi çok rahatsız etti. İrtica veya din devletinde yaşıyormuş gibi gerile gerile böyle konuşması Türk kadınına hakarettir. ’Kerhane’ sözcüğü bizi çileden çıkardı. Cumhuriyet için sokağa dökülen kadın, namusu ve şerefi için de sokağa dökülmesini bilir. Savcılar devreye girmezse biz dava açacağız."

OLACAĞI BUYDU

Hülya Gülbahar (KA-DER Genel Başkanı): "Yeni bin yıla girdiğimiz Türkiye’nin bugünkü koşullarında çok eşliliğin böyle pervasızca savunulması inanılır gibi değil. ’Dinimizi özgürce yaşamak istiyoruz’ diye televizyon ve gazetelerde demeç veren siyasetçilerimiz, acaba bundan mı bahsediyorlardı? İlk istedikleri şey türban ve erkek çok eşliliğinin serbest bırakılması. Türkiye’deki bu yasalarla kadınları baba veya koca evinde oturtup 3-5 çocuk doğurmaktan başka bir hayat hakkı tanınmıyor. Birçok kadın onaylamadığı halde çok eşli yaşamaya zorlanıyor."

Avukat Canan Arın (Mor-Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Kurucusu): "Başbakan ’En az 3 çocuk yapın’ derse olacağı buydu. Kadını nereye koyduğu belli oldu. Bu adam yakında 27, 50 tane daha doldurur, bir odada hepsiyle birlikte yaşar. Eskiden insanlar bu kadar rahat konuşamazlardı. Kadın resmen mal konumuna getirildi. "

SAVCILAR GÖREVE

Hukukçular da, "Tek eşlilik mümkün olsaydı kerhane olmazdı" diyen Mustafa Karaduman’ın, yargılanması gerektiğini söylediler. İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan ve Ankara Barosu eski Başkanı Sadık Erdoğan, Karaduman’ın, çok eşliliği destekleyen ve TCK’ya göre açıkça suç olarak niteledikleri bu sözleriyle ilgili, savcıların resen harekete geçerek dava açabileceğini belirttiler. İki huhukçu, dini nikahın takibi şikáyete bağlı olmayan, kamusal bir suç olduğunu da hatırlattılar.

’Hukuku tanımam’ diyor

KONFEKSİYONCU Mustafa Karaduman’ın sözlerine CHP’li kadın milletvekillerinden de şu sert tepkiler geldi:

Bihlun Tamaylıgil (CHP İstanbul Milletvekili): "O mağazadan alışveriş yapan kadınlar bile bu anlayışı kabul edemez, etmeyecektir. Bu olay kadına ve hukuka bakış açısının açık göstergesidir. Bu açıklamayla, ’Hukuku da bu ülkenin var olan düzenini de tanımam’ deniyor. Bu açıklamaya en önemli cevabı yine Türk kadını verecektir. Hiçbir tür kadını çok eşliliğe destek vermez."

Nesrin Baytok (CHP Ankara Milletvekili): "Türkiye, laikliği, demokrasiyi, cumhuriyeti bir arada yaşayıp yaşatmayacağı konusunda yol ayrımında. Bu değerleri bir arada yaşatamazsak, çokeşlilik olacak. Kadınlar 2’nci sınıf insan olacak. Laiklik sadece demokrasi değil, bizzat kadınların, kadın-erkek eşitliğinin güvencesidir. Türkiye’yi bu anlayışa bırakmayacağız."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title