Haberler

CHP'li Nurlu: Vurulan Rusya Uçağı Manisa'nın Bağlarına Düşmüştür

Chp Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, bölgeden ihraç edilen yaş üzümleri taşıyan TIR'ların Rusya'ya sokulmadığını hatırlatıp, "Vurulan Rus uçağı maalesef Manisa'nın bağlarına düşmüştür" dedi.

Chp Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, bölgeden ihraç edilen yaş üzümleri taşıyan TIR'ların Rusya'ya sokulmadığını hatırlatıp, "Vurulan Rus uçağı maalesef Manisa'nın bağlarına düşmüştür" dedi. Nurlu, TBMM'ye önerge sunup, bir araştırma komisyonu kurulup, Rusya'ya yapılan sofralık yaş üzüm, domates ve diğer yaş meyve ve sebze ihracatında yaşanan sorunların tespit edilerek, üreticilerin zarar görmemesi için gereken tedbirlerin alınmasını istedi.

Sarıgöl ve Alaşehir'de görüştüğü nar ve yaş üzüm üretici ve ihracatçılarıyla yaptığı görüşmede, ihraç edilen yaş üzümleri taşıyan TIR'ların Rusya'ya sokulmadığından şikayetçi olunduğunu aktaran Milletvekili Mazlum Nurlu, yaptığı yazılı açıklamada, "Ülkeye sokulmayan veya geri gönderilen TIR'lardaki yaş üzümler, domatesler, diğer meyve ve sebzeler en fazla birkaç gün daha dayanacaktır. Ondan sonra maalesef tüm bu ürünler çöpe gidecektir. Elindeki malı satamayan ihracatçı da çiftçinin parasını ödeyemeyecektir. Bu durumda en büyük zararı çiftçilerimiz ve ihracatçılarımız görecektir. Üzüm kenti Manisa'nın yıllık ortalama yaş üzüm ihracatı 250 bin ton geliri ise 280 milyon dolar civarındadır. En fazla sofralık yaş üzüm ihraç ettiğimiz ülke Rusya, 1 milyar dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı ile ilk sırada bulunmaktadır. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2014 yılında 31,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'nin geçen yıl 157,6 milyar dolar tutarındaki toplam ihracatının 6 milyar dolarlık kısmı Rusya'ya yapılmıştır. Rusya, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasındadır. Yaşadığımız uçak düşürme krizi nedeniyle içi meyve, sebze dolu TIR'lar ve gemiler Rusya gümrük kapılarında ve limanlarında bekletilmektedir. Yaklaşan yılbaşı nedeniyle Hıristiyan dünyasında artan talep için Manisa, Alaşehir, Sarıgöl'deki soğuk hava depolarında hala 5-6 bin ton üzüm ihraç edilmek üzere depolarda bekletilmektedir. Dış piyasada fiyatların artması beklenirken fiyatlar yere çakılacaktır. Türkiye ve Rusya arasındaki kavgacı üsluptaki dış politika her iki ülkeye de zarar vermektedir. Adeta Manisa'nın bağlarına düşen uçağın enkazı en kısa zamanda kaldırılmalı ve barışçıl çözümlerle ilişkiler düzeltilerek ihracat kapıları yeniden açılmalıdır" dedi.

Nurlu, konuyla ilgili olarak TBMM'ye verdiği araştırma önergesinde ise ayrıca Rusya'yla yaşanan kriz nedeniyle Manisa ve ilçelerindeki soğuk hava depolarında halen 5-6 bin ton dolayında sofralık yaş üzüm beklediğini vurgulayıp, "Rusya'ya yapılan ihracatın durması ürün fiyatlarının düşmesine ve gelecek yıllarda üretimin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Rusya'ya yapılan sofralık yaş üzüm, domates ve diğer yaş meyve ve sebze ihracatında yaşanan sorunların tespiti, ihracatçılar ve üreticilerin zarar görmemesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105nci maddeleri gereğince bir meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederim" ifadelerine yer verdi. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Rusya Federasyonu Mazlum Nurlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title