Haberler

CHP'li Kulkuloğlu RTÜK'ün Televizyonların Yayın Çıkışlarına Bağladığı Cihazları Sordu

CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, RTÜK Tarafından Türkiye Genelinde Ulusal ve Yerel Yayın Yapan Radyo ve Televizyonların Yayın Çıkışlarına Monte Edilen Cihazları TBMM Gündemine Taşıdı.

CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, RTÜK tarafından son aylarda Türkiye genelinde ulusal ve yerel yayın yapan radyo ve televizyonların yayınlarının dijital takibi ve kaydı amaçlı cihazların yayın çıkışlarına monte edildiğini belirterek "Anabilgisayarlara erişim, emniyete de bir uç verme ve yayınların ve tüm kayıtların RTÜK tarafından adeta emilircesine kaynaklarından boşaltılıp kullanılabileceği bu sistem, Anayasa'da belirtilen Basın Yayın Hürriyetine aykırılık teşkil etmemekte midir?" diye sordu.

Kulkuloğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından geliştirilen Sayısal Kayıt Analiz ve Arşiv Sistemi (SAAKAS) kapsamında Türkiye genelinde ulusal ve yerel yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarına son aylarda yayınlarının dijital takibi ve kaydı amaçlı cihazların yayın çıkışlarına monte edildiğini belirten Kulkuloğlu, cihazlar üzerinde, cihazı imal eden, mümessilliğini yapan firma bilgisi bulunmadığını, sadece arıza amaçlı iki telefon numarasının yer aldığını ifade etti. Kulkuloğlu, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

"-RTÜK'ün TÜBİTAK ile geliştirdiği basına yansıyan SAAKAS Projesi kapsamında kaç adet cihaz imalatı veya alımı yapılmıştır?

-Cihazlar şayet alınmış ya da yaptırılmışsa hangi yöntemle, hangi firma ya da firmalardan ve kaç TL birim ve toplam bedellerle alımı yada imalatı gerçekleşmiştir?

-Dijital ortamda yayın takip, kayıt gerçekleştiren bu cihazlarda bulunan yazılımların güvenlik sertifikalan var mıdır? Var ise bu yazılımlar hangi merkez onaylıdır?

-Yayın çıkışma yerleştirilen bu cihaz bağlantısı yolu ile yayın yapan radyo ve televizyon kurumlarının ana bilgisayar ve kayıtlarındaki her türlü ses, görüntü ve arşive de bu yolla erişmek mümkün müdür?

-En son yapılan RTÜK Yönetim Kurulu toplantısına Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından RTÜK çıkışının yanına bir uçta emniyet birimlerine verilmesi konusunda resmi veyahut gayrı resmi bir talep var mıdır? Şayet varsa bu talep nasıl cevaplandırılmıştır?

-Anabilgisayarlara erişim, emniyete de bir uç verme ve yayınların ve tüm kayıtların RTÜK tarafından adeta emilircesine kaynaklarından boşaltılıp kullanılabileceği bu sistem, Anayasa'da belirtilen Basın Yayın Hürriyetine aykırılık teşkil etmemekte midir?

-Bu proje, TBMM tarafından da onaylanmış Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen Sınırötesi Televizyon Sözleşmesine aykırılık teşkil etmemekte midir?

-Yine bu proje, TBMM tarafında onaylanan Avrupa Birliği Yayın İlkelerine de aykırılık teşkil etmemekte midir?

-Şayet Anayasa ve bahsedilen uluslararası sözleşmelere aykırılık bulunmakta ise bu konuda Bakanlığınız tarafından nasıl bir çalışma yapılacaktır? Geriye dönük olarak zararın sorumluları kimler olacaktır?" (ANKA)

(HH/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title