Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaş Açıklaması

"Anadolu'daki zengin tarih ve kültür mirasına rağmen ülkemizdeki arkeolog, sanat tarihçisi ve restoratörlerin çoğu işsiz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Anadolu'nun zengin tarih ve kültür mirasına rağmen çoğu arkeolog, sanat tarihçisi ve restoratörün işsiz olduğunu savundu.

Karakaş, arkeoloji ve sanat tarihi mezunlarının istihdam sorunlarına yönelik yazılı bir açıklama yaptı.

Binlerce yıldır pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Türkiye'nin bir açık hava müzesi konumunda olduğunu vurgulayan Karakaş, "Anadolu'daki bu zengin tarihi ve kültür mirasına ve bunların korunma ihtiyacına rağmen ülkemizde sayıları binlerle ifade edilen arkeolog, sanat tarihçisi ve restoratörler iş bulamamaktadır" ifadesini kullandı.

Konunun muhatabı olan Kültür ve Turizm Bakanlığının yaşanan bu istihdam sorununa karşı durumu görmezden geldiğini ileri süren Karakaş, Bakanlığın, 15 Ocak 2014'te Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığına 234 teknik personelin atamasına ilişkin yolladığı dosyanın takibinin yapılmadığını iddia etti.

Karakaş, şunları kaydetti:

"On iki yıllık AKP iktidarı döneminde en düşük bütçeli bakanlıklardan biri haline gelen Kültür Bakanlığını kültürel mirasa ve sanata sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bakanlık, kabul edilemez boyutlara gelen arkeoloji, sanat tarihi ve restorasyon mezunlarının işsizlik sorununu, daha önceden söz verdiği üzere kasım ayı atamalarında çözmelidir. Kültür dışında her işle meşgul olan Bakanı 234 personelin atamasına ilişkin olarak gereğini yapmaya çağırıyoruz. 2015'ten itibaren bu uzmanların istihdamına ilişkin yasal düzenlemeler ivedilikle uygulanmalı, gerekli yerlerde KUDEB'lerin (Koruma Uygulama Denetim Bürosu) kurulması yasal zorunluluk haline getirilmeli ve beraberinde DSİ, MTA, TOKİ gibi kurum ve kuruluşlarda da bu uzmanların istihdamının sağlanması yönünde düzenlemeler yapılmalıdır." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ercan Karakaş Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title