Haberler

Çankırı'da Öğrenciler Enerji Tasarrufu İçin Proje Başlattı

Güncelleme:

Çankırı'da Mareşal Çakmak Ortaokulu tarafından başlatılan 'Enerji Dedektifi Projesi' ile öğrenciler ev ve okullarındaki faturalarda tasarruf sağlayacak. Proje kapsamında öğrenciler, elektrik ve su faturalarını kayıt ettirerek tasarruf bilincini geliştirecek. Ayrıca okul içinde belirlenen 'enerji dedektifleri' de enerji israfını kontrol edecek. Proje ile yaklaşık yüzde 20 tasarruf hedefleniyor.

Çankırı'da başlatılan "Enerji Dedektifi Projesi" ile öğrenciler ev ve okullarındaki faturalarda tasarruf sağlayacak.

Mareşal Çakmak Ortaokulu tarafından öğrencilerde tasarruf bilinci oluşturulması amacıyla kasım ayında başlatılan proje kapsamında her sınıftan bir temsilci belirlendi.

Haziran ayına kadar öğrenciler her ay getirdikleri elektrik ve su faturalarını sınıf temsilcilerine vererek kayıt edilmesini sağlayacak.

Ayrıca okul içinde de belirlenen "enerji dedektifleri" de teneffüs sonrası okulu gezerek açık kalmış lambaları ve muslukları kontrol ediyor.

Hem okulun hem de ailenin dahil olduğu enerji tasarrufu projesinde yaklaşık yüzde 20 tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Okul Müdürü Ayşe Yiğitoğlu, AA muhabirine, tasarrufu bir yaşam biçimi, alışkanlık haline dönüştürmek istediklerini söyledi.

Enerjinin önemine dikkati çeken Yiğitoğlu, "Çocuklarımızla bunu nasıl geliştirebileceğimizi düşündük. Önce okulumuzda böyle bir çalışmaya başlamak istedik ve Enerji Dedektifi Projesi adı altında 'Var mı azaltan?' sloganıyla böyle bir çalışmaya başladık." dedi.

Projenin tüm okulu aynı zamanda velileri de kapsadığını dile getiren Yiğitoğlu, "Proje kapsamında öğrencilerimiz teneffüslerde kendi alanlarındaki açık kalmış elektrikleri varsa muslukları kapatarak hem arkadaşlarına örnek olacaklar hem de bunu bir alışkanlık haline dönüştürecekler. Evlerinde de aynı şekilde davranmalarını bekliyoruz. Böylece ailelerinde hem okulumuzda bir enerji tasarrufu hareketi başlattığımızı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yaklaşık yüzde 20 tasarruf hedefliyoruz"

Projeyi okulda bir öğretmenin koordine ettiğini, her sınıftan sorumlu bir öğrencinin getirilen faturaları not ettiğini anlatan Yiğitoğlu, şöyle devam etti:

"15 Haziran'a kadar yani okullar kapanana kadar yaklaşık yüzde 10, yüzde 20 gibi bir tasarruf hedefliyoruz. Bunun da sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz. Yıllar boyu sürebilir. Bir alışkanlık haline getireceğiz. En çok tasarrufu sağlayan öğrencilerimize de kendi imkanlarımız ölçüsünde ödüllerimiz olacak. Enerji çok kıymetli bir kaynak. Doğaya duyarlı, temiz enerjiyi önceleyen, enerji verimliliğini bilen bir nesil aslında ülkemizin sahip olacağı en doğal kaynak, insan kaynağı. Enerji çok kıymetli bir varlık ve dışa bağımlı bir ülke olduğumuz için bunu daha verimli, daha temiz ve daha duyarlı kullanmamız gerekiyor."

Öğrencilerden Ahmet Kavcık da okuldaki enerji dedektiflerinden biri olduğunu söyledi.

Enerji tasarrufunun önemine vurgu yapan Kavcık, "Ülkemizde elektrik çok fazla kullanılıyor, yeteri kadar tasarruf yapılmıyor. Biz de buna engel olmak için hem okulda hem de evimizde elektrik ve suları kapatarak tasarruf yapmayı hedefliyoruz." dedi.

Okulun 7. sınıf öğrencilerinden Nihal Tekbaş da tasarrufun okula ve Türkiye'ye büyük katkılar sağlayacağını kaydederek, "Teneffüslerden sonra okulda açık olan ışıkları ve suları kapatıyoruz. Evde de bunu sürdürdüğüm için ailem çok memnun oldu." ifadelerini kullandı.

Adem Emin Ballı da "Biz de gereksiz açık elektrik ve su gördüğümüzde kapatıyoruz, arkadaşlarımızı da uyarıyoruz. Evde ailemize de tasarruf yapmaları konusunda uyarılar yapıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Çankırı Çevre Enerji Eğitim Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Göztepe Süper Lig'e çıktı mı 2024? Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Survivor Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title