Haberler

Bodrum Kale Projesi'ne Tepki (2)

BODRUM Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin yıkılarak yeni düzenlemelerin yapılmasını öngören proje, arkeolog, tarihçi ve Bodrumluların tepkisine neden oldu.

BODRUM Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin yıkılarak yeni düzenlemelerin yapılmasını öngören proje, arkeolog, tarihçi ve Bodrumluların tepkisine neden oldu.

Bodrumlu mimarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ' Muğla Bodrum Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir Tanzim ve Mühendislik Projesi' kapsamında sergi salonları ve binaların yıkılarak yeniden düzenlemeye gidilecek olmasına tepki gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan proje, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları tarafından onaylandı. Bugün Ortakent-Yahşi Mahallesi'ndeki Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği'nde düzenlenen basın toplantısına İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğin, Makine Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Hilmi Geçin, Serbest Arkeologlar Temsilcisi Ayşe Temiz, Mimarlar Odası Muğla Şubesi Başkanı Osman Köseoğlu ile birlikte bazı inşaat mühendisleri ve mimarlar katıldı. Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Cevat Kalfa, 1'inci derece Arkeolojik Sit Alanı'nda yapılacak yeni projenin 700 yıllık tarihe dönülemeyecek şekilde büyük zarar vereceğini öne sürerek, şöyle dedi:

"Bu projenin uygulanmaya başlaması demek Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni ve tarihi yok etmek demektir. Bu nedenle konuyu acil olarak yargıya taşıyarak projenin iptal edilmesini isteyeceğiz. Bu proje yapılırken Bodrum'daki hiçbir arkeolog, mimar ve STK'nın görüşü alınmadığı gibi yeni yapılacak projede tarih açıkça talan edilecektir. Bu proje uygulandığı takdirde anıt eser niteliğindeki, kentimizin simgesi Bodrum Kalesi şimdiki durumuyla kıyaslanamayacak şekilde tanınmaz bir hale gelecektir. Dolayısıyla ülke turizmi ve Bodrum kenti geri dönülmez bir kayba uğrayacaktır. Bu proje, müze alanlarının arttırılmasına yönelik hazırlanmış ise, Bodrum Kalesi bir inşaat sahası değildir. Bodrum'un müze ihtiyacı başlı başına ele alınmalı ve buna uygun bir alan üzerinde planlanmalıdır."

Türk müzeciliğinin en başarılı ve özgün örneklerinden biri olarak gösterilen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve Bodrum Kalesi'nin olduğu gibi korunmasını istediklerini söyleyen Kalfa, mevcut binalar üzerinde iyileştirme ve onarım çalışmaları yapılabileceğini belirterek, "Uluslararası ödüllü Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin sergileme mekanlarının aynen korunması ve kentimizin simgesi Bodrum Kalesi'nin silüetinin bozulmaması gerekiyor" dedi.

Arkeolog Ayşe Temiz ise, burada başlayacak kazı ve temel çalışmalarında çok sayıda eserin zarar göreceğini savundu. Temiz, şöyle konuştu:

"Bu proje şu anda sergilenmekte olan tüm eserlerin yerlerinden oynatılması ile hem yüzeyde hemde yüzeyin altında bulunan binlerce yıllık tarihe büyük zarar verecektir. Bir arkeolog olarak bu projenin nasıl onaylandığına hala inanamıyorum, yargı bu projeyi 'koruma değil talan projesi olduğuna ve hiçbir kamu yararı olmadığını' tespit ederek iptal edeceğine inanıyorum." - Bodrummuğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ortakent Yahşi Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title