Haberler

BM: Gazze'de yardım ulaştırmak için kara yolunu kullanmalıyız

Güncelleme:

Birleşmiş Milletler (BM), ABD'nin Gazze'de inşa ettiği geçici limanla ilgili olarak, yardımların kara yoluyla ulaştırılması gerektiğini belirtti. BM Sözcü Yardımcısı, geçici limanın tam anlamıyla işlevsel hale gelmesi durumunda hazır olacaklarını söyledi.

NEW Birleşmiş Milletler (BM), ABD'nin Gazze'de inşa ettiği geçici limanla ilgili, " Gazze'de insanlara yardım ulaştırmak geçici limana bağlı olmamalı. İhtiyaçların çok yüksek olduğu yerde, kara yolu en elverişli ve etkili seçenek." açıklamasında bulundu.

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'nin geçici liman projesine BM'nin dahil olup olmayacağına ilişkin Haq, liman tam anlamıyla işlevsel hale geldiğinde hazır olmak için gerekli planlamaları yaptıklarını söyledi.

Bu çerçevede personelin güvenliği ve toplumun kabulünün büyük önem taşıdığına işaret ederek, ilave bir rota sağladıkları için ABD'ye teşekkürlerini sunan Haq, şu değerlendirmede bulundu:

" Gazze'de insanlara yardım ulaştırmak geçici limana bağlı olmamalı. İhtiyaçların çok yüksek olduğu yerde, kara yolu en elverişli seçenek. Kıtlığı engellemek için tüm geçiş noktalarının açılması gerek. Gazze için en hızlı ve en mantıklı yolu kullanmamız lazım. Bunun için de hemen, şimdi kara yoluna erişim şart."

Haq, Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nın "teknik olarak açık" olduğunu ancak lojistik olarak kullanılamadığına da dikkati çekti.

İnsani yardım çalışanlarının dün bu sınır kapısından yardım sokmak için beş buçuk saat onay beklediğini kaydeden Haq, çok az miktarda gıda yardımı yapılabildiğini belirtti.

Haq, yakıt sevkiyatının da dün durduğunu anımsatarak, acilen daha fazla yakıta ihtiyaç olduğunu vurguladı.

"Yakıt olmadan geçici limanla istediğiniz kadar yardımı sokun. Yardım tırları için yakıt olmazsa yardım dağıtılamaz." diye konuşan Haq, deniz ya da kara yolu fark etmeksizin yakıt sevkiyatı yapılmadan yardımların ihtiyacı olanlara ulaşamayacağının altını çizdi.

"Sudan için de Gazze için de uluslararası hukuk ihlallerini açıkça dile getirdik"

AA muhabirinin "Geçen gün BM Genel Sekreteri (Antonio Guterres) Sudan'da El-Faşer'de artan şiddete karşı uyarırken 'sivil toplumu hedef alan doğrudan saldırılar ve bilerek insani yardımı engellemek savaş suçu sayılabilir' ifadelerini kullandı. Hatalıysam düzeltmenizi rica ederim ama Genel Sekreter, şimdiye kadar Gazze için benzer bir uyarı yapmadı. Bu uyarı Gazze için de geçerli sayılır mı?" sorusuna Haq, "Uluslararası hukuk her alanda uluslararası hukuktur." yanıtını verdi.

Haq, Genel Sekreterin bir durum için söylediği sözlerin tüm durumlar için geçerli olduğunu belirtti.

"O zaman neden Gazze için böyle açık bir uyarı yapmıyor?" sorusunu da Haq, "Sudan için de Gazze için de uluslararası hukuk ihlallerini açıkça dile getirdiğimizi düşünüyorum." şeklinde yanıtladı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Sözcü Gazze İnsan Hakları Uluslararası İlişkiler Dünya Güncel Haberler

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Küfeyi sırtına alan Özgür Özel'den Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Biz taşırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilk tepki

Bakmadan Geçme

27-28 Temmuz Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Temmuz 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Temmuz Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? Sancaktepe, Avcılar, Esenler elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? Ankara Keçiören, Altındağ, Ayaş elektrik kesintisi! 27-28 Temmuz Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ataşehir hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Ataşehir nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Kadıköy hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Kadıköy nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Beykoz hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Beykoz nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Küçükçekmece hangi yakada, İstanbul'un neresinde? Küçükçekmece nerede, Avrupa yakasında mı Anadolu yakasında mı? Instagram bu hikayeye erişilemiyor hatası! (ÇÖZÜMÜ) Instagram bu hikayeye erişilemiyor ne demek, neden olur? Cihan Çanak bozkurt işareti mi yaptı? UEFA Cihan Çanak'a ceza verecek mi? Rüyada birinin öldüğünü duymak ne anlama gelir?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title