Haberler

BM'deki "Dinlerarası Uyum" Toplantısı

İİT BM Daimi Gözlemcisi Gökçen: "1980'lerde Hama'da gerçekleştirilen katliamın yarattığı travma giderilmiş olsaydı, Suriye'de bugünkü felaket yaşanmayacaktı"

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) BM Daimi Gözlemcisi Büyükelçi Ufuk Gökçen, 1980'lerde Hama'daki katliamın yarattığı travma giderilmiş olsaydı, Suriye'de bugünkü felaketin yaşanmayacağını söyledi.

Dünya Dinlerarası Uyum Haftası çerçevesindeki etkinlik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun 2005 yılında başlattığı BM Medeniyetler İttifakı girişimi ile BM STK'lar Dini Komitesi tarafından ortaklaşa düzenlendi.

BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Katarlı diplomat Nassir Abdulaziz Al-Nasser ile Barış için Dinler Genel Sekreteri ve Dini STK'lar Komitesi Başkanı Dr. William F. Vendley'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, BM Genel Sekreteri'nin Soykırımı Önleme Özel Danışmanı Adama Dieng da katıldı.

İki ayrı panel şeklinde yapılan toplantıların 1. oturumunda, dini temsilcilerin ve dinlerarası girişimlerin, itilafların çözümünde ve barışın tesisindeki rolüne değinildi.

Birinci oturumdaki panelde konuşma yapan İTT BM Daimi Gözlemcisi Büyükelçi Gökçen, "özellikle son dönemde, dinlerin siyasileştirilip, siyasi gündeme kurban edilerek, itilafların esasında, ana nedenleri içerisinde dinlerin ve dini kimliklerin olamamasına rağmen, siyasi ve diğer nedenlerden kaynaklanan anlaşmazlıkların sanki dini itilafmış gibi gösterildiğini ya da dini itilafmış gibi bir ivme kazandırılarak geriye dönülmeyecek bir şekilde dinler arasına nifak sokulduğunu" bildirdi. Gökçen, özellikle Orta Afrika'da bunun en tipik örneğinin yaşandığını dile getirdi.

Gökçen konuşmasında ayrıca, nefretin, ayrımcılığın ve hoşgörüsüzlüğün reddedilmesi, din hürriyetinin güçlendirilmesi, kadının rolünün tanınması ve özellikle dinlerarası girişimlerde geçmiş yaraların sarılması üzerinde durarak, buna Hama'da yapılan katliamı örnek gösterdi. Geçmiş yaraların tedavi edilmesinin önemine değinen Gökçen, 1980'lerde Hama'da gerçekleştirilen katliamın yarattığı travmanın giderilememesinin altını çizdi. Gökçen; "Eğer bu giderilmiş olsaydı Suriye'de bugünkü felaket yaşanmayacaktı" diye konuştu.

Gökçen daha sonra, eski Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu'nun uzun yıllardır gündeme getirdiği ve Papa Francis'e de ilettiği Müslümanlıkla Hristiyanlık arasında tarihi bir uzlaşma önerisini hatırlatarak, Papa Francis'in buna sıcak baktığını bildirdi. Papa'nın, Papalık Adalet Konseyi'nin Başkanı Kardinal Turkson'la temas kurmalarını istediğini belirten Gökçen, bu çerçevede İhsanoğlu'nun görevden ayrılmadan önce, Kardinal Turkson'a mektup göndererek, bu konuda bir girişimin başlatılmasını önerdiğini bildirdi.

Gökçen ayrıca, İTT BM Daimi Temsilciğinin bu konuda öncü çalışmalarda bulunduğunu belirterek, arabuluculuk destek ünitesiyle dini temelli arabuluculuk konusunda uygulayıcılardan oluşan bir ağ kurma çalışmaları yürüttüklerini ifade etti. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Suriye Gökçen Politika Güncel Haberler

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Bakmadan Geçme

Di Marzio kimdir? Di Marzio kaç yaşında, nereli, mesleği ne? LOL çöktü mü? 4 Haziran Salı LOL sorun mu var? #129300 Icardi gidiyor mu? Icardi ayrılacak mı? #129300 Emekliye bayram ikramiyesi artacak mı? 3 bin TL emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? #129300 4 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 4 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 4 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title