Haberler

Bir Yıl Geçmesine Rağmen Afganlar Travmadan Kurtulamadı

Güncelleme:

ABD'nin Afganistan'dan askerlerini çekmesinden bir yıl sonra, Afgan halkının yaşadığı acı ve uğradığı yıkım henüz geçmedi.

ABD'nin Afganistan'dan askerlerini çekmesinden bir yıl sonra, Afgan halkının yaşadığı acı ve uğradığı yıkım henüz geçmedi. Sayısız Afgan hala çok kötü durumda yaşıyor ve birçoğunda da hala kaotik ve ölümcül şekilde geri çekilmeden dolayı ailelerini kaybetmenin yası ve öfkesi sürüyor.

KABİL, 30 Ağustos (Xinhua) -- ABD birliklerinin son grubunun 30 Ağustos 2021 gece yarısı Afganistan'dan ayrılmasından bu yana bir yıl geçti, ancak kaotik ve ölümcül şekilde geri çekilmeden kaynaklanan travma geçmek bilmiyor. Tahliye sırasında, özellikle ABD ordusu ve şirketleri için çalışmış olanların da aralarında bulunduğu binlerce Afgan, ülkeyi terk etmek için havaalanına akın etti. Hatta iki Afgan, kendilerini bir ABD askeri uçağının parçalarına bağladı ve uçak havalandıktan sonra düşerek yaşamlarını yitirdi. Bir yıl önce havaalanında yaşanan trajedilere tanık olan Nisar Ahmad, "Bu insanlık dışı ve ahlaksızca bir muameleydi" dedi. Çekilme sırasında da ateş edildi. Başkent Kabil'de ikamet eden Aqal Khan, geçen yıl havaalanındaki bir terörist saldırının ardından ABD askerlerinin sivillere ateş açtığı sahneyi hatırlarken göz yaşları içinde "Televizyonda Amerikalıların da ateş ettiğini duydum ve gördüm" dedi.

ABD insansız hava aracı saldırısından kurtulan Emal Hamedi, Afganistan'ın başkenti Kabil'de saldırının yapıldığı yerde görülüyor, 18 Eylül 2021. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

Yerel halk için kabus havaalanında sona ermedi çünkü ölümler devam etti. Geçen yıl 29 Ağustos'ta bir ABD insansız hava aracı Kabil'de bir araca saldırdı ve yedisi çocuk 10 sivili öldürdü. ABD'li yetkililer, bunun İslam Devleti savaşçılarından bomba taşıyan bir araç olduğunu düşündüklerini söyledi, ancak yapılan ilave soruşturmalar kurbanların masumiyetini kanıtladı. "Çok trajik ve korkunç bir sahneydi ve masum çocukların cesetlerinin kanlı sahnesini ve ailelerinin kanlar içinde yattığını ve yuvarlandığı hatırladığımda hala dehşete kapılıyorum" diyen 17 yaşındaki Muzamill Amiri, kurbanlardan ikisinin eskiden voleybol ve futbol oynadığı iyi arkadaşları olduğunu söyledi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir ABD insansız hava aracı saldırısının gerçekleştiği yer görülüyor, 18 Eylül 2021. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

Amiri, "Trajik olay bir kabus gibiydi ve sonsuza kadar aklımdan çıkmayacak" dedi. Son yirmi yılda, Afganistan'da ABD liderliğindeki askeri operasyonlar 30.000'den fazla sivilin ölümüne neden oldu ve 11 milyon insanı mülteciye dönüştürerek Afganistan'ı çaresizce istikrar ve iyileştirme ihtiyacı içinde bıraktı.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Afganistan Kabil Haberler

Bakmadan Geçme

Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında? MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu nereli, kaç yaşında?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title