Haberler

Bes: "Şiddet Okullara Bu Yıl da Damgasını Vuracak"

Bes Genel Başkanı Gürkan Avcı, Okullarda Son Günlerde Yaşanan Yiddet İçerikli Olayların Giderek Artmasının 2006-2007 Eğitim Öğretim Yılında da Şiddetin Eğitime Damgasını Vuracağını Ortaya Koyduğunu Söyledi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, son günlerde okullarda şiddet içerikli olayların giderek artması ve çığırından çıkmış sınıf görüntülerinin birbiri ardına yayınlanmasının, 2006–2007 eğitim öğretim yılında da şiddetin eğitime damgasını vuracağını gösterdiğini söyledi.

Avcı, sendika merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullardaki "vaka analiz formu" aracılığıyla tuttuğu istatistiklere göre, okullarda, geçen eğitim-öğretim yılının son 1.5 ayı ile bu eğitim yılında toplam 2 bin 474 olay meydana geldiğinin belirlendiğini kaydetti. Avcı’nın verdiği bilgilere göre, 6 bin 224 öğrencinin karıştığı olayların 9’u ölümle sonuçlandı. İstatistiklere göre, fiziksel zarar veren 814 olayın 491’i zorbalık, tehdit, sataşma, 323’ü dedikodu, lakap takma, 234’ü eşyaya/mala zarar verme, 196’sı okula silah/kesici, delici alet getirme, 184’ü çalma, gasp, 84’ü alkol, uyuşturucu, ilaç kullanımı, 65’i cinsel taciz, 47’si ateşli, kesici, delici silahla yaralama, 27’si çete oluşturma/katılma, 9’u ateşli, kesici, delici silahla ölümlü olaylar oluşturdu.

Avcı, yansıyan şiddet olaylarının aysbergin yalnızca görünen kısmını oluşturduğuna dikkat çekerek, “Gerçekleşen birçok olay ise, gerek ailenin ve çocuğun, gerekse okulun adının çıkmaması için üstü kapatılmaktadır” dedi. Okullarda yaşanan şiddet olaylarının son bulması ve azalması amacıyla gerek Milli Eğitim Bakanlığına gerekse ailelere görevler düştüğünü belirten Gürkan Avcı, okullarda yaşanan şiddeti tetikleyen televizyon ve bilgisayarla ilgili olarak, anne babaların ders ve okul saatlerini de göz önüne alarak, TV izleme saatlerini ve bilgisayar program türlerini dikkatli şekilde planlaması gerektiğini öğütledi. Avcı, şiddet içeren, korku ve gerilime sebep olan görüntülerin, çocuğun gelişiminde kalıcı problemler oluşturacağına işaret etti.

BES Başkanı Gürkan Avcı, son günlerde okullarda şiddet içerikli olayların giderek artması ve çığırından çıkmış sınıf görüntülerinin birbiri ardına yayınlanmasının, 2006–2007 eğitim öğretim yılında da şiddetin eğitime damgasını vuracağını gösterdiğini söyledi.

BES AR-GE kurulu uzmanlarınca hazırlanan rapora göre, televizyon ve bilgisayar karşısında günde 1-2 saatin üzerinde kalan çocukların sosyal aktivitelerinde, arkadaş ilişkilerinde, ders başarısında, sportif faaliyetlerinde, zihinsel ve duygusal gelişiminde sorunlar yaşandığının belirlendiğini aktaran Avcı, şu tespit ve önerilerde bulundu:

“.Cinsellik, şiddet ve travmatik sahnelerin bulunduğu televizyon ve bilgisayar programları gençlerin kişiliklerinde ve bilinçaltında şiddet duygularının yerleşmesine neden olmaktadır.

.Aşırı TV izleme ve bilgisayar kullanma; uyku bozukluğu, cinsel ve duygusal bozukluklar, yalnız kalmak istememe, korku ve endişe duygularına sebep olabilir.

.Okullarda yaşanan şiddet, uyuşturucu kullanımı, sigara ve içki alışkanlığı gibi davranış ve tepki bozukluklarının altında zararlı TV programlarının ve internet sitelerinin etkisi görülmektedir.

.Ayrıca kamuoyunun gözünden kaçan ‘okullardaki şiddetle ilgili’ diğer bir konu olarak okul güvenliği ile ilgili gerekli önlemleri almayan ve istenmeyen olayların sıkça meydana geldiği okullarda öğrencilerin başarısı oldukça düşük olduğu gerçeğidir.

.Okuldaki gözetim ve denetim faaliyetleri planlanırken, sayıca az olan bu öğrencilerin bulundukları yerlere özel bir dikkat gösterilmesi, bu öğrencilerin hem kendilerini hem de olası mağdurları şiddete karşı korumak için yetişkin gözetim ve denetiminin artırılması gerekmektedir.

.Okulda saldırganlık ve şiddet olaylarının ortaya çıkmasını önlemek için başta idareciden yardımcı personeline kadar okulda görevli tüm çalışanlarda ortak bir disiplin anlayışının geliştirilmesi gerekmektedir.

.Saldırgan davranışlar gösteren öğrencinin bu tür davranışlar yerine spor, bilgisayar, güzel sanatlar etkinlikleri, akademik çalışmalar gibi çeşitli alanlara yönelmeleri sağlıklı davranışlar geliştirmelerini kolaylaştırabilir.

.Öğrencilerin hangi durumlarda nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin bilgiler içeren kılavuzlar hazırlamalıdır. .Şiddet uygulayanlara ve kurbanlarına verilecek psikolojik yardım, saldırgan davranışların yerine daha uygun davranışları yerleştirecek becerilerin geliştirilmesine ya da kaçınma ve geri çekilme davranışlarının yerine atılgan davranışların yerleştirilmesine yönelik olduğu zaman daha etkili sonuçlar vereceği unutulmamalıdır.

.Okulda meydana gelen şiddet olaylarının ve diğer suçların analiz edilerek, olaylar en çok ne zaman, nerede meydana geldiği, en fazla kimlerin karıştığı, sorularına cevap bulunarak, sonuçlara göre güvenlik önlemleri ele alınmalıdır.

.Okula farklı yerlerden giriş yapılması engellenmeli, girişler belli bir kapıdan yapılmalı ve bu kapıda mutlaka denetim olmalıdır.

.Hem şiddete maruz kalan hem de şiddeti yapan öğrencilere yönelik psikolojik yardım hizmeti sunulmalı bu çalışmalar öğrencinin ailesi ve öğretmenleriyle işbirliği içinde yapılmalıdır.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title