Haberler

Berlusconi Hükümetinde Son Perde Berlusconi Hükümetinde Son Perde

İtalya'daki kısmi yerel seçimlerden Berlusconi hükümeti hezimetle ayrıldı.

İtalya'daki kısmi yerel seçimlerden Berlusconi hükümeti hezimetle ayrıldı.

İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi'nin kalesi olarak bilinen Milano'da yönetim el değiştirdi. Kısmi yerel seçimlerin ikinci turunda Berlusconi'nin partisi Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) adayı, halihazırda da Milano Belediye Başkanlığı'nı yürüten Letizia Moratti, hezimete uğradı. Muhalafetin adayı Giuliano Pisapia resmi olmayan sonuçlara göre Moratti'ye 10'luk fark attı. Pisapia, 'Milano'yu özgür kıldık' diyerek ilk olarak Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yu aradığını söyledi.

Ancak Berlusconi'nin yenilgisi bununla da kalmadı. Başbakan Berlusconi'nin ünlü 'bunga bunga' partilerine ev sahipliği yapan süper lüks villasının bulunduğu Arcore Beldesi'nde de yönetim sola geçti ve muhalefetten Demokratik Parti'nin (PD) bayan adayı Rosalba Colombo kazandı.

NAPOLİ'DE SAVCI TARİH YAZDI

Seçimlerin iki hafta önce gerçekleştirilen ilk turunda gerekli olan yüzde 50'lik barajı aşamasa da Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) adayı Gianni Lettieri 38'lik bir oya ulaşarak, muhalefette yeralan İtalya Değerleri (IdV)Partisi'nin adayı Luigi de Magistris'in yüzde 27'lik oyuna fark atmıştı. Ancak ikinci turda oyunun rengi değişti. Seçimlere kadar savcı olarak görev yapan Magistris, Lettieri'nin yüzde 35'lik oyuna karşı yüzde 65'lik bir oy çoğunluğuna ulaşarak galibiyetini ilan etti.

MUHALEFET EZDİ GEÇTİ

Bunun yanında muhalefet sol Novara, Trieste ve Caglieri olmak üzere üç büyük kentte daha hakimiyetini ilan etti. Seçimler öncesinde ' Bu hükümetin güven oylaması olacak' diyen başbakan Berlusconi, hezimetin habercisi olan ilk turun ardından 'Her şeye karşın hükümet istikrarını koruyacaktır' iddiasında bulunmuştu. Ancak ikinci tur oylamanın sonunda resmileşen hezimet sonrası Berlusconi sadece, 'Hiç bir şey bilmiyorum. Resmi sonuçları bekliyorum' diyerek zaman kazanmaya çalışmaktan öteye gidemedi.

OYLAMAYA İLGİ AZALDI

Kısmi yerel seçim nedeniyle iki hafta önce toplam 12 milyon seçmenin yüzde 72'si sandık başına gitmişti. 29-30 Mayıs günlerinde yapılan ikinci turda ise yüzde 60'lık bir oy kullanım oranına ulaşılabildi. Her iki tur seçimlerinin sonunda büyük şehirler Milano, Torino, Bologno ve Napoli'de muhalefet galip geldi. 100 binden fazla kişinin yaşadığı 16 kentten 11'ini muhalefet, 5'ini ise hükümetin adayı kazandı. Seçimlerde hükümetin adayları 11 eyaletin sadece 4'ünde yönetimi almayı başardı. Geri kalan 7 eyalette muhalafetin adayı galip geldi.

BERLUSCONİ KAN KAYBEDİYOR

Her ne kadar Berlusconi seçim sonuçlarını beklese de partisinin ulusal koordinatörü Kültür eski Bakanı Sandro Bondi aynı sabrı gösteremedi. Bondi, seçim sonuçlarının açıklanmaya başlanmasının ardından, partideki görevinden istifa ettiğini açıkladı. Her ne kadar Berlusconi G8 zirvesinde Obama ile aynı çerçeve içinde yer alsa da, ülkesinde izlediği siyasetin kan kaybettiği seçimlerle ortaya çıktı.

İSTİFA ÇAğrıSI

Demokrat Parti Başkanı (PD) Pierluigi Bersani ise, 'Hükümet istifa etmeli. Parlamentoda, hükümeti kurmak için aldıkları oydan ve bugün ülkede olandan farklı bir çoğunluk var' diyerek hükümeti bir an önce istifa etmeye çağırdı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title