Haberler

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: (3) "(MİT Müsteşarı Fidan ile ilgili ABD basınında yer alan iddialar) MİT Müsteşarının gerek Suriye konusundaki çalışmaları gerek çözüm süreciyle i...

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili ABD basınında yer alan iddialara ilişkin, "MİT Müsteşarının gerek Suriye konusundaki çalışmaları gerek çözüm süreciyle ilgili çalışmaları gerekse de ülkemiz çevresinde cereyan eden olaylarla ilgili MİT Müsteşarımızın çalışmaları açısından, hükümetimiz hiçbir sıkıntı görmemekte ve kendisini takdir etmektedir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun Genelkurmay tarafından askerlik süresinin kısalacağı tarih olarak 1 Mart 2014'ün açıklandığını oysa hükümetin bu tarihi 1 Ocak 2014 olarak belirlediğini, tarih konusunda hükümet ile Genelkurmay Başkanlığı arasında bir görüşme trafiği yaşanıp yaşanmadığı sorması üzerine Arınç, şu yanıtı verdi:

"Hayır hiçbir şey yaşanmadı. Aslında şu saate kadar süren Bakanlar Kurulu toplantımız içerisinde bu konu belki 1 saati geçmemiş bir konudur. Biz çok şeyler konuşuyoruz. Hem Meclis gündemini takip ediyoruz, Bakanlar Kurulu tarafından Meclis'e gönderilen kanunların ne zaman konuşulacağını, hem de güncel bazı konuları. Burada Genelkurmay bir açıklama yapsa mıydı, yapmasa mıydı? Konusunda farklı düşünebilirsiniz ama Türkiye yeni bir Türkiye."

Türkiye'de sivil ile asker ilişkilerinin ilk defa normalleştiğini vurgulayan Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

"Eskiden asker ya da Genelkurmay ya da Milli Savunma Bakanlığı, onlar ne derse onu kabul edilirdi. Bizim farkımız şu:  Genelkurmayımızı tabii çok önemli bir görevin başında biliyoruz. Bu hizmetler onun hizmetleridir. Onların planlaması, onların ihtiyaç listesi bizim için önemlidir. Onları biliriz, sorarız, bazen yazılı bazen şifahi ama sonunda siyasi bir karar verilecekse bunu onlardan bağımsız olarak biz veririz. Dolayısıyla o ihtiyaçların öncelemesinde, giderilmesinde eğer bizim bir tercihimiz olmuşsa geçerli olan budur. Milli Savunma Bakanımız sadece Genelkurmay'ın düşüncesini ya da planlamasını hükümetimize aktarır. O, 26 bakanlıktan sadece bir tanesidir."

-"Genelkurmay Başkanı ile konuşmamız olmamıştır"-

Milli Savunma Bakanlığı ya da Genelkurmay Başkanlığını boşa çıkartmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını vurgulayan Arınç, kendilerinin olayı siyasi bakımdan, ihtiyaçlar bakımından, Türkiye'nin yaşaması gerekli yeni gelişmelerini görmek bakımından değerlendirdiklerini ifade etti.

Arınç, asker sayısının Genelkurmay Başkanlığının sitesinde yayımladığını belirterek, bunun  ordunun şeffaflaşması anlamına geldiğini söyledi.

Daha önce bedelli askerlik konusunda da Genelkurmay'ın taleplerini kendi düşünceleriyle revize ettiklerini anımsatan Arınç, "Kararı biz veriyoruz. Sorumluluğu da bize ait. Elbette teknik bir konuda Genelkurmay'ın da ne dediğine bakarız ama motamot aynı noktada karar verecek durumda değiliz. Doğrudan doğruya aynı ismin altına imza basacağımız hususlar da olabilir ama bunları biz kendi hükümet sorumluluğumuz içerisinde bir değerlendirmeye gideriz. Bugün Genelkurmay Başkanı ya da oradaki herhangi bir yetkili subay ile ne Milli Savunma Bakanımızın ne de bizim bir ilişkimiz, konuşmamız olmamıştır. Bize iletilen bilgileri değerlendirdik, birilerinin beklentilerinin aksine 1 ocak tarihini kabul ettik" değerlendirmesini yaptı.

-"Ne maksatla yazıldığını az çok biliyoruz"-

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in Balyoz Davası kararıyla ilgili açıklamaları hatırlatılarak, değerlendirmesi sorulan Arınç, "Bir siyasetçi olarak benim değerlendirmem ne kadar doğru olur" ifadesini kullandı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili ABD basınında yer alan iddiaların sorulması üzerine ise Arınç, konunun Bakanlar Kurulu'nda konuşulduğunu bildirdi.

Arınç, Fidan'ı Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı ve TİKA Başkanlığı olarak görev yaptığı dönemden itibaren yakinen tanıdıklarını ve bildiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Özellikle Milli İstihbarat Teşkilatının Müsteşarı olduktan sonra hem teşkilatın güvenini kazandı, hem de Türkiye'nin çıkarları için çok olumlu, faydalı ve yararlı çalışmalar yaptı. Bu bütün bakan arkadaşlarımız ve doğrudan bağlı olduğu Sayın Başbakanımız tarafından da ifade edilen konudur. Biliyorsunuz MİT, bir başbakan yardımcısına değil doğrudan Başbakana bağlı. Bugüne kadar yaptığı hizmetlerde hem hükümetimizin siyasi desteğini bulmuştur hem de Türkiye'nin çıkarlarını istihbarat anlamında da Türkiye'nin sorunlarının çözülmesi anlamında da fevkalade güzel yerine getirmiş bir arkadaşımızdır."

Fidan'ın yıpratılmak istenmesinin belli ülkeler, belli istihbarat örgütleri için doğal olduğunu dile getiren Arınç, yayımlanan makalelerin ne maksatla yazıldığını az çok bildiklerini dile getirdi.

-"Müsteşarımız Türkiye sevdalısı"-

"MİT Müsteşarının gerek Suriye konusundaki çalışmaları gerek çözüm süreciyle ilgili çalışmaları gerekse de ülkemiz çevresinde cereyan eden olaylarla ilgili MİT Müsteşarımızın çalışmaları açısından hükümetimiz hiçbir sıkıntı görmemekte ve kendisini takdir etmektedir" diyen Arınç, Fidan'ın bir yanlışı, bir kusuru, bir ihmali söz konusu olması halinde gerekenin ise mutlaka yapılacağını aktardı.

Arınç, gazetelerin yazdıklarının çoğunun spekülatif amaçlı ve gözden düşürmeye yönelik olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bunlar yaptığı önemli görevlerde belki önünü kesmek amacıyla belli çevrelere verilen mesajlar olarak algılanmalıdır. Kişiler önemlidir, yazdıkları gazeteler de önemlidir. Bunların ABD kendi kamuoyu içerisinde de belli hedefleri gözetlediklerini biz biliriz ama o kişiler, onların yazdıklarıyla uğraşacak vaktimiz yok. Biz Müsteşarımızın başarılı olduğunu, Türkiye sevdalısı olduğunu, önemli çalışmalarda güvenimizin tam olduğunu söyleyebilirim."

-Doğalgaza zam yok-

Doğalgaza zam yapılmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine ise Arınç, "Enerji Bakanımıza sorduğunuzda 'zam yok' diyor, ben de onun dediğini tekrar etmiş olayım. Şu anda herhangi bir zam düşünülmüyor. Biz bu konularda hamdolsun başarılı bir hükümetiz. Vatandaşlarımızın bu konularda güven içerisinde olmaları gerekiyor. Dünya piyasalarının da ne olacağını önceden bilmek mümkün değil ama biz vatandaşımızın masrafını artırmamak için büyük fedakarlıkta bulunuyoruz" yanıtını verdi.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Arınç Hakan Fidan Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title