Haberler

Bakan Görmez: İlim Kadın Erkek Herkese Farzdır

Güncelleme:

Sandallar Yatılı Bölge Kız Kur'an Kursu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Bolu Valisi İbrahim Özçimen tarafından açıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Bolu Valisi İbrahim Özçimen Kur'an kursu açılış törenine katıldı. Büyük çoğunluğu hayırseverler tarafından yapılan bağışlarla açılan Kız Kur'an Kursuna sadece Bolu'dan değil dünyanın dört bir yanından gelenler de eğitim görecek.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile Bolu Valisi İbrahim Özçimen Yatılı bölge Kız Kur'an Kursunu açtı. 120 kız öğrencinin yaz eğitimi görerek ilk kez eğitim veren kurs, bu yıl 125 kız öğrenci ağırlayacak.

Sandallar Yatılı Bölge Kız Kur'an Kursu açılışına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Vali İbrahim Özçimen, Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Belediye Başkan Vekili İhsan Ağcan, Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış töreni Kur'an Tilaveti ile devam etti. İl Müftüsü Mehmet Şahin'in açılış konuşmasını yaptığı törende Belediye Başkan Vekili İhsan Ağcan, şehirlerde fiziksel yapıların yanı sıra böyle manevi yapılara da Bolu Belediyesi olarak yardım yapacaklarını dile getirdi.

Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun ise kursta emeği geçenlere teşekkür ederken, bu kursun açılmasında Boluluların emeğinin çok büyük olduğunu söyledi.

"Çocuklarımıza vereceğimiz en büyük hediye, onların gönüllerini Kur'an ışığıyla aydınlatmak olacaktır"

Bolu Valisi İbrahim Özçimen ise yaptığı konuşmada, "Her şeyin maddi değerlerle ölçüldüğü, ahlâk, iffet, samimiyet, doğruluk gibi mefhumların yıpranmaya yüz tuttuğu günümüzde, açılışını yapacağımız kız kur'an kursumuz daha bir önem kazanmaktadır. Bu kurslarda çocuklarımız, Rabbimizin bizlere en büyük hediyesi olan Kur'an-ı Kerim'le kucaklaşacak, onun sevgi pınarına dalacaklardır. Kur'an, onların ruh dokusu olacak, Ona bağlı oldukları müddetçe gönülleri huzurla dolacak, kişilikleri onun ikliminde gelişme bulacaktır. Bunun için çocuklarımıza vereceğimiz en büyük hediye, onların gönüllerini Kur'an ışığıyla aydınlatmak olacaktır. Gerek çocuklarımızın kendisiyle ve toplumla barışık iyi birer insan olarak yetişmesi, gerek toplumsal birlik ve beraberliğimiz, barış ve huzurumuz açısından din konusunda doğru ve sağlıklı bilgi edinmek, gereken yaşta din eğitimi almak, din eğitimini yeterli düzeyde, sağlıklı bir yöntemle ve içerikte verebilmek fevkalâde önemlidir.

"Din eğitim ve öğretimine gereken önem verilmelidir"

İnsan hayatının, dolayısıyla toplum hayatının her safhasında var olan ve etkisini gösteren dinin, gayesini gerçekleştirebilmesi için iyi anlaşılması ve doğru yorumlanması şarttır. Bunun içinde, dinin kaynağından ve asliyetine uygun bir şekilde öğrenilmesi gerekir. Eğer din eğitim ve öğretimi gereği gibi yapılırsa, o zaman din, insan ve toplum hayatında huzur ve mutluluğun, sevginin, saygının, barışın, hoşgörünün, birlik ve beraberliğin kaynağı, yükselmenin ve yücelmenin dinamiği olur. Bu bakımdan din eğitim ve öğretimine gereken önem verilmelidir. Dinin öğrenilmesi sayesinde insan düşünce ve davranış yönünden olgunlaşacak, ahlâki güzelliğe erişimini sağlayacak, birlik-beraberlik, dirlik ve düzen içinde hem bu dünyada hem de ahirette mutlu olmasını sağlayacaktır. Milletimiz, asırlardır Kur'an-ı Kerîm'e derin bir muhabbet beslemiş, ona duyulan aşk, büyük bir sevgi atmosferi oluşturmuştur. Şehit olan Mehmetçiklerimizin ceplerinden çıkan Kur'an da bu milletin İslâm'a olan bağlılığının ve saygısının bir göstergesidir.Açılışını yapacağımız Sandallar Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursumuzun İlimizde geleceğin nesillerine Kur'an öğretecek anneleri yetiştiren önemli bir merkez olması dileğiyle, Kur'an Kursunun yapılmasında emeği geçen Diyanet İşleri Başkanlığımıza, maddi ve manevi katkıda bulunan tüm hayırseverlere huzurunuzda tebrik ve teşekkürlerimizi ifade ederek, Kur'an Kursumuzun İlimize ve Memleketimize hayırlı, uğurlu olmasını diler, saygı ve sevgiler sunarım" şeklinde konuştu.

"Bende bir Bolulu sayılırım"

Son olarak konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Bolu'nun Diyanet İşleri Başkanlığımızın eğitim hizmetleri tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Ben kendim de bu süreçten geçtim ve bundan 30 sene önce 45-50 gün Bolulu oldum" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Görmez, burada yaptığı konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye'nin yanı sıra Müslüman nüfus barındıran diğer ülkelere de hizmet götürdüğünü ifade ederek, bu açıdan bu tarz eğitim kurumlarının çok gerekli olduğunu belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hizmetlerinin giderek genişlediğini anlatan Görmez, şöyle konuştu:

"Rusya'nın içinde 20 milyon Müslüman kardeşimiz bizden hizmet istiyor. Bütün Türk Cumhuriyetleri bizden hizmet istiyor. Bugüne kadar çok da hizmetler yapıldı. Balkanlarla çok güzel münasebetlerimiz oluştu. Avrupa'da 4 milyon Müslüman millet varlığımıza hizmet götürüyoruz. Bu sene ilk defa Ramazan ayında Küba'ya imam gönderdik, Vietnam'a imam gönderdik. Brezilya'ya imam gönderdik. Tayland'a Hong Kong'a imam gönderdik. Ben Çin'den geliyorum Urumçi'den geliyorum, oradaki Müslüman kardeşlerimizin selamını getirdim. Sadece Urumçi değil Çin'deki diğer Müslümanlar da bizden hizmet istiyor. Onun için bu tür müesseselerimizin sayısını çoğaltmamız gerekiyor. Bu bir zorunluluk."

Konuşmasında eğitimin önemi de değinen Prof. Dr. Mehmet Görmez, sadece okumakla eğitimin tam manayla amacına ulaşmayacağını aynı zamanda olduğunu anlamak ve onu yaşamak gerektiğini vurguladı.

"Kadınları, kızları eğitimsiz kalmış Müslümanların kendi toplumlarında, bilgi toplumlarını, barış toplumunu, huzur toplumunu oluşturmaları mümkün değildir"

"Bugün bütün dünyada, bütün Alemi İslam'da din eğitiminin niteliği gittikçe önem arz ediyor" diyen Görmez, Biz millet olarak tarihimizde de bugünümüzde de öyle bir din eğitimi modeli geliştirdik ki, Allah'a hamd olsun. Akılla vahyi birleştiren. Dinle hayatı buluşturan. Kuran'ın ayetleri ile kainatın ayetlerini birbirinden ayırmayan. Akılla kalbi, ruhla bedeni birleştiren ve barıştıran. Bireyde ve toplumda barışı meydana getiren çok güzel bir din eğitimi anlayışımız var" ifadelerini kullandı.

Bu din eğitimi anlayışının daha da güzelleştirilerek devam ettirilmesi gerektiğini anlatan Görmez, bunu yaparken de kadın erkek ayrımı yapılmaması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında, Hz Muhammed'in "İlim kadın erkek herkese farzdır" hadisini hatırlatan Görmez, "Kadınları, kızları cahil kalmış toplumların abat olması mümkün değildir. Kadınları, kızları eğitimsiz kalmış Müslümanların kendi toplumlarında, bilgi toplumlarını, barış toplumunu, huzur toplumunu oluşturmaları mümkün değildir. Anneleri cahil kalmış nesillerin, geleceğimizi inşa etmeleri mümkün değildir. Onun için biz ailelerimizi güzelleştirmek, nesillerimizi inşa etmek, geleceğimizi ayağa kaldırmak için hiçbir ayrım yapmadan kadınlarımıza, kızlarımıza, erkek çocuklarımıza eğitim vermeye devam etmemiz lazım" dedi.

Konuşmasının ardından Kuran Kursunun açılışını gerçekleştiren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, daha sonra kuran kursunu gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı İbrahim Özçimen Mehmet Görmez Bolu Güncel Haberler

title