Haberler

Bakan Eroğlu: "Hasankeyf, Türkiye'nin Hatta Dünyanın En Örnek Ilçelerinden Biri Olacak"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de meteorolojinin çok geliştiğini belirterek, "Dünyanın en ileri teknolojilerini kullanıyoruz.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de meteorolojinin çok geliştiğini belirterek, "Dünyanın en ileri teknolojilerini kullanıyoruz. 2002 yılında Türkiye'de sadece 32 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu varken, şu anda bin 674 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonumuz var. O dönemde denizlerde bir tane bile yokken, şu anda 78 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu bulunuyor." dedi.

Eroğlu, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi'nde "Su ve Barış" temasıyla düzenlenen "4. İstanbul Uluslararası Su Formu'nun" ikinci bölümünde gerçekleştirilen "İslam Ülkeleri Meteoroloji Servisleri Genel Müdürleri Toplantısı"nda konuştu.

Farklı ülkelerden gelen meteoroloji genel müdürlerine, Türkiye'de bu alanda yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren Eroğlu, çıkışta AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de meteorolojinin çok geliştiğini ve ülkede köklü bir Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, "Dünyanın en ileri teknolojilerini kullanıyoruz. 2002 yılında Türkiye'de sadece 32 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu varken, şu anda bin 674 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonumuz var. O dönemde denizlerde bir tane bile yokken, şu anda 78 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu bulunuyor. 18 meteoroloji radarı, yıldırım tespit sistemleri gibi dünyanın en ileri teknolojilerine sahibiz." diye konuştu.

Fakir ülkeler için fon kurulması teklifi

Bakan Eroğlu, yaşanan gelişmeleri, İslam ülkeleri temsilcilerine anlattıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Onlara, 'Gelin tecrübelerimizi birleştirelim. Biz de Türkiye olarak her türlü desteği vereceğiz, hatta imkanları son derece sınırlı olan fakir ülkeler için bir meteoroloji fonu kuralım. Zengin ülkeler bu fon destek versin. Fakir ülkelerdeki bu meteoroloji ölçüm istasyonlarını kuralım.' şeklinde bir teklifim oldu. Moritanya, Senegal ile birlikte Afrika'nın en batısında yer alan büyük bir İslam ülkesi. Orasıyla canlı bağlantı yaptık. Oradaki arkadaşlarımız bizi dinledi. Biz de onları dinledik. Netice itibarıyla 2 tane daha otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu istediler. Gerçekten bu çok önemli. İş birliği gerçekleştirmemiz için karar aldık. Eğitim çalışmalarını birlikte yürütme yönünde karar aldık."

İslam ülkelerinden gelen meteoroloji genel müdürlerinin çok mutlu olduğunu, Türkiye'deki gelişmeleri yakından gördüklerini aktaran Eroğlu, "İnşallah, daha fazla faydalı olacağız." dedi.

"Dünyada örnek bir proje yapıyoruz"

Ilısu Barajı'nda yürütülen çalışmalar ve yakın zamanda taşınması planlanan Zeynel Bey Türbesi'ndeki faaliyetlerin geldiği noktayı da değerlendiren Eroğlu, "Zeynel Bey Türbesi'nin altına bir tabya inşa ettik. Onu yükseltiyoruz. Yükselttikten sonra bu yapıyı bir taşıyıcı vesilesiyle başka bir yere nakledeceğiz. Bu taşıma sırasında herhangi bir sıkıntı olmasın diye taşıyıcıyı kullanarak bir tecrübe yaptık. Şimdi her şey hazır. Yağmursuz, sakin bir hava olmasını istiyoruz. Böyle bir havada taşıyacağız. Zeynel Bey Türbesi'ni restore ettik, taşınmaya hazır hale getirdik. Taşıyıcıyı, yükü kontrol ettik. Krikolarla kaldırdık. Netice itibarıyla taşıyacağız." ifadelerini kullandı.

Bakan Eroğlu, Ilısu Barajı çalışmalarının da bitme aşamasına geldiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Barajın büyük bir kısmı bitti. Önümüzdeki yıl, su tutmaya başlayacak. Hasankeyf ile ilgili muhteşem bir şehir kuruyoruz. Ben şunu iddia ediyorum; Hasankeyf, Türkiye'nin hatta dünyanın en örnek ilçelerinden biri olacak. Sadece Zeynel Bey Türbesi değil, diğer tarihi eserleri de taşıyoruz. Tahrip olanlarının yerine benzerlerini yapıyoruz. Ayrıca, orada çıkan tarihi eserleri dünyaya göstermek için muhteşem bir müze yaptık. Hem kapalı hem de açık müze. Bunu, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devrettik. Onlar, işletmeye başladılar. Ayrıca Zeynel Bey Türbesi dışındaki diğer eserleri ve camileri de taşıyacağız. Su altında kalanları da koruyacağız. Dünyada örnek bir proje yapıyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Hasankeyf Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title