Haberler

AİHM'nin Eta Kararı

İspanyol bakanlar, AİHM'nin ETA mahkumu Rio'yla ilgili "serbest bırakma" kararına karşın politika değişikliğine gitmeyeceklerini vurguladı

İspanyol hükümeti yetkilileri, ETA mahkumu İnes del Rio'nun uzatılan cezasını iptal eden ve hemen serbest bırakılması yönünde görüş açıklayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararına saygı gösterdiğini ancak politikasında değişikliğe gitmeyeceğini açıkladı.

AİHM'nin İspanya içinde tartışılan kararıyla ilgili basına değerlendirme yapan Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon ve İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, hükümetin ne terörizme karşı ne de terör mahkumları politikasında bir değişiklik yapacağı mesajını verdi.

İspanyol medyası yaygın olarak, AİHM'nin kararının İnes del Rio'yla benzer durumda olan cezaevindeki 136 ETA üyesi ve bir çok adi suçlunun gelecek aylarda ve yıllarda serbest bırakılmasına zemin oluşturacağını savunsa da, İspanyol hükümeti söz konusu kararın şu an için sadece İnes'e ait olduğuna işaret etti.

Adalet Bakanı Gallardon, hükümet olarak terör kurbanlarının yanında olduklarını ve bu yüzden AİHM'nin kararının "kendilerini yaraladığını" ifade etti. AİHM'nin, İspanyol devletinin, ETA üyesi İnes del Rio'ya ödemesi gereken 30 bin avroluk manevi tazminatın "borca karşılık borç" olduğundan ödenmeyeceğini de söyleyen Gallardon, buna gerekçe olarak, geçmişte ETA mağdurlarına tazminat ödeme hükmü giyen İnes'in o dönemde "borcumu ödeyecek hiçbir mal varlığım yok" beyanatında bulunup, devlete borçlanmasını gösterdi.

Gallardon, AİHM'nin kararı sonrasında İnes'in serbest bırakılması olasılığının hükümete ait olmadığını, yarın toplanacak Ulusal Mahkeme'nin konuyu karara bağlayacağını söyledi.

İçişleri Bakanı Diaz da, "Bir mahkumun olası bir özgürlüğü, yasaların çiğneyip, cezasız kalınacağı anlamına gelmez. Güvenlik güçleri, hiçbir şekilde yasaların dışında hareket etmeyeceklerdir. Ama eğer serbest kalan ETA üyeleri kahraman gibi karşılanırlarsa harekete geçerler" dedi.

Öte yandan Bask özerk yönetimi hükümeti de, AİHM'nin kararı sonrasında, İspanyol hükümetine "ETA mahkumlarına uyguladığı politikayı gözden geçirmesi" çağrısı yaptı.

AİHM, İspanya'da ETA mahkumlarının cezaevindeki süresini uzatmaya yönelik olan ve ilk kez 2006 yılında ETA üyesi Henri Parot'a uygulandığından "Parot Doktrini" olarak adlandırılan uygulamadan dolayı İspanya'yı bugün mahkum etti. 2008'de serbest bırakılması gereken ancak İspanya Yüksek Mahkemesi'nin "Parot Doktrini"ni uygulamasıyla cezası 2017'ye kadar uzayan ETA üyesi İnes del Rio Prada'nın yaptığı itirazı kabul eden AİHM, İspanyol devletini suçlu bularak, İnes del Rio'nun en kısa zamanda serbest bırakılmasını istemişti. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title