Haberler

"Afganistan'a İlişkin İstanbul Süreci Dışişleri Bakanları Konferansı"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yarın Kazakistan'ın ev sahipliğinde Almatı'da düzenlenecek "Afganistan'a İlişkin İstanbul Süreci Dışişleri Bakanları Konferansı"na katılacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yarın Kazakistan'ın ev sahipliğinde Almatı'da düzenlenecek " Afganistan'a İlişkin İstanbul Süreci Dışişleri Bakanları Konferansı"na katılacak.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Davutoğlu'nun resmi ziyarette de bulunacağı Kazakistan'da, Afganistan ve Kazakistan'ın eş başkanlığında toplanacak "Afganistan'a İlişkin İstanbul Süreci Dışişleri Bakanları Konferansı"na katılacağı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin, Afganistan'da ve bölgesinde kalıcı istikrara katkı sağlamak amacıyla 2 Kasım 2011'de düzenlenen "Afganistan İçin İstanbul Konferansı" ile başlatılan "Güvenli ve İstikrarlı Bir Afganistan İçin Bölgesel Güvenlik ve İşbirliğine Dair İstanbul Süreci"nde aktif rol oynadığı, süreç çerçevesinde şimdiye kadar terörizm ve uyuşturucuyla mücadele, afet yönetimi, bölgesel altyapı, eğitim, ticaret ve yatırım fırsatları alanlarında güven artırıcı önlemlerin geliştirildiği, bunların Almatı'daki konferansın ardından uygulamaya geçirilmelerinin planlandığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, İstanbul Konferansı'ndan 14 Haziran 2012'de düzenlenen Kabil Bakanlar Konferansı'na kadar, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ile sürece eş başkanlık yapan Davutoğlu'nun, Türkiye'nin yanı sıra 14 bölge ülkesi, süreci destekleyen 16 ülke ve 19 uluslararası ve bölgesel örgütün katılmasının beklendiği konferans çerçevesinde katılımcı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmelerde bulunmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Davutoğlu'nun, Kazakistan'ı resmi ziyareti çerçevesinde Kazak mevkidaşı Yerlan İdrisov ile Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Ortak Strateji Planlama Grubu'nun toplantısına eş başkanlık edeceği belirtildi.

Bakanlık ayrıca Davutoğlu'nun ziyaretinde Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Dmitri Mezentsev ile ŞİÖ'nün Diyalog Ortağı olarak, söz konusu örgütle gerçekleştirilebilecek işbirliğine dair mutabakat belgesini imzalamasının, Kazakistan'da yerleşik Türk vatandaşlarıyla ve iş çevreleriyle bir araya gelmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

Açıklamada, Bakan Davutoğlu'nun ziyaretinin ikinci gününde Türkistan'a geçerek, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'ni ziyaret edip çeşitli temaslarda bulunacağı, ziyaret vesilesiyle Davutoğlu başkanlığında Türkiye'nin bölge ülkelerdeki büyükelçileriyle bir istişare toplantısının da yapılacağı bildirildi. - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Kazakistan Afganistan İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title