Haberler

AB, Kosova'da Sırbistan'a ait banka şubelerinin kapatılmasını endişeyle not etti

Güncelleme:

Avrupa Birliği (AB), Kosova kurumlarınca düzenlenen operasyonla ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren Sırbistan'a ait 'Posta Tasarruf Bankası'nın 6 şubesinin kapatılmasını 'endişeyle not ettiklerini' bildirdi. AB, Kosova ve Sırbistan'ı müzakere masasına dönüp bu konuları Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ele almaya çağırdı.

Avrupa Birliği (AB), Kosova kurumlarınca düzenlenen operasyonla ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren Sırbistan'a ait "Posta Tasarruf Bankası"nın 6 şubesinin kapatılmasını "endişeyle not ettiklerini" bildirdi.

AB'den yapılan yazılı açıklamada, söz konusu şubelerin kapatılmasının, gerilimi tırmandırıcı nitelikte ve normalleşme ruhuna aykırı olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Pazartesi günkü operasyon, Kosova makamlarının dost ve müttefikleriyle işbirliği yerine tek taraflı ve koordinasyonsuz eylemlere öncelik verdiğini bir kez daha kanıtladı." denildi.

Ayrıca bu durumun, sürdürülebilir alternatiflerin yokluğunda, Kosovalı Sırpların ve Sırbistan'dan mali transfer almaya uygun diğer toplulukların günlük yaşamları ve yaşam koşulları üzerinde olumsuz etkileri olacağına vurgu yapıldı.

AB, söz konusu banka şubelerinin kapatılmasını "endişeyle not ettiklerini" bildirirken, Kosova ve Sırbistan'ı, müzakere masasına dönüp bu konuları Belgrad- Priştine Diyalog Süreci kapsamında ele almaya çağırdı.

Kosova Merkez Bankasının "avro" kararı

Kosova Merkez Bankasının (BQK) ülkedeki nakit ödeme işlemlerinde kullanılabilecek tek para biriminin avro olduğunu düzenleyen yönetmeliğinin 1 Şubat'ta yürürlüğe girmesiyle Kosova ile Sırbistan arasında zaman zaman yaşanan krizlere bir de "para birimi" meselesi eklendi.

Avro, Kosova'da 2002'den bu yana tek resmi para birimi olsa da ülkede Sırpların çoğunlukta bulunduğu tüm yerleşim yerlerinde ödeme için Sırp dinarı kullanılıyor, bu bölgelerde Sırbistan'a ait kurumlarda çalışanların maaşları, emekli maaşları, sosyal yardımlar ve çocuk yardımları da Sırp dinarıyla ödeniyordu. Söz konusu işlemler çoğunlukla "Posta Tasarruf Bankası" aracılığıyla yapılıyordu.

BQK'nin yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle ülkede Sırp dinarı kullanımı da "dolaylı" olarak yasaklandı.

1 Şubat'tan 1 Mayıs'a kadar süren geçiş döneminde iki ülke müzakerecileri soruna çözüm bulmak adına birçok defa Brüksel'de bir araya geldi ancak görüşmelerden anlaşma çıkmadı. Geçiş döneminin tamamlanmasının ardından, Kosova'nın kuzeyinde faaliyet gösteren Sırbistan'a ait "Posta Tasarruf Bankası"nın 6 şubesi, Kosova kurumlarınca dün düzenlenen operasyonla kapatıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Operasyon Sırbistan Priştine Belgrad Kosova Banka Avrupa Birliği Uluslararası İlişkiler Politika Ekonomi Güncel Haberler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Bakmadan Geçme

ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Şırnak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Şırnak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title