Haberler

AB Başkanı Kaymakcı, AB'ye "Türkiye'deki reform sürecini teşvik edici rolü üstlenme" çağrısı yaptı

Güncelleme:

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, AB'nin bu dönemde teşvik edici rol oynaması ve Türkiye'ye karşı ayrımcılık yapmaması gerektiğini belirterek, AB'den "aile üyelerine farklı muameleler yapmamasını" beklediklerini vurguladı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, AB'nin bu dönemde teşvik edici rol oynaması ve Türkiye'ye karşı ayrımcılık yapmaması gerektiğini belirterek, AB'den "aile üyelerine farklı muameleler yapmamasını" beklediklerini vurguladı.

Kaymakcı, Türkiye Adalet Akademisi tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen "Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması: Aile Üyelerinin Haklarının Daha İyi Korunması" Projesinin açılışında konuştu.

Bugün burada daha ziyade AB Başkanı sıfatını kullanmak istediğini vurgulayan Kaymakcı, Mart 2021'de açılışı resmen yapılan bu projenin aile mahkemelerinin etkinliğinin artırılması ve aile üyelerinin korunması adına çok değerli olduğunu dile getirdi.

Kaymakcı, Türkiye'nin Avrupa ailesinin bir parçası olduğunu vurgulayarak, Türkiye'ye hak ettiği hukukun gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinin, önemli bir süreç olduğuna dikkati çeken Kaymakcı, bu süreçte ekonomik, sosyal ve hukuki alanda önemli çalışmalar ve dönüşümler yaptıklarını söyledi.

Kaymakcı, Avrupa ailesinin daha fazla güçlenmesi için de Türkiye'nin AB üyelik sürecini ilerletmek istediğini belirterek, "Bu anlamda aday ülke olarak, son 20 yılda Katılım Dışı Mali Yardımlar adı altında IPA fonlarından yararlandık ve bu fonların bir kısmını da özellikle yargı, hukuk sistemimizi, insan hakları alanındaki çalışmaların çok daha iyi bir noktaya götürülmesi için kullanmaya devam ediyoruz." dedi.

Burada Adalet Bakanlığının en önemli ortaklarından biri olduğunun altını çizen Kaymakcı, Türkiye'nin AB üyelik ve fon sürecinde gerçekleştireceği çalışmalar ve bu süreci sahiplenmesinden dolayı Adalet Bakanlığına teşekkür etti.

Faruk Kaymakcı, Adalet Akademisinin de AB üyelik sürecinde doğmuş ve adalet sistemini güçlendirmeye yönelik önemli adımlar atmış bir program olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde özellikle Kopenhag siyasi kriterleri ve 23. fasıl yargı ve temel haklar faslında önemli adım attıklarını kaydeden Kaymakcı, "Maalesef Avrupa Birliği 23 ve 24. fasılları açmamakla Türkiye'deki reform sürecini teşvik edici rolü üstlenmek istemedi. Keşke 23 ve 24. fasıllar açılmış olsaydı, bugün belki Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz çok daha farklı noktada da olabilirdi." diye konuştu.

"Bu aslında bir çelişki"

Kaymakcı, son 20 yılda önemli projeleri birlikte gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle IPA-II döneminde yani 2014-2020 döneminde adalet, yargı, temel haklar, insan hakları, özgürlükler alanında 70 milyon avroluk IPA projesi yapmıştık ancak, Avrupa Birliği maalesef kendisiyle de çelişkiye düşerek bu projelerin bazılarını, ki bunların bir kısmı Avrupa Konseyiyle birlikte yaptığımız projelerdi, bunları askıya aldı, uygulamadı. Bu aslında bir çelişki. Avrupa Birliği bir aday ülkeyi hem yargı ve temel haklar konusunda eleştiriyor. Ama diğer yandan aday ülkenin yargı ve temel haklar konusunda kendisini daha ileri noktaya götürecek projeleri de askıya alıyor. Dolayısıyla bu yanlış anlayışın bir an önce değişmesini istiyoruz."

AB'nin bu dönemde teşvik edici rol oynaması gerektiğini ve Türkiye'ye karşı ayrımcılık yapmaması gerektiğini ifade eden Kaymakcı, AB'den "aile üyelerine farklı muameleler yapmamasını" beklediklerini vurguladı.

Kaymakcı, "Üyeler ile adaylar arasında adalet söz konusu olduğu zaman AB'nin gerçekten uluslararası hukuka uygun davranması da çok önemli." dedi.

2021'den itibaren IPA-III dönemine girdiklerini kaydeden Kaymakcı, "Ümit ediyoruz 2021-2027 döneminde de adalet sistemimiz IPA kapsamında ve diğer alanlarda da Avrupa Birliğiyle Avrupa konseyiyle projeler geliştirmeye devam edecek." ifadesini kullandı.

Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Kaymakcı, proje ile Türkiye'nin bu konudaki deneyimlerinin daha iyi bir noktaya, AB ve Avrupa Konseyi standartlarına benzer hatta onlardan daha ileri standartlara geleceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title