Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Bayram dolayısıyla Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'da törenler yapıldı

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlandı.

Bursa'da kutlamalar, Atatürk Caddesi'ndeki tarihi Valilik binasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Vali Münir Karaloğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından tebriklerin kabul edilmesiyle başladı.

Valilik binasının karşısında yer alan Heykel Meydanı'ndaki törende ise ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bunun ardından Karaloğlu, Saldık ve Altepe, tören alanına araçla gelerek halkı selamladı.

Öğrencilerin şiirler okuması, halk oyunu ile kılıç kalkan ekiplerinin gösterileriyle devam eden tören, resmi geçit ve "Türkiye'nin ilk yerli tramvayı" İpekböceğinin geçişiyle sona erdi.

Bu arada, program öncesi Heykel Meydanı'nda toplanan ve slogan atan bir grup, tören alanına girmek istedi. Tören geçişinin yapılacağı caddede bir tur atan grup, bunun ardından alanın dışına çıkarıldı. Tören başladığı sırada da slogan atmayı sürdüren grup daha sonra dağıldı.

Balıkesir

Balıkesir'de, Kuva-yi Milliye Meydanı'ndaki tören, Vali Ahmet Turhan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Fahri Kır ve Belediye Başkanı İsmail Ok'un, araç üzerinden katılımcıları selamlamasıyla başladı.

Turhan, törende yaptığı konuşmada, bayramı ve Cumhuriyet'i armağan eden, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazileri şükran ve minnetle andıklarını söyledi.

Türk milletinin, dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş kahramanlık destanları yazarak verdiği Milli Mücadele sonunda Cumhuriyet'in kurulduğunu anlatan Turhan, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet'in 90'ıncı yıl dönümünü, Kuva-yi Milliye hareketinin ilk başladığı Balıkesir'de kutlamanın ayrı bir anlamı var. Çünkü Balıkesir'in yiğit evlatları, milletimizin istiklal ve istikbalini kurtarmak için 18 Mayıs 1919'da Alacamescit'te toplanmış ve işgalcilere karşı silahla teşkilatlanarak karşı koyma kararı almıştır. Cumhuriyet'e giden yolda inançlarını Alacamescit'te buluşturan, milletiyle bütünleştiren Kuva-yi Milliyeye öncülük eden 41 vatanseveri bağrından çıkaran aziz Balıkesirliler, bu bağımsızlık mücadelesiyle ne kadar övünseniz azdır."

Tören, öğrencilerin şiirler okuması, Balıkesir Karesi Mehteran Takımının konseri ve halk oyunları ekiplerinin sunduğu gösterilerin ardından resmi geçitle tamamlandı.

Öte yandan, Türkiye Motosiklet Platformu tarafından ülke genelinde eş zamanlı organize edilen motosiklet korteji, Balıkesir'de de gerçekleştirildi. 10riders Balıkesir Motosiklet Kulübü Derneği organizasyonuyla yapılan korteje katılan yüzlerce motosikletli ve bisikletli, şehir turu attıktan sonra Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu.

Çanakkale

Çanakkale'de kutlamalar, Vali Ahmet Çınar'ın, Valilik fuayesinde tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

Kordon Boyu'nda düzenlenen törende ise ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Çınar, törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90'ıncı yaşının kutlandığını söyledi.

Cumhuriyet'in, ulu bir çınar gibi tarihin derinliklerine köklerini salarken ufuklara ve yükseklere de dallarını uzattığını belirten Çınar, "Büyük devletimiz, Türkiye Cumhuriyetimiz, ebedi olduğu için yaşlanmak onun için söz konusu değil. Her yıl, her yeni yaş onun daha da büyümesi demektir" dedi.

Öğrenciler ve askeri birliklerin katılımıyla gerçekleştirilen resmi geçidin ardından Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait römorkörler, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Deniz Polisi botları ile Türk bayraklarıyla donatılan Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçı tekneleri, Çanakkale Boğazı'nda gösteri yaptı.

Törene, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Yalova

Yalova'daki kutlamalar kapsamında Vali Esengül Civelek, Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma ve Belediye Başkanı Yakup Koçal, Valilik'te tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören ise Civelek, Kızılelma ve Koçal tarafından halkın bayramının kutlanmasıyla başladı.

Civelek, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk milletinin her türlü zorluk ve imkansızlıklara rağmen azim ve inançla yürüttüğü Milli Mücadele sonucu kurulduğunu anlattı.

Cumhuriyet'in en büyük erdeminin, Türk toplumuna ulus olma bilinci vermesi ve bireyi yurttaşlık konumuna yükseltmesi olduğunu vurgulayan Civelek, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı olan 2023'te hedefimiz; dünyanın en güçlü ve lider ülkeleri arasında ilk 10'da yer alabilmektir. Bu hedefe ulaşmak, geleceğin ülkesi olmak için hepimiz var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizi yarınlara taşımak, en değerli varlığımız Cumhuriyet'i korumak, sonsuza dek yaşatmak bizlerin görevidir, sorumluluğudur" diye konuştu.

Öğrenciler tarafından şiirler okunması, Yalova Folklor Eğitim Merkezi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (YAFEM) ile Yalova Kuzey Kafkas Kültür Derneği ekiplerinin halk oyunu gösterileriyle devam eden tören, resmi geçitle sona erdi. - Bursa

Kaynak: AA / Güncel

Balıkesir 29 Ekim Yalova Politika Güncel Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

title