Haberler

26 Yaşındaki Chowdhury'nin Su Arıtma Şirketi Dünyayı Kurtaracak

Güncelleme:

26 yaşındaki Minhaj Chowdhury'nin kurduğu Drinkwell adlı su arıtma şirketi dünyayı kurtarabilir.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden 26 yaşındaki Minhaj Chowdhury'nin kurduğu su arıtma şirketi Drinkwell, su kirliliğiyle mücadele için verimli bir teknoloji ve sürdürülebilir bir ekonomik model öneriyor. Drinkwell küresel bir problem haline dönüşen su kıtlığına çözüm olabilir.

663 MİLYON İNSAN İÇME SUYUNA ULAŞAMIYOR

UNICEF'e göre 663 milyon insan içme suyuna ulaşamıyor, yaklaşık iki buçuk milyar insanın da temizlik için yeterli suyu yok. Su kıtlığı dünyanın en büyük problemlerinden biri.

2025'DE DÜNYANIN ÜÇTE İKİSİ SU KITLIĞI ÇEKECEK

Bu gidişle 2025 yılında dünyanın üçte ikisi su kıtlığı sorunları yaşayacak. Gelecekte bu problemin daha da büyümesinden endişe ediliyor. Ama 26 yaşındaki bir genç bütün bu problemleri çözebilir.

DRINKWELL ARSENİKLİ SUYU ARITIYOR

Johns Hopkins Üniversitesi'nde kamu sağlığı çalışan Minhaj Chowdhury 2013 yılında Drinkwell adlı bir şirket kurdu. Bu şirket sularında insanları ölüme götürecek kadar tehlikeli derecede arsenik ve florit olan fakir bölgelere su arıtma hizmeti veriyor.

İşin acı tarafı sudaki arsenik kirlilğinin kaynağının da gelişme olması. IMF ve Dünya Bankası'nın fon sağladığı yardım projeleriyle açılan foseptik kuyuları farkında olmadan topraktaki arseniğin su kaynaklarına karışmasına sebep olmuş. Bu özellikle Bangladeş ve Hindistan'da milyonlarca insanı etkileyen zehirlenmelere sebep olmuş.

"SU İNSAN HAKKI OLMALI"

Chowdhury Mic'e yaptığı açıklamada şöyle diyor: "Su kesinlikle bir insan hakkı olarak düşünülmeli. İhtiyaç sahibi insanlara su sağlanması kar amaçlı olmamalı, bu develtin görevi. Ama kurumlar işlemiyor. Sivil toplum kuruluşları da sürdürülebilir şekilde çalışıyorlar."

EKONOMİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ OLAN BİR MİKRO-İŞLETME MODELİ

Drinkwell bu probleme çözüm olarak bir mikro-işletme modeli öneriyor. Küçük yerel şirketler arıtma tesislerini kendini sürdürebilen işletmeler haline getiriyor. Chowdury bu ekonomik kazancın uzun vadede bu tesislerin çalışması ve bakımının yapılması için gerekli olduğunu söylüyor.

Drikwell'in danışmanlarından Trisha Chakraborty "Geçmişte arıtma tesisleri ancak dış yardımlarla ayakta duruyordu" diyor, "ama bugün mikro-kredilerle girişimcileri temiz su satmaya teşvik edebiliyoruz, bu şekilde dış yardımla yapılabileceklerin çok daha ötesine geçebiliriz. Böylece insani yardıma bağımlı olmayan, kendi ayakları üzerinde durabilen bir iş modeli geliştirmiş olacağız."

YENİ VE ÇOK DAHA VERİMLİ ARITMA TEKNOLOJİSİ

Drinkwell'in farkı, su arıtmayı çok daha verimli yapabilmesi. Suyun yarısını israf eden alternatiflerine karşın, şirketin kurucularından Arup K. SenGupta'nın geliştirdiği teknoloji sadece yüzde 1 su kaybediyor. Bu şu ana kadar geliştirilenlerin en mükemmeli.

Kaynak: mic.com

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Teknoloji Güncel Haberler

500

Yorumlar (9)

ÖKKEŞ ŞARKLİ GÖLBASİ-ADY ITFAİYE MÜDÜRÜ:

bize ne yaw bilimden bizler cübbeli ahmet , hatiboglu, kanal9 ve tayyibi izlerik yeter meeeeeeeee

3
7
yanıtYanıtla
ZEPLİN:

adamda sermaye var şirket kurmuş makine almış. elin oğlu yapıyor diyenlere duyrulur. bizimde hayallerimiz var planlarımız var . petrol vardıda bizmi içtik ulann

8
0
yanıtYanıtla
ANADOLU SON VATAN!:

türkiyede denize kıyısı olan bölgelerde nem oranı çok yüksek bölgeler var. bu nemi suya dönüştüren verimli makinalarla, baralar su ile doldurulabilir, elektrik üretilebilir.

7
0
yanıtYanıtla
HacıdayıMobil-ANDROID:

Bizim makarna kafalarda, evde akşama kadar dizi, evlilik programı, hoca programı izlesin, sonrada büyük ülke desin

6
0
yanıtYanıtla
ANADOLU SON VATAN!:

onlarca termik santral in soğutma suyu boşa akıyor! yollar ısıtılabilir, şehirler ısıtılabilir, seralar ısıtılabilir. türkiye birazcık gayret etse bir türkiye nüfusu kadar insanı daha bakar!

4
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

iyide güzel kardeşim biz bu cihazı türkiyede 2000 den beri satıyoz sırf markayı reklam yapa bilmek için haber yapmışsınız tosuncuklar bunları ancak vaybe diyenler kanar.

1
2
yanıtYanıtla
DÜŞÜNENE TÜRK:

Böyle bir film vardı gecen yıl çıkan su arıtma tesislerin diğer kötü tarafını gösteren filmin adıKAÇIŞ YOK bu filmi izlemeden habere iyi yorum yapmayın

2
0
yanıtYanıtla
gözlemMobil-ANDROID:

inşAllah bütün dünya ülkelerinde faydası olur, hayırlısı olsun

1
1
yanıtYanıtla
MuratMobil-ANDROID:

Tamam da haberi okuyorum okuyorum yok mikro kredi yok mikro bu suyu nasıl temizliyor ne yapıyor denizden içme suyumu üretiyor içme suyun içindeki mikropları mı öldürüyor ne farkı var şu andaki piyasada kilerden bizde kurulu korbon. Yumuşatma. Rivoz ozmoz, ulra viole var ekstara 4 tane de koku tat için filtreden geçiyor içme suyuna dönüşüyor bunun ne farkı var haberde yazmıyor 26 yaşında dünyayı kurtaracakmış pehh

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title