Haberler

2022'ye Bakış: Çin'in İnsanlı Uzay Programı

Güncelleme:

ANONS 1 (İngilizce): LİU YUTİAN, Xinhua muhabiri: "2022, Çin'in insanlı uzay programının 30. yıldönümü olması ve Tiangong uzay istasyonunun inşaatının tamamlanması açısından önemli bir yıl."2022'de toplam dokuz Çinli astronot, ülkenin Tiangong Uzay İstasyonu'nda kaldı.

ANONS 1 (İngilizce): LİU YUTİAN, Xinhua muhabiri:

"2022, Çin'in insanlı uzay programının 30. yıldönümü olması ve Tiangong uzay istasyonunun inşaatının tamamlanması açısından önemli bir yıl."

2022'de toplam dokuz Çinli astronot, ülkenin Tiangong Uzay İstasyonu'nda kaldı.

2022'de ayrıca, uzay istasyonunu inşa etmek için üç araç dışı faaliyet gerçekleştirildi.

ANONS 2 (İngilizce): LİU YUTİAN, Xinhua muhabiri:

"Bu yıl Çin'in uzay araştırmalarında birçok ilk başarıldı."

Shenzhou-13 astronotları, 183 gün boyunca uzay istasyonu kompleksinde yaşayıp çalıştıktan sonra Nisan ayında Dünya'ya döndü. Böylece Çinli astronotlar, tek bir görevde o dönem için uzayda en uzun süre kalarak bir ilke imza attı.

SES 1(Çince): HUANG WEİFEN, Çin'in insanlı uzay programının astronot sisteminin baş tasarımcısı:

"Shenzhou-13 görevi, Çin'in uzay istasyonunun temel teknolojilerinin teyit edilmesinin tamamladığını gösterdi. Görevin değerlendirilmesinden sonra, uzay istasyonunun yörünge inşaatına geçilecek."

Çin'in uzay istasyonunun ilk laboratuvar modülü olan Wentian, Temmuz ayında Tianhe çekirdek modülünün kombinasyonuyla başarılı şekilde kenetlendi. Böylece Çin'in 20 tonluk iki uzay aracı ilk kez yörüngede buluşma ve kenetlenme gerçekleştirmiş oldu.

Kargo uzay aracı Tianzhou-5 ise Kasım ayında Tiangong uzay istasyonuyla 2 saat içinde hızlı bir otomatik buluşma ve kenetlenme gerçekleştirerek dünya rekoru kırdı.

Shenzhou-15 astronotları da Kasım sonu ve Aralık başında, Shenzhou-14 mürettebatıyla Çin'in uzay tarihinde ilk kez olmak üzere yörüngede rotasyon gerçekleştirdi ve böylece, sonrasında yapılacak normal rotasyon modelinin fizibilitesi teyit edilmiş oldu.

ANONS 3 (İngilizce): LİU YUTİAN, Xinhua muhabiri:

"Çinli astronotlar uzayda kaldıkları süre boyunca, uzay bilimi ve dış uzay keşiflerinin yaygınlaşmasını da destekledi."

Çinli astronotlar Mart ve Ekim aylarında, uzay istasyonundan gençleri insanlı uzay uçuşu ve keşiflere olan ilgilerini geliştirmeye teşvik etmeyi amaçlayan "Tiangong Sınıfı" serisinin iki dersini verdi.

2022'de Çinli astronotlar ayrıca, Çin, ABD, Afrika ve ASEAN ülkelerinden öğrencilerle göreve ilişkin deneyimlerini paylaşmak ve soruları yanıtlamak amacıyla görüştü.

SES 2 (İngilizce): ABDİ KUMSA, Etiyopyalı Öğrenci:

"6, 7 yaşımdan beri astronot olmanın hayalini kuruyorum. Benim için astronotlardan biri olma umudu var."

SES 3 (İngilizce): MARON NICHOLAS, Filipinli öğrenci:

"Yalnızca gezegenin dışında neler keşfedebileceğimiz hakkında değil, astronotların dışarıda yaşadıkları farklı durumlar hakkında da bilgi edinmek istiyoruz."

ANONS 4 (İngilizce): LİU YUTİAN, Xinhua muhabiri:

"Çin'in insanlı uzay programı 1992 yılında üç aşamalı bir stratejiyle başladı.

Shenzhou-15 görevi, uzay istasyonu inşaatının son aşamasını tamamlayarak istasyonun uygulama ve geliştirilmesinin ilk aşamasını başlatacak."

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Beijing'den bildiriyor. (XHTV)

Kaynak: Xinhua / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title