Haberler

Gül: "Türkiye Kıbrıs Türk'ünün Vereceği Kararın Arkasında"

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs Meselesinin ve Kıbrıs Türkü'nün Haklı Mücadelesinin Türkiye İçin Önem ve Önceliğini Vurgulayarak, Türkiye'nin Kıbrıs Türk'ünün Vereceği Kararın Arkasında Olacağını İfade Etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs meselesinin ve Kıbrıs Türkü'nün haklı mücadelesinin Türkiye için önem ve önceliğini vurgulayarak, Türkiye'nin Kıbrıs Türk'ünün vereceği kararın arkasında olacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Kıbrıs meselesinin ve Kıbrıs Türkü'nün haklı mücadelesinin Türkiye için önem ve önceliğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Talat ile Kıbrıs ile ilgili müzakereler hakkında görüş alış verişinde bulunduklarını belirtti. Gül, daha önce de ilan edildiği gibi Türkiye'nin Kıbrıs Türk'ünün vereceği kararın arkasında olacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu müzakerelere Kıbrıs Türklerinin yapıcı bir şekilde başlamasından duyduğu memnuniyeti yineleyerek, "Ülkemiz de Kıbrıs Türkleri de Kıbrıs sorununun barışçı bir şekilde çözümü için elinden gelen her şeyi yaptı" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 2004 yılına kadar bütün dünyanın anlaşmazlığın bir tarafı olarak Kıbrıs Türklerini ve Türkiye'yi bildiklerini ifade ederek, 2004 yılındaki referandumun ardından kimin çözüm istediğinin, kimin uzlaşmadan yana olup kimin olmadığının görüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Talat'ı bu müzakerelerde desteklediğini yineleyerek, bu sürecin bir takvime bağlanması ve ne zaman sonuçlandırılacağının bilinmesi gerektiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin müzakerelerin bu yılın sonunda neticelenmesini ve her iki tarafın halkının onayına sunulmasını arzu ettiğini, ancak bunun 2009 sonuna kadar mümkün görünmediğini belirtti.

Bulunacak çözümün, kalıcı ve bütün Kıbrıslıların beraber, barış ve iş birliği içerisinde yaşayabilecekleri bir çözüm olması gerektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bunun için de Birleşmiş Milletlerin iki kesimlilik, siyasi eşitlik ve yeni bir ortaklık parametrelerinin kesinlikle göz ardı edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin müzakereleri desteklediği ve barış içerisinde bir çözümün gelmesini istediği vurgulayarak, "Bütün dünya kamuoyu tarafından bilinsin ki, Kıbrıs Türkleri hiçbir zaman Ada'da bir azınlık statüsünde asla olamaz" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Talat da açıklamasında, Türkiye'nin desteğinin kendileri açısından son derece önemli olduğunu belirtti. (ANKA)

(HM/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title