Haberler

Gül: Türk-amerikan İlişkileri Yeni Boyutlar Kazandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Geçmişte Geleneksel Olarak Savunma ve Güvenlik Eksininde Gelişen Türk-amerikan İlişkilerinin Artık Yeni Boyutlar Kazandığını Bildirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçmişte geleneksel olarak savunma ve güvenlik eksininde gelişen Türk-Amerikan ilişkilerinin artık yeni boyutlar kazandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''ABD'ye Cumhurbaşkanı olarak yapacağım ilk ziyaretin de iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri, diyalog ve dayanışmayı, terörizmle mücadele başta olmak üzere, bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrarın korunması açısından işbirliğimizin önemini bir kez daha karşılıklı olarak teyit edeceğine ve ikili ilişkilerde açılan yeni fırsat pencerelerinin tespitine olanak tanıyacağına inanıyorum'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ABD Başkanı George W. Bush'un daveti üzerine bu ülkeye gittiğini ve 8 Ocak Salı günü Bush ile bir araya geleceğini belirtti.

Bush ile görüşmelerinde, içinde bulunulan yeni konjonktürde Türk-Amerikan ilişkilerini gözden geçireceklerini ve bu ilişkilerin her alanda daha da pekiştirilmesini hedefleyeceklerini kaydeden Gül, bu bağlamda, ikili işbirliği konuları ile bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınacağını ifade etti. Gül, ''Terörizmle mücadelede iki ülke arasında ve uluslararası planda sürdürülen işbirliği, Ortadoğu'daki son gelişmeler, Pakistan, Afganistan, Irak ve Lübnan'daki genel güvenlik ve siyasi ortam, Kıbrıs meselesi ve ülkemizin Avrupa Birliği üyelik süreci hakkında görüş alışverişinde bulunacağız'' diye konuştu.

Uluslararası ilişkilerde ortaya çıkan yeni ortamda Türkiye-ABD arasındaki işbirliğinin önemini koruduğunu vurgulayan Gül, geçmişte geleneksel olarak savunma ve güvenlik ekseninde gelişen Türk-Amerikan ilişkilerinin artık yeni boyutlar kazandığını bildirdi.

Bu ilişkilerin ekonomi, ticaret, yatırım, enerji, ortak AR-GE programları geliştirilmesi, bilimsel-teknolojik ve akademik işbirliği, toplumlar arası temas gibi boyutlarda çeşitlendiğini ve derinleştiğini dile getiren Gül, şunları kaydetti:

''Bu değişimin doğal bir sonucu olarak da günümüzde kamuoyu algılamaları ilişkilerimizde ön plana çıkmış durumdadır. Türk-Amerikan ilişkileri son aylarda ise Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörü ve asılsız Ermeni iddiaları gibi gelişmelere odaklanmak durumunda kalmıştır.

Oysa, bu ilişkilerin özü, kapsamı ve anlamı ile bu sorunların çözümünde başlatılan güçlendirilmiş işbirliğinin ABD ile ilişkilerimizde yarattığı yeni potansiyelin kamuoyumuzca doğru anlaşılabilmesi önem taşımaktadır.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title