Haberler

Göç ve Uyum Sempozyumu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 3'ü kendi doğduğu ülkelerin dışında yaşamaktadır.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 3'ü kendi doğduğu ülkelerin dışında yaşamaktadır. Göçmenlerin 60 milyondan fazlası da sığınmacı, mülteci ve başka bir koruma statüsüyle yuvalarından uzak bir şekilde yaşamaktadır." dedi.

Çalık, AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığınca "Anadolu Dünya Dolu" sloganıyla Point Hotel'de düzenlenen "Göç ve Uyum Sempozyumu"ndaki konuşmasında, sempozyumda göç edenler ve göçe zorlananların durumlarını, uyumlarını ve sorunlarını konuşmak istediklerini belirterek, AK Parti olarak hiçbir zaman soruyu cevapsız, sorunu çözümsüz bırakmadıklarını ifade etti.

Göç ve uyumu akademisyenlerle konuşacaklarını vurgulayan Çalık, sempozyumda 1951 Cenevre Sözleşmesi'ni, göç ile eğitimi, kadını, çocuğu, kalkınmayı, yerel yönetimleri, uyum ve sosyal politikaları konuşmak istediklerini aktardı.

Çalık, sınırları aşan insan hareketlerinin tarihin eski dönemlerinden beri devam ettiğini, neden ve sonuçlarıyla dinamik bir süreç olan göçün toplumları, politikaları, devletleri ve sistemleri ciddi manada etkilediğini kaydetti.

Tüm dünyada adeta bir göç çağının yaşandığına işaret eden Çalık, şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 3'ü kendi doğduğu ülkelerin dışında yaşamaktadır. Göçmenlerin 60 milyondan fazlası da sığınmacı, mülteci ve başka bir koruma statüsüyle yuvalarından uzak bir şekilde yaşamaktadır. Son yıllarda Türkiye göç hareketleri için transit bir ülke olmak yanında aynı zamanda hedef ülke konumuna gelmiştir. Artan ekonomik gücümüz, istikrarımız bir çekim unsuru oluşturmaktadır. Bulunduğumuz coğrafyada yaşanan siyasi istikrarsızlıklar ülkemize yönelik göçü tetikleyen önemli sebeplerden başkasıdır. Türkiye artık göç veren değil, göç alan bir alan ülke pozisyonundadır. Bugün Türkiye'de kendi rengi ve kimliğiyle 191 farklı ülkeden 4,3 milyon göçmen yaşamaktadır."

"Bizim için göç, korkulması gereken bir şey değil"

Çalık, göç alanında yaptıkları işleri istatistiklerle, kanunlarla, uluslararası hukuk ile ilgili olmasının ötesinde, medeniyetin, tarihin, inancın ve insanlığın gereği olarak gördüklerini bildirdi.

"Biz dünyaya insan nasıl olunur gösteren bir milletiz. Ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı çok iyi biliyoruz." diyen Çalık, şöyle devam etti:

"Çareler üretmek, yaralar sarmak, bilenleri burada dinlemek amacıyla bu sempozyumumuzu organize ettik. Bizim için göç, korkulması gereken değil, yönetilmesi gereken bir süreçtir. Çünkü göç olgusu başlı başına iyi ya da kötü bir olay değildir. Biz göçe ve göçmenlere yalnızca kriminal gözle değil, sadece güvenlik konseptiyle değil, uyguladığımız sosyal politikalarımızla baktık. Biz göçmenlere kültürümüzün, medeniyetimizin ve inancımızın değerleriyle baktık ve bakmaya da devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Başbakanımızın öncülüğünde açık kapı politikamızla öncelikle yuvasını ve vatanını terk etmek zorunda kalan insanların tamamına kucak açtık. Dünyaya ve insanlığa örnek olduk. Bu bizim insani ve İslami olduğu kadar tarihi bir sorumluluğumuzdur."

Çalık, Türkiye tarihinde ilk kez göç yönetimi ve uyum politikaları kavramının 15 yıllık AK Parti iktidarı döneminde gündeme geldiğini belirterek, emek verenlere teşekkür etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında alınan karara da değinen Çalık, "Kudüs'ü nasıl sahipsiz bırakabiliriz ki nitekim bırakmadık. Kudüs'ü Filistin'in tarihi, hukuki ve ebedi başkenti ilan eden yine biz olduk. İnşallah hep birlikte özgür Filistin'in başkenti Kudüs'te bir araya geleceğimiz günler de gelecek." diye konuştu.

Sempozyuma, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam ile milletvekilleri ve diğer yetkililer de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Öznur Çalık Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title