Haberler

Giresun: Giresun'da 'Fındık Zirvesi' Değerlendirmesi

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yamak, Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan Fındık Zirvesi'nde alınan kararları 'geç kalınmış kararlar' olarak nitelendirirken, bu kararların alınmasının ardında da cevap bekleyen birçok sorunun bulunduğunu ileri sürdü.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yamak, Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan Fındık Zirvesi'nde alınan kararları 'geç kalınmış kararlar' olarak nitelendirirken, bu kararların alınmasının ardında da cevap bekleyen birçok sorunun bulunduğunu ileri sürdü.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yamak, Meclis Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Fındık Zirvesi'nde alınan kararları değerlendirdi. Toplantıda alınan kararların 2006 ürünü fındığının Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınması, alımlar için FİSKOBİRLİK depoları ve uzmanlarının kullanılmasıyla fındık fiyatlarının 15 Eylül 2006 tarihinde o günün piyasa şartlarına göre şekillenmesi şeklinde 3 ana başlıktan oluştuğunu hatırlatan Yamak, bu kararları 'geç kalınmış kararlar' olarak nitelendirirdi. Yamak, zirvede alınan kararların da ardında cevap bekleyen birçok soru bulunduğunu savundu.

2006 ürünü fındıkta 150 milyon kilogram arz fazlasının bulunduğuna işaret eden Yamak, TMO tarafından devlet adına ne kadar fındık alınacağının, alımı yapılan ürünün nerede ve nasıl kullanılacağının henüz net olarak açıklanmadığına dikkat çekti. Fındık alım fiyatlarının 15 Eylül tarihinde açıklanacak olmasının 'anlaşılamaz' olduğunu söyleyen Yamak, "Fındık fiyatlarının serbest piyasada 15 Eylül'de kendiliğinden oluşacağı ifade edilmiştir. Halbuki fındık piyasaya, 15 Ağustos'tan sonra inmeye başlamaktadır. Bu sıcak dönem mutlaka gözönüne alınmalı ve acilen fındık fiyatlarının üreticiyi tatmin edecek, alıcıyı ise rahatsız etmeyecek bir rakamda oluşması sağlanmalıdır" dedi.

Arz fazlası ürün alımları için FİSKOBİRLİK depolarının kullanılmasının planlandığını, ancak bu depoların kullanım hakkının nasıl alınabileceğinin ise net olmadığını dile getiren Yamak, "FİSKOBİRLİK depoları ve uzmanları alımlar için nasıl kullanılacak? FİSKOBİRLİK depolarını kullanıma nasıl açacaktır? Kira karşılığı mı açacak? Yoksa hükümete 'Biz sizle zaten kavgalıyız, sen başka bir yerde depo bul' der mi? FİSKOBİRLİK, depolarını açması durumunda elindeki 51 bin ton ürünü ne yapacaktır? Hükümet tarafından bu konuda FİSKOBİRLİK'e bir kolaylık gösterilecek midir? Bu sorular cevap beklemektedir" şeklinde konuştu.

TMO'nun fındık alımları için FİSKOBİRLİK'e ihtiyacı olduğunu, birliğin desteği olmadan alım yapılmasının da mümkün olamayacağına işaret eden Yamak, "FİSKOBİRLİK kurulduğu günden bu yana Türk fındığı ve fındık üreticisine büyük hizmetler yapmış bir kurumdur. Birliğin halen 350 bin tonluk depo kapasitesi ve alım yapan eksperlerle uzmanları bulunmaktadır. Bunlar devreye sokulmadan TMO'nun alım yapması mümkün değildir" dedi.

FİSKOBİRLİK ile hükümet arasında süren kavgaya son verilmesini de isteyen GTSO Başkanı İbrahim Yamak, "FİSKOBİRLİK ile hükümet arasında keşke bu kavga olmasaydı. Keşke üretici meydana inmeseydi. Keşke FİSKOBİRLİK itibarını alt seviyeye indirmek durumunda kalmasaydı. Fındıkta sorunun çözülebilmesinin tek yolu FİSKOBİRLİK ile hükümetin barışmasıdır. İktidar ve birliğin yönetimi, ülke menfaatlerini gözönüne alarak mutlaka masaya oturmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title