Haberler

Genç: "Bu Suçsa, Bu Suçu Biz İşledik"

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Canik Başarı Üniversitesi’ni biz yaptık. Bu suçsa, bu suçu biz işledik.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Canik Başarı Üniversitesi'ni biz yaptık. Bu suçsa, bu suçu biz işledik. Eğitim yapmak bir suç değil" dedi.

Başkan Osman Genç, Samsun'a ikinci bir devlet üniversitenin açılması için kendilerine düşen görevleri yerine getirdiklerini söyledi. Canik Belediyesi'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Osman Genç, 30 Mart 2014 yerel seçimlerden sonraki 6 aylık çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Canik Başarı Üniversitesi'nin son durumu hakkında bilgi veren Genç, "Bu şehirde ikinci üniversite olmasına katkı sağlayanların başında gelenlerden birisi de Canik Belediyesi'nin öncülüğüdür. Canik Belediyesi olmamış olsa, bugün Canik Başarı Üniversitesi olmayacaktı. Zamanında herkes 'bunu biz yaptık' diyenlerin şimdi sesi çıkmıyor. Bunu biz yaptık. Bu suçsa, bu suçu biz işledik. Bu suç değil. Eğitim yapmak bir suç değil. Dolayısıyla bu şehre ikinci üniversitenin olmasında, 450 dönüm arazinin oluşması ve içinde 130 dönümün sorunsuz bir şekilde çözülmesine katkı sağlayan biziz. Daha sonra da Türkiye'nin geldiği noktada, bunlar üniversitelerde eğitimlerin dışında farklı işlerle uğraşarak, şimdiki Cumhurbaşkanımızın 17 Aralık meselelerini, 7 Şubat meselelerini Türkiye'de birlikte yaşadık. Bu gelinen son noktada ve 30 Mart seçimlerinde seçim çalışmalarımızın tamamında bunlarla mücadele yapılması gerektiğini ve siyaset yapacaklarsa da parti kurarak yapmaları gerektiğini düşünenlerden birisiyim. Burada biz seçimde kendi ellerimizle kurduğumuz, önünü açtığımız üniversite, farklı ihanetlerin içersine giren bu yapı seçimlerde ev ev toplantı yapıp, 'seçimlerde Osman Genç'e oy vermek haramdır, Atıf Yiğit'e oy vermek helaldir' demişler. Bunlarla ilgili dergiler dağıtmışlar. Burada AK Parti'nin adayını ve Osman Genç'i seçimi kazandırmamak için çalışma yapmışlar. Ama bizde onlara karşı her ev toplantılarında, her sokak toplantılarında söylenmesi gerekenleri söyledim. Bununla ilgili yapılan önceden beri onlarla 'bu işi diyanete devredin' diye dediklerimiz yerler var. Birisi Değerli Camisi'nin oradaki kuran kursu yapılmak üzere yapılan bir yurt vardı. Bununla ilgili biz encümene getirdik ve yıkım kararını aldık. Burası Değerli Vakfı'na ait bir yerdi. 1/5000'lik ve 1/1000'lik cami alanıydı. Bu üniversitedeki mütevelli heyetle ilgili yapıldı. Burayı kuran kursu olarak yapacaklardı. Diyanetten izin aldılar. Sonra burayı Diyanet İşlerine devrederek yatılı kız kuran kursu olarak devam ettireceklerini söylediler. Devretmedikleri için biz burayı durdurduk. Şuanda burada yurt işlemlerini yapmıyorlar. Burayı boşalttık" diye konuştu.

Bugüne kadar yapılanların iyi niyetle olmadıklarını gördükleri için müdahale ettiklerini ifade eden Genç, "Bizim Sancaktepe projemizin olduğu yerde bir vatandaşın yurt yapmak için bağışladığı bir yer vardı. Seçim öncesi bu planlamada geçmişti. Daha sonra vatandaşlar burada yurt yapılmaması için itiraz ettiler. İtirazda bizim canımıza minnet zaten. O bölgedeki planda yurt olan yerin 1/5000 ve 1/1000'liğini yaparak konut haline döndü. Üniversite alanında 130 dönümlük alan bağış edilmiş, orası vakfın yeri ama diğer etrafında var olan alanlar var. Var olan alanlar henüz daha vatandaşlardan alınmadı. 5 yıl içersinde buraları almak zorunda. Almıyorsa, ya parasını ödeyecek ya da vatandaşın hakkını geriye ödeyecek. Biz burayla ilgili hemen geri kalan arazilerin tamamının 1/1000'liğini konut alanına döndürdük. 1/5000'liğini Büyükşehir'e gönderdik. Üniversitenin yapıldığı alan dışındaki, eteklerde var olan vatandaşın yerlerini vatandaşlara iade etmek üzere 5 yılı geçtiği için oraları konut alanına döndürdük. Bizim bugüne kadar oralarda yaptığım şey budur. Yani üniversitede eğitim öğretim yapılması için 130 dönümlük yer kalıyor, diğer alanların tamamı vatandaşın eline geçiyor" şeklinde konuştu.

UYUŞTURUCU

Yılanlıdere mevkisindeki kentsel dönüşüm için yıkılmayı bekleyen metruk binaların biran önce yıkılması gerektiğini belirten Genç şöyle devam etti: "2012 yılında sel oldu. 2 yılı aşkından beri Yılanlıdere'deki binalar bekliyor. Bunlar her kötülüğe davetiye çıkartıyor. Bu binaları yıkmadılar. Biz burayı bir kurumu kötüleyerek söylemiyorum, bu bizim ortak sorunumuz. Büyükşehir Meclisi'nde bunu dile getirdik. Burası ile ilgili basında çıkan haberlerden sonra istimlak kararı aldılar ve hemen harekete geçildi. Kurumlar basında bir haber çıktığı zaman harekete geçmemesi gerekiyor. Buradaki sorun sadece Canik Belediyesi'nin sorunu değil, hepimizin sorunudur. Sadece burası değil, bütün mahalle arasındaki metruk binaların tespit edilip yıkılması gerekiyor. Bütün mahallelerin aydınlatılması gerekiyor. Hele hele okulların önündeki metruk binaları ortadan kaldırmak gerekiyor. Uyuşturucu ile mücadelenin bütün kurumların birlikte hareket ederek netice alabilirler. Yoksa bu meselenin sadece güvenlik mesele olmadığını hepimiz biliyoruz. Bununla ilgili bölgemizde takriben 2 yıldan beri uyuşturucu bataklığına düşmüş ve oradan kurtulmuş, ticari ve iş hayatına dönmüş birçok insanımız var. Onlarla birlikte bir araya geldik. Bir araya gelmemişte bu iş ile ilgili bir filmin yapılmasında fikir birliğimiz oldu. Oda 'Dönüş' adlı filmdir. Bu filmde rol alan çocuklarımızın tamamı bu işin içersine düşmüş ve kurtulmuş çocuklarımızdan oluşmaktadır. Bu film mahallelerimizde çekiliyor."

ÇOCUK OYUNCAK MÜZESİ MERKEZİ

Türkiye'nin dördüncü Çocuk Oyuncak Müzesini Canik ilçesine kurmayı hedeflediklerini belirten Genç, "Evlana Yaşam Merkezi içersine Çocuk Oyuncak Müzesi'ni yapacağız. Bu Türkiye'de üç yerde var. İnşallah dördüncüsünü de Samsun'a yaparak hayata geçiririz. Buraya Sunay Akın'ı getirdik, birlikte gezdik. İnşallah burası oyuncak müzesi olarak dünya standartlarına girecek yer olacak müzemizi hayata geçireceğiz" açıklamasında bulundu.

İKİNCİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ

Samsun'a ikinci devlet üniversitesi için üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiklerini ifade eden Genç şunları kaydetti: "İkinci devlet üniversitesi ile ilgili OMÜ'nün önemli bir çalışması var. Bununla ilgili arsa yerini çözmek için çalışmalarımızı yaptık. Bize düşen görevin yüzde 80'ini yerine getirdik. Seçim öncesi rektörümüzü ziyaret ettik. 2 yıldan beri böyle bir çalışmamız var. Düvecik köyünün üst tarafında Torba Yasada girmesine sebep olduğumuz ormanın olmadığı fakat orman arazisi olarak geçen yere devlet üniversitesi yapılabiliri yasasını çıkarttık. Bu yasa ile birlikte bu arazimizin 1/5000'liğini planını hazırladık ve Büyükşehir'e sunduk. Temmuz ayı içersinde de 1/1000'liğini de kendi ilçemizdeki meclisten geçirdik. Buda Büyükşehir'e gitti. Büyükşehir'den geçtikten sonra burayı OMÜ'ye Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak devredeceğiz. Samsun'a Sosyal Bilimler Üniversitesi açılmak üzere YÖK'den talep yapılmıştı. Sadece gösterilecek olan yer bekleniyordu. Bu yer 138 dönümlük bir arazidir. Bunun yanı sıra fakültelerin yapılacağı 25 dönüm, 30 dönüm diğer farklı mekanlarda da bizim OMÜ'ye devrettiğimiz mekanlardır. Bize düşen görev alt yapısını oluşturmaktır. Bunu yüksek sesle gündemde tutarsak ikinci bir devlet üniversitenin bu şehre gelmesinde hiçbir neden yok."

YENİ DOĞAN HER BEBEK YENİ BİR FİDAN

1 Nisan tarihinden itibaren dünyaya gelen her çocuk için bir fidan dikme kampanyası başlattıklarının altını çizen Genç, "Canik ilçesinde doğan her bebek adına özel sertifikalı bir fidan dikilecektir. 'Bir çocuk, bir fidan' sloganıyla hayata geçirilecek bu proje sayesinde bu kent önemli bir yeşil alana kavuşmuş olacak. Bu fidanın adresi Sarıbıyık Mahallesi ile Yılanlıdere mevkisi arasındadır. Aileye bir belge çıkartıyoruz. Ormanda nerede diktiğimiz yer bellidir. Çocuk büyüyüp fidanını görmek istediği zaman internete girerek, kendi adını yazdığı zaman fidanını görebilecek. Bunu Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte yapıyoruz. Şuanda 2 bin 500 fidanımızı diktik" ifadelerini kullandı.

CANİK MEŞE TESİSLERİ KİRALANIYOR

Canik Meşe Tesisleri'ni 10 yıllığına kiralama ihalesini 1 Ekim'de yapacaklarını belirten Genç şu bilgileri verdi: "6 bin 500 metrekaresi bizim tapulu, 138 dönüm orman işletmeye ait olan Canik Meşe Tesislerini 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle 10 yıl olmak üzere kira ihalesine çıkıyoruz. Çünkü yeni Türkiye, devletin çay ve yemek sattığı Türkiye değil. Aslında seçimden önce karar almıştık ama fazla talep olmayınca seçimden sonraya kaldı. Seçim sonrasını tekrar biz burayı meclise getirdik ve 10 yıl olmak üzere özel sektöre kiralamak istiyoruz. Biz enerjilerimizi artık bu tip tesislerde değil, büyük projelere enerjisini harcayan ve verdiği yerleri de denetleyen bir belediye olmak istiyoruz. Bu işlerle uğraşan bütün herkesi bu ihaleye davet ediyorum. İhalemiz 1 Ekim 2014 tarihinde saat 14.00'de yapılacak. Bu güzel mekanın daha çok insana, daha uygun bir şekilde birine kiraya vermek istiyoruz. Bu açık ihale olacak. Biz Canik Belediyesi olarak kurumsallaştığımız ve geldiğimiz bu noktadan sonra özel sektörün yapması gereken işi biz yapmak istemiyoruz. Elimizdeki özel sektörlerin yapması gereken bütün işleri özelleştireceğiz."

KURBAN BAYRAMI'NDA BANGLADEŞ'TE 10 SU KUYUSU AÇACAĞIZ

Kurban Bayramında Canik Belediyesi olarak Samsun'da olmayacaklarını ifade eden Genç, "Biz belediye olarak yeni bir birim kurduk. Dış İlişkiler Birimi kurduk. Biz bu bayramımızı Bangladeş'te geçireceğiz. Dünyanın en büyük problemlerinden birisi su problemidir. Dolayısıyla Canik Belediyesi, Samsun Canik Su Kuyuları olmak üzere orada kurmuş olduğumuz bir ekiple, 10 su kuyu yaptık. Dolayısıyla biz Bangladeş'e giderek su kuyularımızın açılışını yapacağız. Artık dünyada şehirler yarışıyorsa, şehirlerde yaşayan insanlarda birbirlerini anlamak zorunda. Şehirlerin içersinde yaşayan insanların sorunlarını dile getiren yerel yöneticilerin olması gerektiğini düşündük. Biz ilk bu bayramın arife gönünde yola çıkacağız ve 6 gün Bangladeş'te kalacağız. Dünyada her gün 4 bin 900 çocuk su ve suların hijyenik olmadığından ölüyor. Yılda 1.8 milyon çocuk susuzluktan ölüyor. 3.5 milyon insan su ve kirli sudan hayatını kaybediyor" dedi.

Genç, konuşmasının sonunda Samsun Canik Belediyesi Bayan Basketbol Takımına destek verilmesini istedi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Osman Genç Türkiye Samsun Canik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title