Gelibolulu Kadın Girişimcinin Zaferi
Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde, baba mesleği tuzlu balık ve konserveciliği sürdüren Aygül Kemerci, GMKA’dan aldığı desteklerle otomatik üretime geçti.
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde, baba mesleği tuzlu balık ve konserveciliği sürdüren Aygül Kemerci, GMKA'dan aldığı desteklerle otomatik üretime geçti.
Gelibolu'da Selahattin Kemerli tarafından 1950'li yıllarda kurulan tuzlu balık ve konserve tesisi, Kemerli'nin 1973 yılında trafik kazasında yaşamını yitirmesinin ardından önce eşi Halime Kemerli'ye ardın dan da kızlarına geçti. 1995 yılından itibaren fabrikada yenilikler yapmak isteyen Aygül Kemerli, Güney Marmara Kalkınma Ajansının destekleriyle hayallerini gerçekleştirdi. Kemerli, "Yaklaşık 60 yıllık bir tesisimiz var. Eski bir kültür, tuzlu balık ürünü ve meşhur Gelibolu Sardalya'sının ürünlerini devam ettiriyoruz. Bu ürünler sadece Gelibolu'da yapılmakta. Hem tarihsel hem kültürel hem de manevi anlamda önemli bir değerdir. Geçen Mayıs ayından beri hem küçük çapta inşaat, moderizasyon ve tuzlu balığın ilk kez makinayla soyumu, makinayla kurutulması daha hijyen, daha steril ortamda değerli ürünleri halka tanıtabilme açısından bir çok belgelerde aldık. Gelibolu'da ilk kez bir İngiliz firmasından İngiliz gıda sertifikası aldık. ISO 22000 zaten daha kapsamlı bir sertifika. Bu modernizasyon ve GMKA'nın yani Güney Marmara Kalkınma Ajansının desteği ile ilk kez Gelibolu'da ilk kez işletme onay belgesini aldık. Projemizin maliyeti çok yüksek değil. 220 bin liralık bir maliyeti vardı. Ancak biz, ekstralarla bu maliyeti biraz daha yükselttik ve 300 bin liraya çıkardık. Ortaya çok güzel bir şey çıkardığımıza inanıyorum" dedi. - ÇANAKKALE