Haberler

Gazprom ve İtalyan Eni, Güney Akım Boru Hattı Anlaşmasını İmzaladı

Rus Gazprom ve İtalyan Eni Şirketleri, Rusya'nın Avrupa Enerji Piyasasındaki Konumunu Güçlendirecek Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Anlaşmasını Moskova'da İmzaladı.

Rus Gazprom ve İtalyan Eni şirketleri, Rusya'nın Avrupa enerji piyasasındaki konumunu güçlendirecek Güney Akım doğalgaz boru hattı anlaşmasını Moskova'da imzaladı.

Gazprom ve Eni'nin yüzde 50-50 eşit ortak olacakları 10 milyar dolarlık 900 kilometre uzunluğundaki Karadeniz altından Bulgaristan'a uzatılacak boru hattı, tamamlandığında yıllık 30 milyar metreküplük gaz taşıma hacmiyle kuzey ve güney Avrupa'nın gaz ihtiyacını karşılamış olacak.

Boru hattından taşınacak yıllık 30 milyar metreküplük gazın bir bölümü Eni'nin Rusya'da işlettiği doğal gaz sahalarından gelecek.

Uzmanlar, Gazprom'un ''Güney Akım'' projesini, Azeri petrolünün Türkiye üzerinden Nabucco projesiyle güney Avrupa'ya taşınmasını engellemek için ortaya attığını savunuyorlar.

Rus internet haber portalı ''Strana.Ru'' Gazprom ve Eni'nin imzaladığı Güney Akım boru hattına değinerek, Baltık ülkelerinin, Rusya ve İsveç tarafından hazırlanan Kuzey Akım boru hattını engellediklerini hatırlatıp, Güney Akım projesinin de Türkiye tarafından engellenip engellenmeyeceği sorusuna yanıt bulmaya çalıştı.

Rusya Bilimler Akademisi Enerji Politikası Merkezi Başkanı Aleksiy Haytun, sitenin ''Türkiye'nin ekolojik sorunları ön plana çıkararak, projeyi engelleyip engellemeyeceği" sorusuna, ''Ankara, Güney Akım projesinin gelişimini resmi olarak engelleyebilir, ancak bunu yapmayacağını tahmin ediyorum. Çünkü, Rusya ve Türkiye Mavi Akım boru hattını başarılı bir şekilde tamamladılar ve bu hat da Karadeniz'in altından geçirildi. Bu hattın inşaatı sırasında Türkiye hiçbir çevresel sorunu gündeme getirmedi'' karşılığını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title